Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

До 25 октомври се подават оферти за проекти за ремонта на 60 км третокласни пътища в област Стара Загора

Снимката е илюстративна

Областно пътно управление – Стара Загора обяви обществена поръчка за изработване на технически проекти за основен ремонт на близо 60 км третокласни пътища в областта. Сред тях са отсечката Раднево – Гълъбово и пътят през с. Маца. Прогнозната стойност е 1 196 000 лв. без ДДС. Кандидатите могат да подават офертите си до 25 октомври 2022 г. В момента се провежда обществена поръчка за проектиране при ремонта на три третокласни отсечки в областта с обща дължина близо 38 км – 15 км от път III-503 Средец – Опан – Симеоновград, 4,5 км от път III-559 Полски градец– Светлина – Тополовград – Устрем и 18,3 км от път III-5031 Опан – Венец – Разделна – Гълъбово

Обявената днес обществената поръчка е в четири обособени позиции. Първата обособена позиция е за проектирането на основен ремонт на 23,5 км от път ІIІ-609  Дъбово –  Яворовец – Борущица /от км 0 до км 23+500/. Прогнозната стойност е 470 000 лв. без ДДС. Участъкът, предвиден за рехабилитация, преминава през селата Яворовец и Борущица. Трасето  е в не добро състояние, с намален габарит и недостатъчна носимоспособност на настилката, с множество дупки и с лошо отводняване. През годините отсечката е поддържана чрез текущия ремонт, но резултатът е краткотраен. Състоянието й допълнително се влошава от превозващите дървен материал тежкотоварни камиони в района, поради което е ограничено движението на товарни автомобили над 7 тона в чертите на с. Борущица. В отсечката има две големи съоръжения, които също ще бъдат ремонтирани – надлезът над път I-6 Казанлък – Сливен и мостът над р. Дъбовска преди с. Яворовец.  

Във втората обособена позиция е изработването на технически проект за ремонт на 3,6 км от път III-609 Борущица – Кръстец /от км 23+500 до км 27+100/. Индикативната стойност е 72 000 лв. без ДДС. Участъкът преминава през ж.п. линия, където трасето е нарушено. Съоръжение за преминаване през ж.п. линията не е изградено, поради което движението на автомобилите е пренасочено през водосток под ж.п. линията.

Третата обособена позиция е за проектирането на рехабилитацията на 5,3 км от път III-536 Меден кладенец – Скалица – Овчи кладенец – Маца – Полски градец  в участъка през с. Маца /от км 41+227 до км 46+527/. Прогнозната стойност е 106 000 лв. без ДДС. Отсечката е с разрушена настилка, с множество дупки и пропадания, с компрометирана отводнителната система. 

В четвъртата обособена позиция е изготвянето на технически проект за основен ремонт на 27,4 км от път III-554 Раднево – Гълъбово  /от км 20+100 до км 47+500/. Индикативната стойност е 548 000 лв. без ДДС. Пътят е построен през 1976 година и от тогава не е основно ремонтиран. Третокласното трасе е основна пътна връзка на населените места в общините Раднево и Гълъбово. По него ежедневно преминават тежкотоварни автомобили и автобуси, превозващи работещите в ТЕЦ „Марица – Изток“, ТЕЦ Гълъбово, Брикетна фабрика Гълъбово, рудник „Трояново-3“. Участъкът, предвиден за ремонт, преминава през градовете Раднево и Гълъбово и селата Любеново и Бели бряг. Необходимо e да се направи обстойно обследване на 6-те големи съоръжения в участъка: мост над дере при 26-ти км; мост над р. Овчарица при 37-ми км; два ж.п. надлеза при 39-ти км; мост над р. Съзлия при 42-ри км; надлез при 42-ри км.

Срокът за изпълнение за всяка от четирите обособени позиции е 60 календарни дни, който започва от датата на сключване на договора и включва само времето за проектиране. Изпълнението на проектните работи ще се извърши в три междинни етапа.


По публикацията работи: Десислава Крачолова

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Около 10 души са задържани в операция на ГДБОП срещу каналджийството

Около 10 души са задържани в мащабна операция на ГДБОП срещу каналджийството, научи БНР. Акцията e започнала около 7 ч. тази сутрин и се провежда в цялата страна и ще продължи през целия ден.  По данни на БНР целта ѝ е задържането на "сериозна..

публикувано на 08.12.22 в 08:26
Вени Петрова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите.

С 10 до 25 процента по-скъпо ще ни излязат празниците в ресторант

С 10 до 25 процента по-скъпи спрямо миналата година, ще са кувертите за празнуване в ресторант на Нова година в Стара Загора. Това съобщи Вени Петрова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града, в което членуват близо 80 фирми от..

обновено на 08.12.22 в 08:25
Тракийски университет, Стара Загора

Днес празнуват българските студенти

На 8 декември своя празник отбелязват българските студенти. Празникът възниква през 1902 г. като патронен празник на Софийския университет, а от 1916 год. се чества от всички висши учебни заведения в страната.  "Тракийският университет през последната..

публикувано на 08.12.22 в 08:05

Денят Х за Шенген

Съветът на ЕС ще гласува днес дали България, Румъния и Хърватия да станат част от Шенген на заседанието си в Брюксел. По всяка вероятност Нидерландия и Австрия ще се противопоставят на приемането на страната ни. Вотът за България и Румъния е първа точка..

публикувано на 08.12.22 в 07:25

Мъгла ограничава видимостта до 80 метра на прохода "Шипка"

Мъгла ограничава видимостта до 80 метра на прохода "Шипка".   Температурата рано сутринта  е 3 градуса под нулата, а времето е ясно. Пътната настилка е частично заледена и обработена. На проход "Република" видимостта е добра, времето е ясно. Няма..

публикувано на 08.12.22 в 06:44
Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки на среща със старозагорци

Ангел Джамбазки  гостува в Стара Загора. Срещата с него ще бъде от 18.30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Организира се от ВМРО-Стара Загора и  е поредната инициатива на Дискусионен клуб за Консервативни дебати. Досега в Дискусионния..

публикувано на 07.12.22 в 16:48

Гимназията по механотехника отбеляза своя патронен празник

Два нови кабинета по автотранспортна техника и електрически превозни средства бяха открити днес в Професионалната гимназия по механотехника и транспорт „Никола Вапцаров“ в Стара Загора.  С  рецитал по стихове на патрона на училището и с демонстрациите..

публикувано на 07.12.22 в 16:46

Чирпан и обекти в общината с шест номинации в Годишните награди в туризма

Община Чирпан е сред претендентите за отличия в седмите Годишни награди в туризма – 2022 година на Министерството на туризма. Заедно с още седем обекта, тя попада в категорията „Туристическа дестинация“. Номинирана е и в категориите „Специализиран..

публикувано на 07.12.22 в 14:30

Коледната елха грейва тази вечер в Свиленград

Светлинките на коледната елха ще бъдат запалени тази вечер и в Свиленград. Началният час на празника е 17 на площада пред Общината . Коледното дръвче ще грейне по време на детско шоу, в което освен  Дядo Koлeдa щe yчacтвa и извecтнaтa вoдeщa кaĸa..

публикувано на 07.12.22 в 14:02

В Котел днес ще бъдат запалени светлините за Коледа

В Котел днес ще бъдат запалени светлините на коледната елха и градската светлинна украса. Това съобщи Богана Попова от общинския пресцентър.  Тържеството ще започне в 17 часа на площад „Възраждане", където кметът Коста Каранашев, заедно с..

публикувано на 07.12.22 в 13:27