Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Психолог: Безсрочните психотестове за шофьори не са решение на проблема

Снимка: БГНЕС

Удостоверението за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, да стане безсрочно и да не се налага периодично минаване на психотест.

Това предвиждат промени в Наредба № 36 за изискванията за психологическа годност, които са обявени за обществено обсъждане. А аргументите за промените са, че през 2021 г. едва 0,1 % (73-ма) от подложените на тест не са го издържали.

Според много психолози периодичността на установяване на психологическата годност за водачите на МПС трябва да остане такава, каквато е сега – на всеки три години и на една година за навършилите 65-годишна възраст. Признават обаче, че трябва да се засили контрола, за да бъдат те ефективни.

„Да, Наредба №36 трябва да се измени по много пунктове, но не и в частта, в която се предлага в настоящия проект за изменение. Наложителни са промени, които касаят контрол, методика, функцията на медицинските заведения..., но това е предмет на друг дебат, който силно се надявам да се инициира и осъществи.“, коментира в интервю за Радио Стара Загора психологът Стоян Митев, който провежда психологически изследвания на водачи.

По думите му под натиска на браншовите организации на превозвачите се иска премахването на периодичното провеждане на психотеста за шофьори и превръщането му в безсрочен.

„Цитираната според браншовите организации на превозвачите статистика, според която професионалните водачи не представляват опасност за останалите водачи на пътя, поради ниския процент неиздържали психотеста се тълкува тенденциозно. Понеже почти всички шофьори издържат психотеста-дайте да го направим безсрочен. Понеже не можем да помислим как да подобрим грижите си в частност по Наредба 36, искаме да изхвърлим бебето заедно с мръсната вода. Така ли ще решим проблемите с пътните инциденти? Вместо да помислим как да променим Наредба 36 и направим психотестовете ефективно средство за превенция и инциденти“, коментира Стоян Митев.

Той смята, че мерките са лесни –завишаване на критериите и контрола по отношение на провеждането на изследванията. А  макар и само 73  лица да не са допуснати до управление на МПС това означава, че са спасени много човешки животи и са предотвратени значителни материали щети.

Стоян Митев предлага дори да се завишат драстично критериите за изследване на психологическата годност на водачите и на психологическо изследване задължително да се подлагат и кандидат-водачи за придобиване на категории „А и В".

„Психотестът дава възможност да бъде направена дългосрочна прогноза и дали даден водач има или не агресивни прояви и това да бъде използвано като превенция и като оценка за неговото бъдещо поведение като водач на пътя“, коментира Стоян Митев.

Той добави, че това е негово лично мнение, но психолозите, които извършват тестове на водачите нямат професионална организация и призова колегите си да се включат в общественото обсъждане. 

Още от категорията

Капани при резервиране на къщи за гости

С наближаването на коледно - новогодишните празнични дни  пакетите за настаняване в уелнес центровете и къщите за гости често не се разглеждат, или четат внимателно, а резервациите в последния момент крият редица рискове, сигнализират от онлайн..

публикувано на 01.12.22 в 15:50

Арбористът Димитър Захариев: Сериозната редукция на короната съкращава живота на дървото

Сериозното орязване на короните, особено при възрастни дървета, води обикновено до влошаване на състоянието и загиването им във времето . За това предупреди Димитър Захариев, един от първите арбористи у нас и съосновател на Асоциацията на арбористите в..

публикувано на 30.11.22 в 16:30
Юлиян Петров

Синдикати: За образование трябва да се заделят 6% от БВП

Изследване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" посочва, че за да се приложи Наредбата за физическата среда във всяка образователна институция е необходимо да се заделят 6 процента от БВП само за образование. Това съобщи д-р Юлиян Петров -..

публикувано на 29.11.22 в 16:45
Живодар Терзиев

Живодар Терзиев: Очаквам по-ниски цени на горивата до Коледа

Очаквам да посрещнем Коледните празници с по-ниски цени на горивата отколкото бяха през ноември, като прибавим и помощта от 25 ст. за литър гориво, която ще продължи до края на годината е добра новина за българския потребител . Това..

публикувано на 29.11.22 в 10:05

Инвестирайте в пътешествия съветват от Института за анализи и оценки в туризма

Всеки може да избере къде да отиде с един клик на телефона . Отварянето на търсачките с адреси показва местата за настаняване, хотелите, квартирите и къщите за гости. Там ясно са посочени цените и условията, подчерта в интервю за предаването "Моята..

публикувано на 27.11.22 в 15:43

Укрепване на сградата, реставрация и художествено осветление на фасадата ще бъдат направени с ремонта на театъра

До дни ще бъде дадено началото на строителните дейности по мащабния ремонт на Драматичен театър "Гео Милев" - Стара Загора. След приключването му сградата ще отговаря на съвременните условия за достъпност на хора в неравностойно положение и на изискванията..

публикувано на 24.11.22 в 13:05

Благовеста Шинева: Има много жени-предприемачи, които са и много по-активни

Бизнесът в Стара Загора се развива. Има и много жени-предприемачи, които са много по-активни. Това заяви за Радио Стара Загора Благовеста Шинева от Центъра за изпитване и европейска сертификация по повод Международния ден на жената предприемач. Тя..

публикувано на 24.11.22 в 10:38
Георги Киряков

Георги Киряков: Няма никакво значение как ще се гласува, важни са резултатите

Няма никакво значение дали ще се гласува с хартиена бюлетина, машина или по пощата, важно е какво става в края на изборния ден и кой гласува и защо гласуват. Така коментира готвените промени в изборния кодекс политологът Георги Киряков и допълни,..

публикувано на 23.11.22 в 10:06
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Твърде рано е да отбелязваме победа над инфлацията

Цените на различни стоки, като хранителните, дрехи и техника продължават да растат и е твърде рано да отбелязваме победа над инфлацията. Това коментира за Радио Стара Загора икономическият анализатор Георги Вулджев.  По думите му забавянето в..

публикувано на 21.11.22 в 15:14

По-добра координация за децата със СОП у нас с нова информационна система

„Да се даде възможност  на децата и младежите със СОП да получат безплатно устройство, за да се осигури повече безопасност за тях и повече спокойствие за техните родители е много добра идея. Тези устройства съвсем не са някаква новост и..

публикувано на 17.11.22 в 14:13