Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Членове на КНСБ с протест пред ТЕЦ "Марица- изток 2"

Протест на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: Живко Иванов

Членове на КНСБ от държавната ТЕЦ „Марица- изток 2“ излязоха на символичен протест пред централата. Енергетиците подкрепиха действията на синдикалната организация, която инициира кампания в подкрепа на опазване на работните места и защита на доходите. Протестиращите служители на най-голямата топлоцентрала в България на свой ред поставиха искания за гарантиране на работните им места, както и предоговаряне на поетите от страната ангажименти за ограничаване на въглеродните емисии.
„КНСБ настоява за преработка на Териториалните планове за справедлив преход, както и изтегляне на Плана за възстановяване и устойчивост, в който е залегнало затваряне на 40% от комплекс „Марица изток“ до 2026 г.“. Това обяви пред събралите се над 200 синдикални членове председателят на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“ Деян Дяков. По думите му е самоубийство закриването на въглищни мощности в толкова кратки срокове.

КНСБ предлага скок на минималната работна заплата от 710лв. на 850лв. от 1 януари 2023г.. В края на октомври синдикалната организация ще проведе в София национална стачна акция, на която ще бъдат поставени исканията на миньори и енергетици от комплекс „Марица изток“. 


Още от категорията

170 000 есемеса са изпратили българите в подкрепа на пострадалите от земетресенията в съседна Турция и Сирия

Всички офиси на Българския червен кръст в страната приемат термобельо, топли дрехи и завивки, възглавници, матраци, палатки и санитарни материали – памперси и превръзки и лични хигиенни средства – шампоан, сапун, паста и четка за зъби. До сега от..

публикувано на 08.02.23 в 18:07
Архив

ЦИК прие реда за видеозаснемането и видеоизлъчването в изборния ден

При извънредните парламентарни избори на 2 април няма да има разписка от машинно гласуване, а бюлетина от машина. Тази бюлетина законът я приравнява на хартиената, а членовете на СИК ще поставят печат върху нея, подобно на хартиената бюлетина. За тази..

публикувано на 08.02.23 в 17:09
Община Стара Загора

Община Стара Загора въвежда облекчения за гражданите и бизнеса

Облекчения на административните процедури, свързани със строителството, въвежда от днес Община Стара Загора. Това обяви кметът Живко Тодоров на съвместна среща с председателя на местния парламент Мария Динева, главния арх. Младен Иванов и секретаря Делян..

публикувано на 08.02.23 в 16:22

След саниране ламарини хвърчат от покрива на жилищен блок в Стара Загора

Заради некачествено саниране ламарини хвърчат от покрива на жилищна сграда в Стара Загора, сигнализират обитателите на блок 106 в квартал "Три чучура"- юг.    "При всеки по-сериозен порив на въздушни маси преминаването покрай кооперацията е опасно,..

публикувано на 08.02.23 в 16:02
Община Ямбол

Община Ямбол започна кампания в помощ на пострадалите от земетресенията

Община Ямбол открива пунктове за събиране на помощи за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия по инициатива на общинското ръководство. Пунктовете са организирани на ул. „Търговска“ №120, в Комплекс за социални услуги за деца и..

публикувано на 08.02.23 в 14:45

Отчитат спад на болните от грип и остри респираторни заболявания в Сливен

Спад на болните от грип и остри респираторни заболявания отчитат от РЗИ – Сливен през последната седмица. Към 30 януари болните са бил 204 на 10 хиляди души, а към 6 –ти февруари те вече са 142 на 10 хиляди.  Като основна причина за спада на..

публикувано на 08.02.23 в 14:41

Община Гурково се включва в дарителска кампания за пострадалите от земетресението

Община Гурково също се включва в дарителска кампания за пострадалите от силното земетресение в Турция. Разкрит е дарителски пункт във фоайето на автогарата в Гурково с работно време от 10 до 16 ч. Призовават се хората да носят неупотребявани топли..

публикувано на 08.02.23 в 14:38
Регионална библиотека „Сава Доброплодни

Започва "Седмица на любовта" в библиотеката в Сливен

Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен притежава повече от 375 хиляди библиотечни единици, това е и библиотеката с изключително богат фонд от чуждоезична литература. Културният институт често е домакин на различни събития, фестивали,..

публикувано на 08.02.23 в 14:02
Теньо Тенев, кмет на община Раднево

Поставят подземни контейнери в центъра на Раднево

Над 15 улици и междублокови пространства са заложени за ремонт в бюджета за тази година на община Раднево, съобщи за Радио Стара Загора кметът Теньо Тенев. В напреднала фаза е и процедурата за избор на изпълнител на Фотоволтаичната централа. Тя ще е..

публикувано на 08.02.23 в 12:51

Шест старозагорски двойки ще си кажат „Да" в Международната седмица на брака

Шест старозагорски двойки ще си кажат заветното „Да" в дните от 7-и до 14-и февруари, когато се отбелязва Международната седмица на брака. Всяка една от тях ще получи поздравителен адрес от кмета на общината Живко Тодоров, уточняват от общинския..

публикувано на 08.02.23 в 11:13