Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще представят книга за живота на писателката Яна Язова в Стара Загора

Снимка: Кристина Русева

След 47 града, литературният критик  и писател Юлий Йорданов ще представи и в Стара Загора книгата си „Яна Язова – перлата в перото“. Националният литературен маратон от творчески вечери е под надслов „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност“. Авторът представя книгата си, посветена на драматичния, завършил трагично живот и талантливото творчество на непознатата Яна Язова.

 Това име грее най-ярко през 20-те и 30-те години на 20 в. сред такива доказани писателки като Елисавета Багряна, Дора Габе, Калина Малина Ана Каменова, но остава непознато за поколения българи след 1944 г.  

  „Въпреки многобройните си произведения - - трилогията „Балкани“ – с книгите „Левски“, „Бенковски“ и „Шипка“, романът „Александър Македонски“, детски книги, стихосбирки, пиеси и пътеписи,  днес Люба Тодорова Ганчева, позната на широката публика с псевдоним Яна Язова, заради своите убеждения, че творецът не бива да се влияе и да се подчинява на политическата конюнктура.“ Така започва разговора ми с автора на книгата за Яна Язова – Юлий Йорданов.

  Люба Ганчева е родена в Лом на 23 май 1912 година в семейството на  интелектуалци. Баща й Тодор Ганчев - доктор на философските науки, завършил в Цюрих, Швейцария е училищен инспектор.  Майка –й, Радка Бешикташлиева, дъщеря на известен търговец от Цариград, е учителка.  Прадядото на Яна – Христо Стоев Дрянков е вуйчо на Христо Ботев и съратник на Васил Левски.

Яна Язова публикува свои творби -  разкази, стихове, статии и  пътни бележки  във вестниците „Литературен глас“, „Литературен преглед“, „Развигор“, „Вестник на жената“, „Дневник“, „Мир“, „Зора“ и в списанията „Светулка“, „Другарче“, „Детска радост“ и др. С нейния зет - артиста Никола Балабанов,  издават в началото на 40-те години списание за деца „Блок“.

  Животът на младата и талантлива писателка е пълен с драматични и емоционални събития. Целият й живот след 1930 г. е белязан от силната и бурна любов с проф. Александър Балабанов с 33 години по-възрастен от нея. Той е виден български литературовед, преводач и критик, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ... Професорът се влюбва в нея от пръв поглед, и макар, че не се развежда,  я обича до края на живота си.

 Младата Люба Ганчева също е покорена от по-възрастния мъж и не успява да излезе от сянката му до края на дните му. Дал й псевдонима Яна Язова, той е прототип на много от мъжките персонажи в творбите й.

Професор Балабанов е изпитвал истинска любов към Яна, апреплетена със силна  ревност. През лятото на 1938 година в Созопол Яна Язова попада сред група български художници. На брега на морето, вдъхновена от тъмно синия му цвят и старите къщи тя  пише, а те рисуват край нея. И пламва симпатия между нея и мариниста Марио Жеков Вестта за приятелството им  проф. Балабанов. Между тримата избухва бурен скандал пред свидетели. По-младият художник се нахвърля срещу по-възрастния си съперник. Между тримата избухва скандал пред свидетели. Предизвикан, Жеков  се нахвърля на Балабанов. Така едва започнала любовта между красивата писателка и младия художник, угасва след намесата на властния професор. Останали си приятели – Яна Язова и Марио Жеков, тя ползва рибарите и къщите от картините му, рисувани за нея,  като атмосфера за романа  си „Капитан“.

По-късно в едно свое писмо до Балабанов Язова пише: „Ти намери единствения и най-краткия път да направиш живота ми пъкъл, а ти знаеш, че в пъкъла никой никого не обича“.

Професорът обещава на  талантливата писателка, че ще се оженят. „Или ще бъдем заедно, или аз не ще бъда никъде“ – твърди Балабанов, година след скандала в Созопол. Така и не се развел и Язова се омъжва през 1943 година за инженер Христо Йорданов,  живял 16 години във Франция и един от ръководителите на Радио „София“. Благодарение на него тя е  материално добре и може да твори, без да се унижава пред режима.

 След преврата на 9 септември 1944 година Язова, трябва да се присъедини към писателите, които приемат за свой художествен метод социалистическия реализъм, но отказва. Този отказ ней позволява да публикува творбите си. През 1959 година умира съпругът й. Година след това тя предлага ръкописа на романа „Левски“ на издателство „Народна култура“, който е одобрен за печат. Обещават й и аванс за отпечатването. Но най-напред трябва да се покае публично като буржоазна писателка. Предлагат й да напише стихотворение за вожда Георги Димитров, но Яна Язова отказва.

  Въпреки положителната рецензия за творбата й от големия писател Димитър Талев и Георги Томалевски, ръкописът на романа й е върнат. А всичките й творби не виждат бял свят до промените през 1989 г.  Авторката остава самотна и забравена, трудно преживява до трагичната й смърт при неизяснени обстоятелства. "Последен знак, че е била жива, е неин текст в дневник от 9 юли 1974 г. Тялото ѝ е открито през август в дома ѝ. По трупа има следи от насилие, но той в горещините вече е полуразложен. Погребана е на 9 август в Централните софийски гробища. Досието на Яна Язова не е намерено."/ информацията е цитат от Уикипедия/

  Яна Язова, с нейната красота и талант, проф. Александър Балабанов – с неговото приятелство с цар Борис III, и бурната, забранена любов между двамата подклаждат омразата  и ненавистта на обществото – и сред на съвременните им писатели, и сред тогавашния елит.

  Книгата на критика и писател Юлий Йорданов скоро ще бъде представена в Стара Загора.

 В звуковия файл чуйте интервюто с Юлий Йорданов, автор на книгата „Яна Язова -– енигма, фатализъм и реалност“.



По публикацията работи: Кристина Русева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора посреща таланти за XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче"

На 20 и 21 април старозагорци и гости на града ще могат да се насладят на ритъма на народната музика в изпълнението на талантливите деца от XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче", съобщвата от пресцентъра на община Стара..

публикувано на 18.04.24 в 13:19

"Мадам Бътерфлай" - шестата опера на Джакомо Пучини има пет редакции

Днес, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора може да гледате операта "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини. Сюжетът на шестата си опера композиторът открива в Лондон. По време на престоя си в английската столица Пучини гледа едноактната..

публикувано на 18.04.24 в 12:35

"Писмото на мравката" пътува към любовта

Стара  Загора продължава да чете в 19-ят книжен маратон. Поредната среща, предложена от  библиотека "Родина" на старозагорските читатели, е с Мария Донева и нейната последна книга „Писмото на мравката“. Една романтична поема в стихове, която..

публикувано на 15.04.24 в 15:21

Изложба "Художници юристи" ще бъде открита днес

В навечерието на Деня на българската конституция и професионалния празник на юристите ще бъде открита изложба "Художници юристи". Тя се организира от Съюза на юристите в България за пета поредна година. Творбите на Антония Коева, Гергана Атанасова, Ива..

публикувано на 15.04.24 в 14:35
Камерен окестър

38-ите Музикални празници „Златната Диана“ ще преминат под знака "Завръщане към началото"

Завръщане към началото – под този знак ще бъдат 38-ите Музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол. Това каза за Радио Стара Загора Красимира Султанова, концертмайстор и художествен ръководител на организаторите от Камерния оркестър „Дианополис“...

публикувано на 11.04.24 в 14:48

Спектакъл на "Алегра" ще подари люлка на децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания

Спектакъл на детско-юношеската студия за сценични изкуства "Алегра" ще подари люлка на  децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания в Стара Загора. Половината от приходите от продажбата на билетите за спектакъла "Орисници" през април, са..

публикувано на 11.04.24 в 09:45

Карнавалът в Габрово обявява конкурс и събира гости през май под мотото "Маkе Карнавал, not war"

Ежегодният карнавал в Габрово тази година посреща гости от цялата страна и чужбина  от 17 до 19 май. По време на карнавалното шествието отново ще дефилират стотици участници в колоритни костюми. Ще преминават и големи макети на личности и герои,..

публикувано на 10.04.24 в 15:17

Музиката на Стинг е послание към света

„Не мога да си представя живота, без да работя! Обичам усещането нещо да предстои. Мисля, че съм пристрастен към това.“ Думите са на Стинг. Изрича ги през 2020 година. Същата в която Военен Биг Бенд-Стара Загора, с диригент капитан Цветомир..

публикувано на 09.04.24 в 13:30

Младостта на България запява песните на Калинка Згурова

Фолклорни таланти от 26 общини в България ще участват в VI национален конкурс-надпяване "С песните на Калинка Згурова" . Музикалното събитие ще се проведе на 13 и 14 април в родното село на странджанската певица - Дебелт, община Средец.  Основен..

публикувано на 09.04.24 в 10:04

Изложба с подбрани пейзажи, интериори и натюрморт на Донка Костантинова гостува в Стара Загора

От 9 април до 4 май  в залата за временни изложби на Художествена галерия Стара Загора се представя гостуващата изложба на Донка Константинова (1894-1973) с подбрани пейзажи, интериори и натюрморти, която е посветена на 130 години от рождението на..

публикувано на 08.04.24 в 18:32