Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две старозагорски училища започнаха учебната година с напълно обновени сгради

10
Снимка: Община Стара Загора

Първокласниците в Стара Загора получиха като подарък музикален диск "Подадена ръка", специално издание по музика и текст на Почетния гражданин -фолклориста акад. Крум Георгиев, както и поздрав от кмета на Общината Живко Тодоров. 

Сред подаръците за най-малките имаше и тетрадки от Фен клуба на ФК „Берое", както и безплатен билет за предстоящия мач с ФК „Левски".

Две старозагорски училища – СУ „Васил Левски" и СУ „Христо Ботев" започнаха учебната година с напълно обновени сгради. Пъстри тържества допринесоха за приповдигнато настроение и безброй детски усмивки, развълнувани родители и горди учители във всички училища.

„Привилегията да бъдеш на 15 септември в едно от най-значимите училища на нашия град носи изключително вълнение. Благодаря днес на всички родители, учители, поели несгодите на ремонтните дейности. Този ден ще бъде помнен дълго. Видях как бивши и настоящи учители, родители, строители направиха всичко възможно, за да се съберем днес и отбележим този така празничен ден. Тази нишка между поколенията учители ражда неразрушимата връзка, която държи образователната система жива. Умелото управление на училището и приемствеността ще се доказва и занапред с добри резултати", обърна се към гостите на празничния ден в СУ „Васил Левски" зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.


„Мили първокласници, този ден ще бъде неразделна част от албума на вашите спомени – нека досегът ви с науката не спира през годините. Скъпи родители – бъдете до децата и учителите, това е тайната на успеха", допълни тя. От думите ѝ стана ясно още, че предстоят дребни довършителни дейности, както и ремонт на двора на училището. Ще бъде изграден и иновативен STEM център.

„Изключително щастлива съм да ви поздравя от името на Общински съвет с днешния празник. Пожелавам на всички ви да имате присъствена нова учебна година. Бъдете здрави! Скъпи деца – бъдете силни и любознателни, с желание трупайте знания, защото доброто образование е основната предпоставка утре да бъдете успешни хора", каза Мария Динева, председател на ОбС – Стара Загора по време на официалната част на събитието.

„Добре дошли! Днес за всички нас е двоен празник – сбъдна се една дългоочаквана мечта, виждаме училището си ново, обновено, с модерна и красива среда. Благодаря на Живко Тодоров – кмет на Община Стара Загора, че за пореден път показа отношението си към образованието и към децата. Благодарности изказвам на ресорния зам.-кмет Иванка Сотирова, която винаги е до нас с подкрепа и съвет, на началника на Регионалното управление на образованието Милена Йолдова, която също ни оказа помощ и прояви разбиране. Не на последно място – на строителната фирма, която реализира проекта за обновяване на сградата ни. Огромната ми благодарност в този ден е и към всички колеги и родители, които заедно допринесоха за пъстротата на днешния празник", каза в словото си директорът на училището Лина Борисова. „Мили деца, вие ще прекрачите прага на първото ваше училище, с пърия учител – вслушвайте се и го обичайте. Той ще е до вас – ще ви пази, подкрепя и учи", добави тя.

Празничната програма започна с водосвет и продължи с букет от песни и танци, изпълнени от възпитаници на старозагорското училище, носещо името на светлия исторически образ Васил Левски.

Ремонтите на двете старозагорски училища, които днес отварят врати след обновяване, са на стойност над 4 млн. лева.


Лентата на новата сграда бе прерязана и в СУ „Христо Ботев". Поздрав към най-малките ученици и вече порасналите възпитаници отправиха директорът на школото Александър Буров, както и официалните гости – Иванка Сотирова и Милена Йолдова. В двора на училището специално  място бе отредено и за учители-ветерани, които с емоция си припомниха годините, в които са преподавали на старозагорските деца.

В празничната програма в XI ОУ „Николай Лилиев" се включи зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова. „В този празничен ден съм радостна и щастлива да бъда именно сред вас и да посрещнем заедно първия училищен звънец. Тук, на тази дата, виждам изпълнени с надежда и усмивки лица, готови да посрещнат предизвикателствата пред себе си. Гордея се с децата и техните постижения, с учители и директор, които дават всичко от себе си за по-добри успехи. Вие сте пример за следване, на добър час!", каза зам.-кметът в словото си. Тя поздрави и учениците в III ОУ „Кольо Ганчев" и им пожела усмивки, успехи, търпение и отдаденост. Екипът на училището бе подготвил топло и емоционално посрещане, изненади за първокласниците и музикална част.


С добра дума и пожелание за здраве и творчески успехи се обърна към учениците и екипа на НУМСИ „Христина Морфова" зам.-кметът Милена Желева. Сред гостите бяха и общински съветници, артисти и щастливи родители.

Гост на тържество по повод 15-ти септември бе и гл. архитект на Стара Загора Младен Иванов. Той поздрави учениците в ППГ „Гео Милев" и ПГСАГ „Лубор Байер", а секретарят на Общинска администрация Делян Иванов бе част от празника в СУ „Иван Вазов" заедно с управителя на Международния младежки център в града Весела Марева.

По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

СНИМКА: Христо Христов

Военна верижна техника се включва в гасенето на пожара в община Свиленгград

Ситуацията с пожара в Свиленградско остава тежка, гаси се и от въздуха с два хеликоптера. 17 екипа на пожарната са ангажирани с овладяването на стихията, която се разраства на два фронта: село Щит – село Михалич, както и в посока Пъстрогор – село..

публикувано на 15.07.24 в 08:17

Движението на камиони над 20 тона ще бъде ограничено в следобедните часове в някои области заради високите температури и днес

Движението на камиони над 20 т по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра ще бъде ограничено от 13:00 до 21:00 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса. Това съобщиха от..

публикувано на 15.07.24 в 08:13

Отново оранжев код за жеги в цялата страна, рискът от пожари остава висок.

Оранжев код за опасни горещини е в сила за пореден ден в цялата страната с температури над 40 градуса на места.  За почти цяла България е обявен червен код за опасност от пожари - най-високата степен заради възможни бързо разпространяващи се и трудни за..

публикувано на 15.07.24 в 08:09

Пожарът в Свиленградско се разраства край селата Левка и Лисово

Пожарът в Свиленградско се разраства. Вече гори и край селата Левка и Лисово. Там пламъците унищожават боров масив. Огънят стигна до последните къщи на Левка. Хеликоптер облива с вода района. Въпреки това огнената стихия се разгоря и на още един..

публикувано на 14.07.24 в 18:39

Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства

Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства. Огнеборците все още нямат контрол над пламъците. Огънят вече погълна над 80 000 дка, съобщават от областна администрация Хасково. Само три къщи са оцелели след пожара в свиленградското село Равна..

публикувано на 14.07.24 в 12:39

34 пожара за денонощие са гасили огнеборците в Старозагорско

На 34 пожара са реагирали огнеборците в област Стара Загора за последното денонощие. Повечето от тях са били сериозни и аса ангажирали по три, четири и дори по шест екипа, съобщи директорът на Регионалната дирекция на пожарната старши комисар Стоян..

публикувано на 14.07.24 в 10:46

Само три къщи са оцелели след пожара в свиленградското село Равна гора

Само 3 къщи са спасени в свиленградското село Равна гора от пожара, който избухна вчера следообед. Пламъците са унищожили всичко. При спасителните работи има ранен пожарникар. Пламъците в Свиленградско са унищожили вече над 73 000 дка...

публикувано на 14.07.24 в 09:23

Нов пожар пламна в Свиленградско

Нов пожар пламна в Свиленградско, където ситуацияна вече е силно критична. На широк фронт пламъците горят в района на Равна гора, Левка, Дервишка могила. Огнените езици помитат всичко по пътя си. Има изгорели и няколко къщи, които се оказаха..

публикувано на 13.07.24 в 19:50

Земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена

60-годишен земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена. Мъжът почиствал ореховата си градина с машина. Ралото й се ударило в камък и се получила искра. Мъжът опитал сам да гаси пламъците. Земеделецът е с изгаряния по ръцете,..

публикувано на 13.07.24 в 19:29

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:26