Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Старозагорска област е на седмо място по безработица в страната

Над 430 души са постъпили на работа през месец август

Снимка: mlsp.government.bg

На трудова борса, организирана от Дирекция „Бюро по труда” в Стара Загора преди седмица, присъстваха 11 местни работодатели и един от друг регион, информира директорът на ДБТ-Стара Загора Любен Георгиев.

„127 души, които търсят работа избираха между 263 работни места. Повечето бяха в сферата на производството,  металообработване и хранителна промишленост.

Най-търсените позиции от работодателите са за технически специалисти“, обобщи Георгиев.

Той цитира данни, според които и през месец август безработицата в Старозагорско намалява. Областта се нарежда на седмо място в страната с 3.6% при 4.3 на сто за страната.

Над 430 души са постъпили на работа през изминалия месец при заявени 845 свободни работни места. 93 от постъпилите на работа са с работническа специалност, 137 са от групата на специалистите и 207 са безработни лица без квалификация.

548 безработни лица са постъпили на работа през месец юли в област Стара Загора

Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от Старозагорска област към момента е 5 375, като спрямо предходния месец те са намалели с 65.

Новорегистрираните безработни през месеца са 876 и са от различни икономически дейности, като най-много те са от секторите „Услуги“ и „Индустрия“. Сред новите безработни преобладават жените-58,3% срещу 41,7% мъже.

С най-голям дял са възрастовите групи над 55 години, а с най-нисък на младежите до 19-годишна възраст.

През месец август регистрираните младежи до 29 години са 725, като делът им е 13,5% от всички безработни лица.

Регистрираните продължително безработни лица с престой в бюрото по труда над 1 година в Област Стара Загора са 852 и съставляват 15,9% от всички регистрирани безработни.


Предлага ли се работа за украинските граждани и има ли интерес от тяхна страна, чуйте в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Българите: За да се раждат повече деца, трябва повече отпуска и гъвкаво работно време

Гъвкаво работно време и двойно повече отпуск за родителите са сред мерките, които биха довели до повишаване на раждаемостта. Това показва проучване на  Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве сред 836-ма българи в репродуктивна..

публикувано на 08.12.22 в 09:05
архив

Верижна катастрофа блокира Подбалканския път

Верижна катастрофа около Гурково предизвика километрично задръстване на подбалканския път тази сутрин, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Движението по пътя София-Бургас остана блокирано за няколко часа. Около 7 часа сутринта бе..

публикувано на 08.12.22 в 08:53
Любомир Стефанов

Първият мандат вероятно няма да бъде изпълнен

Съветът на ЕС ще гласува днес дали България, Румъния и Хърватия да станат част от Шенген на заседанието си в Брюксел. По всяка вероятност Нидерландия и Австрия ще се противопоставят на приемането на страната ни. По никакъв начин обаче, не може да..

публикувано на 08.12.22 в 08:50
Снимката е илюстративна

Около 10 души са задържани в операция на ГДБОП срещу каналджийството

Около 10 души са задържани в мащабна операция на ГДБОП срещу каналджийството, научи БНР. Акцията e започнала около 7 ч. тази сутрин и се провежда в цялата страна и ще продължи през целия ден.  По данни на БНР целта ѝ е задържането на "сериозна..

публикувано на 08.12.22 в 08:26
Вени Петрова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите.

С 10 до 25 процента по-скъпо ще ни излязат празниците в ресторант

С 10 до 25 процента по-скъпи спрямо миналата година, ще са кувертите за празнуване в ресторант на Нова година в Стара Загора. Това съобщи Вени Петрова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града, в което членуват близо 80 фирми от..

обновено на 08.12.22 в 08:25
Тракийски университет, Стара Загора

Днес празнуват българските студенти

На 8 декември своя празник отбелязват българските студенти. Празникът възниква през 1902 г. като патронен празник на Софийския университет, а от 1916 год. се чества от всички висши учебни заведения в страната.  "Тракийският университет през последната..

публикувано на 08.12.22 в 08:05

Денят Х за Шенген

Съветът на ЕС ще гласува днес дали България, Румъния и Хърватия да станат част от Шенген на заседанието си в Брюксел. По всяка вероятност Нидерландия и Австрия ще се противопоставят на приемането на страната ни. Вотът за България и Румъния е първа точка..

публикувано на 08.12.22 в 07:25

Мъгла ограничава видимостта до 80 метра на прохода "Шипка"

Мъгла ограничава видимостта до 80 метра на прохода "Шипка".   Температурата рано сутринта  е 3 градуса под нулата, а времето е ясно. Пътната настилка е частично заледена и обработена. На проход "Република" видимостта е добра, времето е ясно. Няма..

публикувано на 08.12.22 в 06:44
Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки на среща със старозагорци

Ангел Джамбазки  гостува в Стара Загора. Срещата с него ще бъде от 18.30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Организира се от ВМРО-Стара Загора и  е поредната инициатива на Дискусионен клуб за Консервативни дебати. Досега в Дискусионния..

публикувано на 07.12.22 в 16:48

Гимназията по механотехника отбеляза своя патронен празник

Два нови кабинета по автотранспортна техника и електрически превозни средства бяха открити днес в Професионалната гимназия по механотехника и транспорт „Никола Вапцаров“ в Стара Загора.  С  рецитал по стихове на патрона на училището и с демонстрациите..

публикувано на 07.12.22 в 16:46