Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора празнува своя Ден!

8
Снимка: Община Стара Загора

С церемония за полагането на венци и цветя пред паметника "Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г." и символичния първи камък за възстановяването на града бе дадено начало на празничната програма за 5 октомври. 


Празничен водосвет отслужи Старозагорският митрополит Киприан, който припомни, че "празникът на Стара Загора е памет и дух. Редно е в този ден да отворим душата и очите си, за да видим как нашите предци пренасят с достойнство българския живец – като вечната им опора е в Бога и вярата!"

Преди да предаде символично властта на града в ръцете на новоизбрания Млад Кмет Йоана Попова, кметът Живко Тодоров поздрави старозагорци по повод празника 5-ти октомври. 


„Стара Загора е град на липи, прави улици и поети, тя е град и на младите хора. Работете, развивайте се и правете града си още по-хубав".

По традиция, навръх 5-ти октомври, се връчи отличието „Почетен гражданин на Стара Загора". Тази година негов носител посмъртно е творецът и преподавател доц. Злати Златев, а наградата прие Георги Златев. 


Специално за празника в Стара Загора са и делегации от градовете Крушевац и Цариброд, Република Сърбия. Гостите се включиха в празничните прояви и се срещнаха с общинското ръководство.

Още от празничната атмосфера чуйте в прикачения звуков файл.

Празничният концерт под надслов „От децата на Стара Загора – с любов!" събра на сцената малките таланти, а творчески работилници за деца изпълниха парк „Пети октомври". Концерт на Вокална формация „Светоглас" в Художествената галерия разкри магията на българската полифония.

Празничният ден продължава с безплатен градски тур под мотото „Парковете разказват своите истории", концерт на Общински духов оркестър, на ОФА „Загоре". От 18.00 часа, в изложбена зала „Байер" ще се състои тазгодишното издание на „Есенен салон" – традиционна изложба на старозагорски художници. От 19.00 часа, на сцената пред Община Стара Загора ще качи Михаела Маринова, заедно с рок групата „Фондацията".

Няколко са спортните събития, които са част от празничната програма на града-Турнир по футбол за деца от 9 до 12 години на игрищата с изкуствена настилка зад Централна поща, стадионите „Берое" и „Трейс Арена" и Турнир по конен спорт на конната база на Тракийския университет. Градът е домакин на IV Балканиада по спортен бридж,  както и на Турнир по спортна стрелба с пневматично и огнестрелно оръжие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Катастрофа затруднява движението по Подбалканския път край Николаево

Временно движението по Подбалканския път в участъка между град Николаево и село Ветрен се осъществява двупосочно в една лента поради ПТП и се регулира от пътна полиция, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". По първоначална информация два..

публикувано на 25.04.24 в 19:31

Порой и ситна градушка и в Стара Загора

Пороен дъжд и ситна градушка се изляха над Стара Загора малко след 18.30 ч. За секунди част от улиците побеляха от ледени парчета с размера на грах. Улиците в централната част на града се наводниха. Зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев съобщи, че..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Министри обещаха да осигурят средства за довършването на ямболската болница

След срещата през февруари в Ямбол между ръководството на община Ямбол и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, по повод изграждането на нова военна инфраструктура в с. Кабиле, днес в Народното събрание беше организирана втора среща по темата с..

публикувано на 25.04.24 в 18:39

Пуснаха под гаранция двама, обвинени за участие в престъпна група в Ямбол

Бургаският Апелативен съд освободи срещу парична  гаранция Стойко Калудов и Григор Гочев, които заедно с Динко Вълев, по-известен  като ловецът на бежанци, са обвинени в участие в Организирана престъпна  група. Преди дни Ямболският окръжен съд им наложи..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Живко Тодоров: Средствата за ММИ дават сигурност на работещите

Като изключително важни за развитието на региона определи двете решения-за отпускане на средства за „Марица изток“ и отлагането на либерализацията на пазара на тока, кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него те дават спокойствие и..

публикувано на 25.04.24 в 16:59

Общинските съветници на Болярово гласуваха парична помощ за зрелостниците

Болярово ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. Днес, по предложение на кмета на Община Болярово Христо Христов, общинските съветници гласуваха единодушно от общинския бюджет да им бъде отпуснато финансово стимулиране. Общата..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Градушка удари Чирпанско

Поройни дъждове и градушка се изляха над няколко населени места в региона на Чирпан в ранния следобед. От ледените късове сериозно пострада и старозагорското село Самуилово. Основните поражения до момента са върху овошки и насаждения, но информацията..

публикувано на 25.04.24 в 16:25

Създават общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора"

Да бъде създадено общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“ решиха съветниците на първо четене.  То се създава като специализирано звено в Общинска администрация и ще стопанисва и управлява имотите, предназначени за дейности в областта на..

публикувано на 25.04.24 в 16:20
Снимка: ГПЧЕ

Ученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан" зарадваха с подаръци нуждаещи се

В навечерието на Великден учениците от 8 "Ж" клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан", с класен ръководител г-жа Мария Комбакова, посетиха "Защитените жилища за пълнолетни лица с умствена изостаналост" в Стара Загора и зарадваха с подаръци живеещите там, съобщават от..

публикувано на 25.04.24 в 15:42

В Сливен ограничиха до 20 км/ч скоростта за тротинетки и ги забраниха в пешеходните зони

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинския съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите...

публикувано на 25.04.24 в 15:16