"Домашното консервиране - традиция и здраве" се нарича Националната инициатива на РЕМО "Етър". Тя цели да се съберат традиционни и съвременни рецепти за консервиране на храна и да се направи крачка към създаването на мост между кулинарното наследство от миналото и неговия модерен прочит.
В нея, до края на месец октомври 2022 г., могат да участват физически лица и организации, желаещи да споделят своите кулинарни знания и умения в консервирането на храна, уточняват от музея.
Рецептите, които участниците представят, трябва да отговарят на следните изисквания:
• точно описание на използваните продукти и тяхното количествено съотношение;
• информация за произхода на рецептата – от кого е наследена, при възможност конкретизиране на период/година;
• информация за региона, за който е характерна рецептата и за физическото лице или организацията, които я изпращат.
По възможност участниците предоставят снимки на процеса на приготвяне на туршията и на крайния продукт.
Наградите за най-добра рецепта ще бъдат изтеглени чрез жребий, защото и най-добрата рецепта е въпрос на личен вкус и избор. За индивидуалните участници наградите ще бъдат целогодишни карти за безплатни посещения в РЕМО „Етър“, а колективните ще получат право на участие в демонстрациите на открито по време на празника „Сезонът на туршиите“ през 2023 година.
В интервю Даниела Димкова - уредник от РЕМО "Етър" разказа, че до средата на ХХ-и век в селата се приготвят туршии предимно от продукти, собствено производство. Тогава чрез различни способи и технологии, хората са се опитвали да оползотворят всичко, произведено в домашното стопанство и да го превърнат в питателна храна за зимата. През последните десетилетия приготвянето им все по-често е свързано със закупуване на необходимите продукти от пазара, за да се изпълнят, както повелява традицията, завещани семейни рецепти.
В традиционната кухня на българите туршиите са два вида – летни и зимни. Летните са се приготвяли за бърза консумация и се ядели най-често с хляб на нивата. Малко известна любопитна подробност, разказана от Димкова, е че гулийницата се прави от настъргана или нарязана гулия (земна ябълка) и чукундур (цвекло), залети с подсолена вода. За ферментиралите течности и храни Димкова разказа, че заемат основно място в ежедневното хранене на българите в миналото и се смятат за най-чистата храна. Такива са хлябът с квас, млечните продукти, зеленчуковите и плодовите туршии, напитките от плодове.
И въпреки, че днес има магазини с целогодишно предлагане на пресни и консервирани плодове и зеленчуци от всички краища на света, традиционното приготвяне на зимнина продължава да вълнува голяма част от българското население. Приготвят ли зимнина старозагорци? Отговорите чуйте в прикачения звуков файл:
Традиционно на железопътните гари виждаме вечно бързащи, вечно чакащи хора, потънали във вихрушката на ежедневието. Гарите стават свидетели и на много трепетни срещи, но кaзанлъшката гара съвсем скоро ще бъде домакин на една незабравима среща - с..
Кара Танас е роден в началото на 19-ти век в село Катунище община Котел. И днес в двора на църквата в Катунище могат да се видят надгробните плочи на някои от наследниците на този виден българин, а родната му къща е запазена и до днес. Кара Танас е роден..
Разказът за старозагорската Райна Княгиня – учителката Зюмбюля Ппопстефанова, ушила знамето на въстаниците от Клисура в Априлското въстание, донесе нова информация за тази смела и отдадена на свободата българка. Експертите в Държавен архив Стара..
Пролетта е вече тук с пълна сила и всичко наоколо е зелено и красиво. За да се насладим максимално на приказната природа, на която можем да се радваме в Стара Загора, Творчески колектив "На улицата" организира опознавателна велоразходка, подходяща за..
С изложба, посветена на 145 години от рождението на Александър Паскалев започнаха Литературни дни „Южна пролет“. Експозицията е посветена и на 20 години от учредяването на наградата „Александър Паскалев“. Община Хасково връчва всяка година високото..
"По дрехите посрещат, по ума изпращат" е казал мъдрият ни народ, но в контекста на най-книжният месец от годината, април, ще си позволя да интерпретирам с " По корицата посрещат, по съдържанието изпращат". А корицата, обикновено е украсена с илюстрация,..
Община Чирпан организира изложба със снимки на абитуриенти от 70-те, 80-те и 90-те години. До 10 май си събират всеки желаещ може да предостави фотографии, запечатали уникални моменти на някогашните зрелостници. Изложбата ще бъде открита на 24..
Стара Загора може да се гордее с много имена, посветили себе си на Отечеството – дали живота си за свободата и подчинили дейността си на просперитета ни като народ. Днес, много от тези имена са забравени или останали незаслужено неизвестни за днешните..
В Световния ден на радиолюбителя - 18.04, ще ви срещнем с инж. Георги Воденичаров, преподавател в Професионалната гимназия по електротехника и технологии "Г.С. Раковски" в Стара Загора и Мариян Вълчанов, ученик от 11 клас. Инж...
На днешния 17 април се навършват точно 80 години от най-жестоката бомбардировка над София по време на Втората Световна война. На 17 април 1944 година, по обед, 350 американски бомбардировачи, придружавани от изтребители „Тъндорболт“ и „Мустанг“,..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net