Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Стара Загора откриха национална конференция за културно-просветната роля на Българската православна църква след Освобождението

Снимка: Кристина Русева

  Днес и утре Стара Загора е домакин на  Националната научна конференция на тема „Културно-просветна и благотворителна дейност на Българската православна църква в периода от Освобождението до 1944 г.”. Организатори са Община Стара Загора, Старозагорска Света Митрополия, Институтът за исторически изследвания към БАН, Научен архив на БАН и Регионалния исторически музей – Стара Загора.

 Във форума ще вземат участие над 20 учени от страната с 25 доклада. Събитието е  посветено на: 130 години от откриването през 1892 г. на Българска духовна семинария в Цариград, чиито пръв ректор е архимандрит Методий; 120 години от освещаването на храм „Свето Рождество Христово“ в гр.Шипка и 100 години от кончината на първия Старозагорски митрополит Методий.

   Пленарните съобщения и доклади ще бъдат представени в три сесии. Научната конференция бе открита от директора на РИМ Стара Загора - Петър Калчев и Негово Високо преосвещенство -  Старозагорският митрополит Киприан. Водеща на първата и третата научна сесии е проф. д .и.н. Лизбет Любенова, директор на Научния архив на БАН.

   В 12,30 ч. ще бъде открита фотодокументалната изложба "Старозагорският митрополит Методий" в алеята на парк "Пети октомври". Следобед работата на конференцията продължава от 14,30 в зала "Славейков" на община Стара Загора. 

 Утре конференцията продължава от 9,30 ч. в зала 33 на Регионалния исторически музей. 

 В звуковия файл чуйте повече за конференцията и за личността на митрополит Методий Кусев от проф. д.и.н. Лизбет Любенова в прякото включване на Кристина Русева.

 

 


Още от категорията

Катя Зографова представя в Стара Загора новата си книга „Бележити жени на/за България“

Литературният историк и критик Катя Зографова представя новата си книга „Бележити жени на/за България : От Кера Тамара до Петя Дубарова” в изложбена зала „Байер” тази вечер /23.09./ от 19:30 ч. Премиерата е част от програмата на  Нощ на..

публикувано на 23.09.22 в 15:15

IX Международен панаир на туристическите забавления и анимации се завръща в Ямбол с по-различна програма

Международният панаир на туристическите забавления и анимации се завръща в Ямбол след две години прекъсване. Организатори са Община Ямбол и Регионален исторически музей – Ямбол. Откриването ще се състои тази вечер, от 19 ч. в културно-информационен..

публикувано на 23.09.22 в 14:23

„Бал с маски” открива оперния сезон 2022/23 година на Старозагорската опера

На 14 октомври от 19.00 часа новият оперен сезон 2022/23 започва за Държавна опера-Стара Загора със спектакъла на операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди. Изборът на заглавието за официалното откриване на наситения със събития, премиери, престижни..

публикувано на 21.09.22 в 14:52

Старозагорски педагог кани децата на приказни приключения

Приказни приключения за деца от 4 до 9 години организира старозагорският педагог Невена Божкилова. Целта е подрастващите да развият своето въображение, концентрация и търпение , като в същото време обогатят и речниковия си запас. Разбира се,..

публикувано на 21.09.22 в 09:30
Снимка: kazanlak.com

Казанлъшката библиотека "Искра" открива изложба "Фолклорът - споделено познание, минало, настояще, бъдеще"

Общинската библиотека "Искра" ще представи пред казанлъшката общественост изложбата „Фолклорът – споделено познание, минало, бъдеще" . В нея са поместени  фотографии от VI световен фестивал по фолклор, проведен през 2016 г. в Несебър с участието на..

публикувано на 20.09.22 в 10:00

Старозагорската опера представя “Бал с маски”

Шедьовърът “Бал с маски” ще оживее на сцената на Старозагорската опера на 20 септември.  Режисьорът Славчо Николов поставя една от най-зрелите творби на великия законодател в оперното изкуство Джузепе Верди. Последователен в търсенето на паралели със..

публикувано на 19.09.22 в 12:06

Жюстин Томс ни подарява тема за размисъл "На лунна светлина"

Дебютният роман на Жюстин Томс „На лунна светлина“ ще бъде представен тази вечер от 18:00 ч. в РБ „Захарий Княжески“, Стара Загора.  За книгата ще говорят представители на арменската общност, както и самата авторка. През последните 10 години..

публикувано на 16.09.22 в 15:25

Откриха монети на Иван Александър и Иван Шишман край Твърдица

При разкопките на средновековния град-крепост „Вердица“ в местността Градището над гр. Твърдица бяха открити монети от времето на българските царе от 12 и 13 в. и красив женски накит – обици от  сребро, с позлата, наподобяващ украшението на Десислава..

публикувано на 14.09.22 в 16:30

"Турандот" в Операта на 15 септември

Първото заглавия в Международния майсторски клас за диригенти, който започна на 12 септември в Държавна опера-Стара Загора, е „Турандот” от Джакомо Пучини на 15 септември от 19 часа. Оперно-кукленият спектакъл на операта „Турандот“ от Пучини се..

публикувано на 13.09.22 в 11:30

Със "Суматоха" от Йордан Радичков старозагорските театрали вдигат завесата на сезон 2022/23

С премиерата на „Суматоха“ от Йордан Радичков, днес от 19.00 часа, Драматичен театър „Гео Милев“ открива своя нов театрален сезон . 55 години след написването на пиесата тя продължава да се приема като трагикомична сага.   В постановката са..

публикувано на 12.09.22 в 18:06