Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ремонтират меча на паметника на Асеневци във Велико Търново

Снимка: интернет

 Тридесет и седем години след монтирането на паметника на Асеневци в старата столица Велико Търново се ремонтира меча за Деня на независимостта -22-ри септември. Мечът в центъра на композицията  символизира мощта и силата на българската държава. За пет дни ще се подменят 300 от 60 000 болта, които захващат листовете специална 10-милиметрова месингова ламарина, от която е направен мечът с височина 33 м и тежест 49 т.

 Внушителната монументална композиция, единствена у нас - на четиримата владетели от династията на Асеневци - царете Петър, Асен, Калоян и Иван Асен Втори е поставена на на десния бряг на р. Янтра по повод 800 години от въстанието на Асен и Петър и освобождаването на България от византийска власт. Официалното му откриване е на 16-ти ноември 1985 г.

   За подмяната на болтовете по меча се използва висока вишка 39 м с тежест 20 т., което е създало сериозни трудности за придвижването й до паметника заради терена. Болтовете са специално изработени и ще бъдат монтирани със специален осигурител за резби, за да се избегне развиването им от вибрациите и атмосферните влияния.

  Скулптурите на четиримата владетели, яхнали гордо коне, са дело на професорите Кирил Дамянов и Иван Славов. Всяка от човешките фигури е висока по 5 м и тежи между 12 и 17 т., излети са от бронз.

  "Два от конете са изправени на задните си крака, за което е използвана специална японска стомана, която се огъва , но не се чупи", разказва скулпторът Денислав Сираков, който реконструира меча. Композицията стои върху  3 постамента от гранит, високи 1,5 м.  Мечът, символ на върховете, постигнати при управлението на династията на Асеневци от българската държава, е поставен върху статуята на Оранта, държаща в ръцете си новородено. Тя е висока 4 м. и също е изработена от български гранит от землището на Черноморец. И наподобява Богородица с младенеца", продължава търновският скулптор.

  Работата по изработването на внушителния монумент, монтирането му  и архитектурното  благоустрояване на околното пространство е траяла само 3 месеца.

 " Гранитните блокове са пробити, за да минат през отворите им стоманени въжета, които държат фигурите, обтегнати по начин, по който се правят мостовете. Така е осигурена противоземетръсна защита на паметника", каза още Денислав Сираков. 

 Всичко трябва да приключи за 5 дни, защото на 22-ри септември Велико Търново ще отбележи тържествено Денят на независимостта.

 Стойността на ремонтните работи е 50 000 лв. осигурени от общината.

 Цялото интервю със скулптора Денислав Сираков чуйте в звуковия файл.Още от категорията

Алея в на Стара Загора

Ден без автомобили

Всяка година, Европейската комисия организира Европейска седмица на  мобилността в периода 16-22 септември. В рамките на инициативата се провеждат редица събития, чиято цел е да се обърне внимание на обществеността върху личния ангажимент в грижата за..

публикувано на 22.09.22 в 10:15

Старозагорски младежи в акция "Нарисувай красота"

Със сигурност сте чували детската песен, която започва с питането: "Моля кажете, на на шега, кой нарисува тази дъга? Пъстра, красива-казвайте кой, аз или ние, ти или той?" Въпросът кой без съмнение си зададоха някои от жителите около Парк "Баня Пиперка",..

публикувано на 16.09.22 в 16:30
СНИМКА: presstv.bg

100 годишна педагожка откри учебната година в казанлъшко училище

100 годишната педагожка Иванка Антонова,  бивша учителка и училищна директорка, се включи в тържеството на СУ „Екзарх Антим I“ в Казанлък и поздрави ученици, преподаватели и родители с началото на новата учебна година.   Родената на 7 март 1922г...

публикувано на 16.09.22 в 08:59

Древният скален град Перперикон пази още много тайни

Трудно и интересно беше Археологическото лято в Източните Родопи.  Въпреки орязаното от държавата финансиране, екипът на проф. Николай Овчаров успя да разкрие уникално запазен езически храм.  Историкът   разказа, че той е част от огромен култов..

публикувано на 14.09.22 в 18:05

Две са новите "Училища за пример" от област Стара Загора

Две училища от област Стара Загора влизат в новия випуск на "Училища за пример" - квалификационна програма за училищни екипи, която ги подкрепя едновременно да подобряват управленските си практики и да осъвременяват своите преподавателски методи. Това..

публикувано на 07.09.22 в 15:00

Втората вечер от „Beerфестът" в Стара Загора събра 11 хип-хоп звезди на сцената

С общо 11 български артисти продължи втората вечер от "Beerфестът 2022" в Стара Загора. WOSH MC и СЕКТА, F.O. & PEEVA, Billy Hlapeto & D3MO бяха сред имената, които предизвикаха еуфория за феновете и ги оставиха без дъх. Присъстващите се..

публикувано на 02.09.22 в 10:15

ММЦ подава ръка на младите хора в Стара Загора

Подкрепа на личностното развитие и подобряване на благосъстоянието на младите хора осигурява Международният младежки център в Стара Загора. „Обсъждат се важни проблеми като дезинформацията и безопасността на пътя и как да се справим с тях“, каза в..

публикувано на 31.08.22 в 17:05

Павлина Вълчева и Николай Манолов бяха хореографи на конкурса „Мис Ливан“ преди дни

Павлина Вълчева и Николай Манолов са изключително успели хасковлии. Имат изяви в сферата на спортните танци в държави от четири континента. Те са хореографи и треньори в хасковския клуб по спортни танци „Гранд“. Танцуват заедно от 1996 година...

публикувано на 31.08.22 в 11:20

Невероятните истории на един таксиметров шофьор

  Той е таксиметров шофьор, но не в Париж, а в Стара Загора. Ще го наречем Ангел, защото не иска да разкриваме истинската му самоличност. Зад волана на жълтата кола Ангел сяда преди петнайсетина години. Не съжалява - защото професията го среща с..

публикувано на 31.08.22 в 10:10

Студент в България или чужбина?

Повече от 4500 български кандидат-студенти и тази година ще заминат на обучение в чужбина. По данни на националната статистика зад граница учат близо 30 000 български студенти. Те очакват по-добра професионална реализация, която да доведе до по-висок..

публикувано на 29.08.22 в 11:37