Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

И България е застрашена от периоди на суша, смята експерт

Снимка: БГНЕС

Дестабилизацията в климата, която наблюдаваме сега е катастрофална и у нас, и в света. Югозападната част на Америка страда от мега суши, докато у нас това не се е случвало, но пък се очаква да има условия за такива. Трябва да се адаптираме, че периодът на засушаване ще продължи и трябва да  се погледне критично към начина на планиране на икономическия живот занапред, каза Апостол Дянков, директор на Програма "Климат и енергия" към WWF.

Според него, може да имаме най-лошата комбинация - дълги периоди на суша, последвани от наводнения.

Според климатичните модели, климатичният праг за затопляне с над градус и половина, ще бъде достигнат през следващото десетилетие.

Подробности може да чуете в интервюто в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Десислава Крачолова

БНР подкасти:

Още от категорията

Капани при резервиране на къщи за гости

С наближаването на коледно - новогодишните празнични дни  пакетите за настаняване в уелнес центровете и къщите за гости често не се разглеждат, или четат внимателно, а резервациите в последния момент крият редица рискове, сигнализират от онлайн..

публикувано на 01.12.22 в 15:50

Арбористът Димитър Захариев: Сериозната редукция на короната съкращава живота на дървото

Сериозното орязване на короните, особено при възрастни дървета, води обикновено до влошаване на състоянието и загиването им във времето . За това предупреди Димитър Захариев, един от първите арбористи у нас и съосновател на Асоциацията на арбористите в..

публикувано на 30.11.22 в 16:30
Юлиян Петров

Синдикати: За образование трябва да се заделят 6% от БВП

Изследване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" посочва, че за да се приложи Наредбата за физическата среда във всяка образователна институция е необходимо да се заделят 6 процента от БВП само за образование. Това съобщи д-р Юлиян Петров -..

публикувано на 29.11.22 в 16:45
Живодар Терзиев

Живодар Терзиев: Очаквам по-ниски цени на горивата до Коледа

Очаквам да посрещнем Коледните празници с по-ниски цени на горивата отколкото бяха през ноември, като прибавим и помощта от 25 ст. за литър гориво, която ще продължи до края на годината е добра новина за българския потребител . Това..

публикувано на 29.11.22 в 10:05

Инвестирайте в пътешествия съветват от Института за анализи и оценки в туризма

Всеки може да избере къде да отиде с един клик на телефона . Отварянето на търсачките с адреси показва местата за настаняване, хотелите, квартирите и къщите за гости. Там ясно са посочени цените и условията, подчерта в интервю за предаването "Моята..

публикувано на 27.11.22 в 15:43

Укрепване на сградата, реставрация и художествено осветление на фасадата ще бъдат направени с ремонта на театъра

До дни ще бъде дадено началото на строителните дейности по мащабния ремонт на Драматичен театър "Гео Милев" - Стара Загора. След приключването му сградата ще отговаря на съвременните условия за достъпност на хора в неравностойно положение и на изискванията..

публикувано на 24.11.22 в 13:05

Благовеста Шинева: Има много жени-предприемачи, които са и много по-активни

Бизнесът в Стара Загора се развива. Има и много жени-предприемачи, които са много по-активни. Това заяви за Радио Стара Загора Благовеста Шинева от Центъра за изпитване и европейска сертификация по повод Международния ден на жената предприемач. Тя..

публикувано на 24.11.22 в 10:38
Георги Киряков

Георги Киряков: Няма никакво значение как ще се гласува, важни са резултатите

Няма никакво значение дали ще се гласува с хартиена бюлетина, машина или по пощата, важно е какво става в края на изборния ден и кой гласува и защо гласуват. Така коментира готвените промени в изборния кодекс политологът Георги Киряков и допълни,..

публикувано на 23.11.22 в 10:06
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Твърде рано е да отбелязваме победа над инфлацията

Цените на различни стоки, като хранителните, дрехи и техника продължават да растат и е твърде рано да отбелязваме победа над инфлацията. Това коментира за Радио Стара Загора икономическият анализатор Георги Вулджев.  По думите му забавянето в..

публикувано на 21.11.22 в 15:14

По-добра координация за децата със СОП у нас с нова информационна система

„Да се даде възможност  на децата и младежите със СОП да получат безплатно устройство, за да се осигури повече безопасност за тях и повече спокойствие за техните родители е много добра идея. Тези устройства съвсем не са някаква новост и..

публикувано на 17.11.22 в 14:13