Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Тодоров: Няма да кажем сбогом на паветата

Снимка: Фейсбук


Няма да кажем сбогом на паветата, защото те ще останат като част от улица „Княз Борис I“ в зоната, която е предвидена за паркиране. Това каза за Радио Стара Загора кметът на Стара Загора Живко Тодоров, потърсен за коментар по повод недоволството на жителите на града, след отстраняване на паважа на емблематичния за старозагорци участък от пожарната до пощата. 

Кметът обясни, че ремонтът на улицата е необходим, заради много лошото състояние на паважа:

„Проблемът е, че нивата на улицата се разминават и това налага сериозна рехабилитация на участъка, а паважът е подложен на сериозен експлоатационен натиск. Там минават и колите на пожарната, които са много тежки и допълнително са увреждат настилката и това наложи вземането на подобно решение. Опитахме се да  намерим баланса, като  се запази частично автентичния облик на улицата и същевременно да решим проблема с огромните пропадания с нивата на улицата, а  и да осигурим бърз достъп на пожарните коли по нея в различните посоки“.

Живко Тодоров каза още, че се очаква да бъде обявен конкурс за оформяне на цялото пространство по улица „Пазарска“ и празните пространства от ул. "Иван Асен II" до парк „Алана“, като идеята е в този участък да бъдат използвани останалите павета от ул. “Княз Борис I“

„Искам да успокоя хората, че тези павета няма да бъдат откраднати. Те в момента са заведени под бройка на склад, има ги описани в съответните протоколи. Паветата ще останат част от градския облик на Стара Загора и ще бъдат вложени именно в този бъдещ проект за реконструкция на цялото пространство в района на Градския пазар“, категоричен е кметът.

По повод отстраняването на паважа на ул. „Княз Борис I“,  старозагорци се събират тази вечер от 18 часа, за да изпратят символично каменните блокчета, а събитието е обявено в социалните мрежи като „Прощаване с павета“.

БНР подкасти:

Още от категорията

На Трети март в Гурково бе открит възстановеният паметник, белязал пътя на генерал Гурко и неговата войска

В Гурково беше осветен възстановеният паметник, белязал пътя на великия руски пълководец генерал Гурко и неговата войска в местността „Корията“. Над 30 години това място тънеше в забрава, както и паметника в разруха. „За един месец родолюбиви жители..

публикувано на 03.03.24 в 16:56

Хасково празнува 146 години от Освобождението на България от османско владичество

С ритуал по издигане на Националното знаме пред Община Хасково и тържествена церемония в памет на знайните и незнайни герои, загинали за свободата на Отечеството, започна празничният 3 март в Хасково. Пред героизма на жетвите се преклониха кметът на..

публикувано на 03.03.24 в 15:16

В Павел баня почетоха героите на свободата

Почит към геройски загиналите за свободата на България отдадоха днес жителите на община Павел баня. Онези, които не се качиха на емблематичния връх, се събраха в центъра на балнеоложкото градче и, заедно с кмета Иса Бесоолу и неговия екип, поднесоха венци и..

публикувано на 03.03.24 в 14:36

Тристаметровото национално знаме поведе старозагорци на шествие в чест на Трети март

 За поредна година в Стара Загора шествието в чест на Националния празник Трети март бе поведено от тристаметровия национален флаг. В похода на националния трибагреник се включиха почетна гвардейска част и стотици старозагорци.   Началото на..

публикувано на 03.03.24 в 13:44

Освирквания за Желязков и овации за Радев пред Паметника на свободата

С освирквания и викове оставка част от хората събрали се на Шипка посрещнаха словото на председателя на Народното събрание Росен Желязков, под чийто патронаж се провеждат честванията на Националния празник на паметния връх. В словото си Желязков..

публикувано на 03.03.24 в 12:18

Хиляди българи се събраха пред Паметника на свободата

От ранни зори хиляди българи от цялата страна се изкачват на Шипка, за да отдадат почит пред Паметника на свободата навръх националния празник 3 март.  В прохода вече са се образували километрични опашки от паркирали автомобили и автобуси на хора,..

публикувано на 03.03.24 в 10:46

Шествие с 300-метровия трибагреник за 3 март в Стара Загора

Старозагорци посрещат 3 март с традиционното вече паметното шествие с 300-метровия национален трибагреник. Честванията започват с молебен за България в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски“, а малко след 10 часа, едновременно пред всеки паметник в..

публикувано на 03.03.24 в 09:10

По случай 3 март знакови сгради и паметници са осветени в цветовете на националния трибагреник в Ямбол

Националният празник тържествено ще бъде отбелязан в Ямбол с военен ритуал, шествие и   туристически поход "По стъпките на Освобождението". По случай Трети март знакови сгради и паметници са осветени в цветовете на националния трибагреник.  В..

публикувано на 03.03.24 в 09:01

Стенописи с Левски и Ботев красят детска градина в хасковското село Малево

Нестандартни стенописи с ликовете на Левски, Ботев и Раковски привличат вниманието на минувачите край детската градина в хасковското село Малево. Те са по идея на две учителки от забавачката, които със собствени средства са наели художник...

публикувано на 03.03.24 в 08:58

С тържествена заря-проверка отбелязват 3 март в Сливен

За 59-и път ще бъде даден старт на лекоатлетическата щафета „Освободител" в Сливен. Традиционно, тя се провежда на 3 март – в чест на Националния празник на Република България. Вечерта на площад „Хаджи Димитър" ще се състои тържествена заря-проверка...

публикувано на 03.03.24 в 08:54