Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорски младежи в акция "Нарисувай красота"

6
Снимка: Мила Маринова

Със сигурност сте чували детската песен, която започва с питането: "Моля кажете, на на шега, кой нарисува тази дъга? Пъстра, красива-казвайте кой, аз или ние, ти или той?" Въпросът кой без съмнение си зададоха някои от жителите около Парк "Баня Пиперка", след като една сутрин видяха, по избелелите асфалтови алеи, изрисувани сини облаци, ярко слънце и сърповидна луна. Оказа се, че рисунките на асфалта са част от четвъртото издание на проекта "Нарисувай красота" на Младежкия общински съвет в Стара Загора.


Младият кмет на града Гергана Желева поясни: "Станахме рано сутринта. Преди да се разсънят съгражданите ни, положихме шаблони и нарисувахме облачета, слънце, луна, дама за игра, неща, които се нравят на малките деца. Докато рисувахме, една жена, бивша учителка и член на пенсионерски клуб, ни покани да разгледаме клуба, и да предложим идеи за декорация на стените му."

Димана, Матея, Драгомир, Радостин, Ивайло, Константин и Калоян, които играеха в парка, изразиха желание рисунките да се обогатят със звезди, дървета, животни, цветя, велоалея и разбира се над тях да има една голяма седемцветна дъга. Родители на малчугани препоръчаха да се освежат боите на игрите "Не се сърди човече" и "Дама". Едно от най-разговорливите момчета,  влизайки в ролята на строителен проектант, заяви: "Бих направил цялостен ремонт на градината. Бих подобрил фитнеса. Алеите ще бъдат изравнени,за да станат перфектни за каране на ролери, велосипеди и тротинетки. Ще бъде модерно и хубаво."


Ако сте любопитни, кои са артистите сътворили в свободното си време, с малко латекс и лепило С-200 цветни петна по сивите алеи на Парк "Баня Пиперка" чуйте прикачения звуков файл. В него Искра Иванова - директор на Център за подкрепа на личностното развитие в Стара Загора прави ретроспекция на предишните прояви от Проекта "Нарисувай красота".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Евгени Черепов представя романа "Извън обхват"

Популярният старозагорски писател и преподавател по литература в ГПЧЕ "Ромен Ролан" ще представи втория си роман  "Извън обхват" пред публика в четвъртък, 28 март, 18:00 часа. Премиерата ще се състои в изложбена зала "Байер" в Стара Загора.  Евгени Черепов..

публикувано на 27.03.24 в 16:45

Христо Костакев, който записва името си в световната история на бойната авиация

На 30 март 1944 година един български летец – изтребител сваля в небето над София два вражески бомбардировача с една атака. След броени дни е годишнината от този случай,  а той остава записан като първият такъв в историята на световната бойна авиация...

публикувано на 26.03.24 в 09:10

Днес се пробиват ушите на децата

На 25 март отбелязваме Благовещение . Според църковния календар това е един от най-големите християнски празници. От години обаче съществува едно вярване, свързано с тази дата- раните зарастват по-бързо. Затова денят е най-предпочиният от много майки на..

публикувано на 25.03.24 в 14:46

В Ямбол отправят предизвикателство към младежи да създават късометражни филми

Киноинициативата "Предизвикателството" кани млади хора в Ямбол да създават късометражни филми. Тридневното събитие ще се състои от 29 до 31 март в Музея на бойната слава. Участниците трябва да са на възраст между 16 и 23 години. Те ще имат..

публикувано на 25.03.24 в 09:29

Авторът и музикант Константин Кацаров: „Любовта е най – голямата мощ!“

Мнозина го познават като фронтменът на група „Ренегат“. Други го познават като Константин Кацаров – Автор. Най - хубавото за един автор е не само да пише, но и да го четат, и да му задават въпроси, такива които вълнуват читателя. "Писателите..

публикувано на 23.03.24 в 21:39
Община Болярово, читалище Възраждане-1912

24-то издание на "Върбова свирка свири" ще се проведе на 1 юни

Международният ден на детето през 2024 г. съвпада с пъстрия Национален детски фолклорен събор „Върбова свирка свири“. По традиция той се провежда в Болярово винаги в първата събота на месец юни, а тази година ще бъде неговото двадесет и четвърто издание...

публикувано на 22.03.24 в 16:15

В Стара Загора основни проблеми за алергичните ще представляват семейство брезови

Пролетта започва с цъфтежа на дърветата. Основните видове, които извършват процеса опрашване започват от края на февруари до началото на юни, в зависимост от надморската височина и температурата. Това обясни проф. Нели Грозева, зам. ректор на..

публикувано на 22.03.24 в 12:00

Кампанията "Ние броим врабчетата" ще бъде на 27 април

Днес отбелязваме Световния ден на врабчето. Тревожна е тенденцията за популацията на вида, затова и в световен мащаб, включително и в България, се извършва преброяване на врабчетата. Тази година кампанията “Ние броим врабчетата“ ще се  проведе на..

публикувано на 20.03.24 в 16:36

В Стара Загора организират пролетна зооваканция

От 1 до 5 април, Зоопарк Стара Загора кани любознателни ученици на възраст от 7 до 14 години на пролетна зооваканция. Петдневното обучение ще бъде в часовете от 9.00 до 14.00 часа, а материалите се осигуряват от зооградината. Децата ще се запознаят..

публикувано на 20.03.24 в 13:04

Измайсториха шоколадови бонбони с липов цвят

Бонбони с липов цвят бяха  като изненада и комплимент за посетителите на щанда на община Стара Загора по време на изложението "Ваканция и Спа Експо" в столицата. Кой стои зад идеята за сладко изкушение с дъх на липа и кой е нейният реализатор –..

публикувано на 20.03.24 в 09:05