Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Велизар Шаламанов: Трябва да бъдат очертани заплахите за България от войната и да се вземат мерки

Велизар Шаламанов
Снимка: БГНЕС

Много е важно да бъдат очертани рисковете и заплахите за България от войната в Украйна и да бъдат взети мерки. Това заяви ви интервю за Радио Стара Загора военният експерт Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната.

Той определи като абсолютно неадекватна реакцията на президента Румен Радев и кабинета след обявената мобилизация в Русия.

Такъв тип заплаха пред България досега не е имало, затова не е разбираемо бавенето на премиера със свикване на Съвета по сигурността, каза Шаламанов.

„Мисля че има пряка заплаха за кибератаки, за хибридни операции и за всякакъв вид въздействие по продължаващо разделение на българското общество и създаване на вътрешни проблеми, особено когато сме в ситуация на сериозна политическа криза и в някаква степен – на конституционна криза.

Но е много важно да бъдат очертани рисковете и заплахите и да бъдат взети мерки. Най-малкото да действия по подготовка при потенциална ядрена авария, защото това никой не може да го изключи“, коментира военният експерт.  

„Предизвикателството за нас е, че след т.нар. референдуми този проблем може да провокира използване на ядрено оръжие или авария в ядрена централа, което ще бъде наистина много трагично като действия. Считам, че предупрежденията от САЩ са достатъчно ясни така че Путин трябва да помисли три пъти преди да продължи по този път“, добави Шаламанов.

Той коментира, че мобилизацията в Русия ще бъде ползвана повече за политическа репресия.

„Виждаме че за шест месеца групировката на Русия от малко под 200 хил. човека се стопи наполовина и това бяха най-подготвените руски войници, професионалисти. Тази мобилизация ще бъде ползвана много повече за политическа репресия и ще покаже огромното разделение в Русия, тъй като няма да видим сина на Песков в първите линии в Украйна. Вероятно синовете на олигархията около Путин ще бъдат по яхтите си по западния свят, а хора, които нямат никакво отношение към войната, не знаят за какво е тази война, ще бъдат изпратени или на фронта или в затвора или ще бъдат принудени да напуснат страната.“, каза Шаламанов.

По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:

Още от категорията

Капани при резервиране на къщи за гости

С наближаването на коледно - новогодишните празнични дни  пакетите за настаняване в уелнес центровете и къщите за гости често не се разглеждат, или четат внимателно, а резервациите в последния момент крият редица рискове, сигнализират от онлайн..

публикувано на 01.12.22 в 15:50

Арбористът Димитър Захариев: Сериозната редукция на короната съкращава живота на дървото

Сериозното орязване на короните, особено при възрастни дървета, води обикновено до влошаване на състоянието и загиването им във времето . За това предупреди Димитър Захариев, един от първите арбористи у нас и съосновател на Асоциацията на арбористите в..

публикувано на 30.11.22 в 16:30
Юлиян Петров

Синдикати: За образование трябва да се заделят 6% от БВП

Изследване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" посочва, че за да се приложи Наредбата за физическата среда във всяка образователна институция е необходимо да се заделят 6 процента от БВП само за образование. Това съобщи д-р Юлиян Петров -..

публикувано на 29.11.22 в 16:45
Живодар Терзиев

Живодар Терзиев: Очаквам по-ниски цени на горивата до Коледа

Очаквам да посрещнем Коледните празници с по-ниски цени на горивата отколкото бяха през ноември, като прибавим и помощта от 25 ст. за литър гориво, която ще продължи до края на годината е добра новина за българския потребител . Това..

публикувано на 29.11.22 в 10:05

Инвестирайте в пътешествия съветват от Института за анализи и оценки в туризма

Всеки може да избере къде да отиде с един клик на телефона . Отварянето на търсачките с адреси показва местата за настаняване, хотелите, квартирите и къщите за гости. Там ясно са посочени цените и условията, подчерта в интервю за предаването "Моята..

публикувано на 27.11.22 в 15:43

Укрепване на сградата, реставрация и художествено осветление на фасадата ще бъдат направени с ремонта на театъра

До дни ще бъде дадено началото на строителните дейности по мащабния ремонт на Драматичен театър "Гео Милев" - Стара Загора. След приключването му сградата ще отговаря на съвременните условия за достъпност на хора в неравностойно положение и на изискванията..

публикувано на 24.11.22 в 13:05

Благовеста Шинева: Има много жени-предприемачи, които са и много по-активни

Бизнесът в Стара Загора се развива. Има и много жени-предприемачи, които са много по-активни. Това заяви за Радио Стара Загора Благовеста Шинева от Центъра за изпитване и европейска сертификация по повод Международния ден на жената предприемач. Тя..

публикувано на 24.11.22 в 10:38
Георги Киряков

Георги Киряков: Няма никакво значение как ще се гласува, важни са резултатите

Няма никакво значение дали ще се гласува с хартиена бюлетина, машина или по пощата, важно е какво става в края на изборния ден и кой гласува и защо гласуват. Така коментира готвените промени в изборния кодекс политологът Георги Киряков и допълни,..

публикувано на 23.11.22 в 10:06
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Твърде рано е да отбелязваме победа над инфлацията

Цените на различни стоки, като хранителните, дрехи и техника продължават да растат и е твърде рано да отбелязваме победа над инфлацията. Това коментира за Радио Стара Загора икономическият анализатор Георги Вулджев.  По думите му забавянето в..

публикувано на 21.11.22 в 15:14

По-добра координация за децата със СОП у нас с нова информационна система

„Да се даде възможност  на децата и младежите със СОП да получат безплатно устройство, за да се осигури повече безопасност за тях и повече спокойствие за техните родители е много добра идея. Тези устройства съвсем не са някаква новост и..

публикувано на 17.11.22 в 14:13