Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Конференция "Нов енергиен микс - иновации и инвестиции" се проведе в Стара Загора

Специалисти, представители на местната власт и неправителствени организации участваха в конференция на тема: "Нов енергиен микс - иновации и инвестиции" провела се в Стара Загора.

„Това е третото издание на форума по тази тема. По организацията на първото издание на форума през 2020 работихме две години“, обяви д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на  Агенцията за регионално икономическо развитие - Стара Загора /АРИР/,  организатор на Обществения диалог за политики в прехода към въглеродна неутралност.

Необходимостта от сериозни инвестиции в образованието, реформа в образователната система от детската градина до университетите, които да популяризират зелените политики и зеленото предприемачество, обедини участниците в дискусията. 

Намаляването на въглеродните емисии и закриването на въглищни мощности в комплекса „Марица-изток“ изискват мъдри решения при обсъждането на Териториалния план за справедлив преход, който още е на етап обсъждане и предложения. Това мнение обедини граждански организации, синдикати, кметове и директори на ТЕЦ.За необходимостта от политики на местно ниво говори и Ростислав Величков, представител на фейсбук групата „Истината за Марица-изток“.

Д-р Румяна Грозева припомни, че през ноември 2020 г. АРИР входира в Областна администрация – Стара Загора предложение за създаване на Постоянна комисия по въпросите на Зелената сделка към Областния съвет за развитие . Предложението е подкрепено с 24 подписа на всички местни власти от региона, бизнеса, ТЕЦ-вете и синдикатите. Към писмото е прикрепен и проект за правилник на Комисията, консултиран с юристи. Все още няма отговор от страна на Областния управител, уточни д-р Грозева.

Проучване на Тракийския университет показва, че 66,3 на сто от 2352 участника на възраст от 15 до 35 години подкрепят намаляване на въглеродните емисии. В същото време 78,9  на сто от участниците в анкетата са разтревожени от прекратяването на добива на въглища и евентуалната безработица в региона.

АРИР - Стара Загора обединява усилия с WWF България и Junior Achievement България и техния проект "Насърчаване на справедливия преход в България, Сърбия, Република Северна Македония и Черна гора чрез ангажиране на младите хора в зеленото предприемачество", обявиха по време на форума организаторите.
Още от категорията

Светлин Илиев от ЕЦИХ Тракия

Цифров хъб "Тракия" предлага бял хакер и киберполигон в подобряване на киберсигурността

В „Минутите на Зелената сделка“ разговаряме със Светлин Илиев, председател на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“, позициониран в Пловдив, който ще предлага услуги за киберсигурност за цяла България, включително и за региона на Стара Загора...

публикувано на 02.02.23 в 18:08

България към днешна дата няма Национална стратегия за развитие на енергетиката

Стратегическа визия за развитие на електроенергийния сектор на Република България 2023 г. - 2053 г., която беше представена и приета от МС използва работата на Комисията по енергиен преход (КЕП), но на парче.  Очевидно авторите се опитват да..

публикувано на 25.01.23 в 10:50

Нови електробуси и зелени инвестиции в Община Стара Загора

18 от 33-та нови електробуси ще пристигнат в Стара Загора в рамките на месец януари. Те  ще бъдат вкарани веднага в транспортната схема, с което градът ще бъде с един от най-екологичните видове транспорт в страната, съобщи в първото за годината..

публикувано на 18.01.23 в 11:47

Д-р Румяна Грозева за опита от Международния съвет за икономическо развитие и къде сме ние

Да проучи опита на Международния съвет за икономическо развитие беше във Вашингтон д-р Румяна Грозева, директор на АРИР – Стара Загора.  В рамките на 4-те си месеца престой там д-р Грозева е преминала обучение за това как се привличат и задържат..

публикувано на 21.12.22 в 10:16

Удължен е срокът за кандидатсване по проекта EUTeens4Green

Проектът EUTeens4Green стартира като отговор на нуждите на настоящата ситуация. Той предлага възможност на тийнейджърите да  поемат отговорност  и да станат  участници в промяната  , като същевременно предлага действия за подпомагане на изграждането..

публикувано на 14.12.22 в 11:07

Цветан Кюланов: Няма опасност да загубим пари по Плана за възстановяване, но трябва да наваксаме

Иска се намаляване на емисии, а не затваряне на централи. Това, което е залегнало в Плана за възстановяване, е намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025г., каза ръководителят на представителството на България в ЕК Цветан Кюланов. Той..

публикувано на 07.12.22 в 10:00

Липсва комуникационна стратегия на държавата към засегнатите от Зелената сделка

Към момента имаме изключителни дефицити по отношение на комуникационната стратегия на държавата по отношение на енергийния преход и засегнатите региони. Това коментира Гавраил Гавраилов от фондация „Блу линк“, журналист, специалист по социално..

публикувано на 24.11.22 в 12:18

Мерките за трансформацията на въглищните региони чакат одобрение

Последният вариант на Приоритет 3 от Програмата за развитие на регионите, който се отнася до трансформацията на въглищните региони – Стара Загора, Перник и Кюстендил, чака одобрение от ЕК. Информацията е от последното заседание на Тематичната..

публикувано на 16.11.22 в 10:49

Старозагорци с нови отоплителни уреди по проект

Старозагорци имат голям интерес и се интерсуват от чистотата на въздуха, който дишат. Те са загрижени за околната среда, сочи анкетата, направена  по Проекта към подобряване на качеството на атмосферния въздух и представяне на нови възможности за..

публикувано на 11.11.22 в 12:02
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: „Зелената сделка“ няма да се промени

Дългосрочната визия на Европейския съюз е въглищните централи да бъдат преустроени или затворени и „Зелената сделка“ няма да се промени. Това коментира за Радио Стара Загора Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европарламента в България. По..

обновено на 02.11.22 в 10:29