Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръща се интересът на българите към образование в чужбина

Мюнхен е топ дестинация за международни студенти

Интересът към придобиване на висше образование зад граница е нараснал с 21% през тази година спрямо 2021 г. по данни на проект "Световно образование". С 13% повече са записаните студенти, които стартират своето обучение в чуждестранни университети от тази есен, като близо 20% от тях ще се обучават в университет от топ 100 на международната класация QS World University Rankings за своята специалност.

„Интересът към обучение в чужбина категорично се завръща след пандемията, тъй като няма ограничения за пътуване и пречки пред присъственото обучение“, коментира образователният консултант Николай Христанов.

Есенното издание на форум "Световно образование" ще се проведе в София на 1-ви октомври. В следващите дни изложението ще гостува в Пловдив (2 октомври), Бургас (3 октомври) и Варна (4 oктомври). Участие са заявили 36 учебни заведения от цял свят. 

Нидерландия оглавява първото място в интереса на българските кандидат-студенти (63%). Запазва се възходящият тренд, като през миналата учебна година броят на българските студенти в страната е нараснал с 12.6%. В рамките на форума в София посетителите ще имат възможност да се срещнат с представители на университетите, с които да обсъдят и по-трудния процес по осигуряване на настаняване, както и да получат ценни насоки и съдействие от експертите, организатори на събитието. На държавно ниво вече са планирани инвестиции в жилищна инфраструктура, която да реши проблема с недостига на квартири за студентите. Ефектът от мерките се очаква поне след година.  Нидерландия остава предпочитана заради голямото разнообразие и многобройни възможности за обучение, конкретно по компютърни науки, бизнес и икономика.

Осем от най-предпочитаните холандски университети идват на изложението в София – Tilburg University, Eindhoven University of Technology, Fontys University of Applied Sciences, NHL Stenden University of Applied Sciences, The Hague University of Applied Sciences, Rotterdam Business School, HAN University of Applied Sciences, Hotelschool The Hague.

След Брекзит, второто и третото място трайно заемат  Германия (49%) и Австрия (45%), а Великобритания остава на четвърто място (42%). По време на изложението са предвидени и консултации за обучението в двете немскоезични държави.  Представители на 6 австрийски университета, които предлагат програми на английски или немски език, както и Advantage Austria Sofia -  търговският отдел на Австрийското посолство, ще отговарят на въпроси на посетителите.

Запазва се тенденцията на двойно нарастване на желанието за следване в Белгия и Италия. Белгия е възможна алтернатива на Нидерландия с програми на английски език по бизнес, икономика и социални науки. Кандидатите за обучение в страната могат да се срещнат с представители на Karel de Grote University of Applied Sciences. Италия се отличава с програми на английски по медицина, бизнес/икономика, психология, дизайн. И в двете държави предлагането на специалности, свързани с компютърни науки, е по-ограничено в сравнение с Нидерландия. 

Интересът на кандидат-студентите към конкретни специалности остава непроменен. Първите три места се заемат от направленията Бизнес, икономика, финанси; Компютърни технологии; Медии и комуникации. Търсена остава и специалността Психология. 

Новости за висшето образование в Нидерландия, Италия, Германия и Австрия можете да научите от приложения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов пожар пламна в Свиленградско

Нов пожар пламна в Свиленградско, където ситуацияна вече е силно критична. На широк фронт пламъците горят в района на Равна гора, Левка, Дервишка могила. Огнените езици помитат всичко по пътя си. Има изгорели и няколко къщи, които се оказаха..

публикувано на 13.07.24 в 19:50

Земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена

60-годишен земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена. Мъжът почиствал ореховата си градина с машина. Ралото й се ударило в камък и се получила искра. Мъжът опитал сам да гаси пламъците. Земеделецът е с изгаряния по ръцете,..

публикувано на 13.07.24 в 19:29

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:26
снимка: Таня Балабанова

Пожар избухна и в старозагорското село Остра могила

Три екипа на пожарната и доброволци участват в гасенето на о гъня в село Остра могила .  Пожарът избухва в постройка в стопанския двор, но бързо се прехвръля към съседната нива , съобщи директорът на РДПБЗН Стара Загора старши комисар Стоян Колев.  Горят..

публикувано на 13.07.24 в 18:20
Пожар край село Студена

Частично бедствено положение в община Свиленград, пламъците край с. Студена обхванаха 30хил. дка

Областна администрация Хасково обяви частично бедствено положение в община Свиленград. Причината е разрастващият се пожар край село Студена, който пламна по-рано днес. ПОгнената стихия е обхванала площ от 30 000 декара, уточни пред кореспондента на Радио..

публикувано на 13.07.24 в 14:53

Нови два пожара в Хасковско, пламъците са обхванал 2000дка край границата с Турция

Нови два пожара лумнаха в Хасковска област днес. По данни на зам.-областния управител Митко Петров, пламъци вече има и край свиленградското село Студена и село Дъбовец, община Любимец, предава кореспондентът на Радио Стара Загора в Хасково Христо Христов...

публикувано на 13.07.24 в 12:13

Пожарът между селата Мелница и Гранитово е обхванал 6000 декара

Близо 6000 декара е обхванал пожара в района на ямболските села Мелница и Гранитово. В момента няма опасност за населените места. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители, информира кореспондентът ни..

публикувано на 13.07.24 в 12:02
СНИМКА Министерство на отбраната

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон..

публикувано на 13.07.24 в 10:27

Хеликоптери се включват в гасенето на пожарите в Хасковска област

Безсънна нощ за хората в Ивайловградско и Тополовградско, където вчера избухнаха два големи пожара, предава коресподентът на Радио Стара Загора Христо Христов. Близо 15 000 дка изгоряха предимно в Тополовградско.  Днес ще бъде направен опит огнената..

публикувано на 13.07.24 в 10:20

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила..

публикувано на 13.07.24 в 09:48