Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Древният скален град Перперикон пази още много тайни

Трудно и интересно беше Археологическото лято в Източните Родопи. Въпреки орязаното от държавата финансиране, екипът на проф. Николай Овчаров успя да разкрие уникално запазен езически храм. Историкът разказа, че той е част от огромен култов комплекс, който се образува край древния олтар на Дионис, открит преди 20 години. "Той е описан още от античните автори: Херодот, Макробий, Светоний, с олтар на който е пален огън, изливало се е вино и така се е гадаело бъдещето. Над 100 години учените го търсят, а ние го намерихме на Перперикон."

Екипът на проф. Овчаров разкри цял комплекс от храмове. Те са от Античния период, главно 3-4 век. До този момент са разкрити храм на Източния бог Митра, на Предците, на Тракийският конник с олтара на който са се колили жертвени животни. "И сега излиза този четвърти храм, за който не сме сигурни какво се е изпълнявало в него. Нашата работна хипотеза е, че в централната му част, той е 8,5 на 8,5, близо 70 кв.м., има изградени няколко вани, в които се е правило свещено вино. Той е пряко свързан с храма на Дионис. Разстоянието между двата е само 20 метра", но тепърва ще се определя на кой бог е посветен", пояснява археологът. "Интересно е, че има предверие и ниши, в който са полагали оброчни плочи." Новооткритият храм изглежда импозантно, намира се на уникално място, на туристическа пътека, която минава през двореца-светилище. 

Проучванията и разкопките на Перперикон дадоха нова страница за цивилизацията на скалните хора, но според българският Индиана Джоунс, който над 40 години работи в Източните Родопи, тайните на древният свещен град ще се разкрият от следващото поколение археолози. "Перперикон дава облик на една цивилизация, която се е изградила от дълбока древност, с апогей в римската епоха. В този Скален град наблюдаваме едно невероятно инженерно, архитектурно и съответно каменоделско умение", подчерта археологът.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл:

В първия учебен ден, на 15 септември, проф. Николай Овчаров ще гостува в Казанлък, където първокласници, от избрано от общинското ръководство училище, ще получат с автограф последната му книга: "Илюстрована история на Средновековна България". 

Галерия

Още от категорията

Приключи "Разказвачът на приказки" в Стара Загора

Национална инициатива за насърчаване на деткото четене "Разказвачът на приказки"  от 8 години организира живи читателски срещи между съвременни български детски автори и деца из цяла България на територията на училища, детски градини, библиотеки,..

публикувано на 02.12.22 в 16:33

Стара Загора ще има първата наземна станция за интернет от сателити

Кметът Живко Тодоров  връчи Сертификат клас В на Николай Андреев - член на УС, главен изпълнителен директор на „Виваком България“ ЕАД. През октомври, Общинският съвет даде своето съгласие компанията да бъде насърчена във връзка с изпълнение на..

публикувано на 29.11.22 в 16:05

Димитровградското село Каснаково ще привлича повече туристи с нова римска вила и винарна

Село Каснаково в община Димитровград е известно със Светилището на нимфите и Афродита. То се намира на 12 км от двата големи града – Димитровград и Хасково, близо е и до магистрала Марица. И може би заради това в последните  година –две е предпочитано..

публикувано на 29.11.22 в 12:11

Най-високият пилон с българското знаме ще издигат на Рожен

От Фондация „Наследство в бъдещето“  обявиха „кауза, която ще направи  всички родолюбиви българи в страната и по света част от нещо общо, голямо, значимо и велико.“ Каузата, която ще върне самочувствието ни като нация, вярата в силата ни и ще..

публикувано на 03.12.22 в 09:10

Защо хората се страхуват от машините и изкуствения интелект?

Писателите - фантасти по - често описват възникването на изкуствен интелект като стъпка към Апокалипсис, отколкото като успех. Днес мнозина мислят за машините като за интелигентни, но зли открития, въпреки че повечето експерти по роботика твърдят, че няма..

публикувано на 28.11.22 в 16:18

Национална инициатива за насърчаване на детското четене "Разказвачът на приказки" за пръв път в Стара Загора

Национална инициатива за насърчаване на деткото четене "Разказвачът на приказки" от 8 години организира живи читателски срещи между съвременни български детски автори и деца из цяла България на територията на училища, детски градини, библиотеки, читалища...

публикувано на 26.11.22 в 10:00

Отличиха емблематичната за Стара Загора група „Розов свят“

Иван Чолаков връчи  Почетния знак на областния управител на музикалния педагог и художествения ръководител на Вокална студия „Розов свят“ към НЧ „Св. Климент Охридски-1858“ Веселин Божков. На събитието присъстваха двамата зам. областни управители Стоян..

публикувано на 25.11.22 в 13:13

Премиера на документалния филм "Убийствено" в Стара Загора

“УБИЙСТВЕНО” е пълнометражен документален филм, проследяващ разследванията на режисьорката Ребека Капели, докато тя пътува по света, за да покаже тъмната страна на модната индустрия. Простиращо се през 5 континента, откривателското пътешествие на..

публикувано на 24.11.22 в 14:58

Икони от необичаен материал изработва майстор в село Каснаково

 Тенчо Христозов от димитровградското село Каснаково е известен сред своите съселяни с необичайните икони и картини от… жички от кабели. Да, няма шега – използва частици по 1 мм от разноцветните жички в различни кабели. По необичайния начин на..

публикувано на 23.11.22 в 17:56

"Усмихни се!" ще зарадва деца в болнични легла

Първата гражданска кампания "Усмихни се и оцветявай с Мечо!" зарадва тази година близо 800 деца в болнични легла в над 20 града в България! За най-детския празник 1-ви юни, дечицата в педиатричните отделения получиха комплект книжка за оцветяване..

публикувано на 22.11.22 в 12:44