"Домашното консервиране - традиция и здраве" се нарича Националната инициатива на РЕМО "Етър". Тя цели да се съберат традиционни и съвременни рецепти за консервиране на храна и да се направи крачка към създаването на мост между кулинарното наследство от миналото и неговия модерен прочит.
В нея, до края на месец октомври 2022 г., могат да участват физически лица и организации, желаещи да споделят своите кулинарни знания и умения в консервирането на храна, уточняват от музея.
Рецептите, които участниците представят, трябва да отговарят на следните изисквания:
• точно описание на използваните продукти и тяхното количествено съотношение;
• информация за произхода на рецептата – от кого е наследена, при възможност конкретизиране на период/година;
• информация за региона, за който е характерна рецептата и за физическото лице или организацията, които я изпращат.
По възможност участниците предоставят снимки на процеса на приготвяне на туршията и на крайния продукт.
Наградите за най-добра рецепта ще бъдат изтеглени чрез жребий, защото и най-добрата рецепта е въпрос на личен вкус и избор. За индивидуалните участници наградите ще бъдат целогодишни карти за безплатни посещения в РЕМО „Етър“, а колективните ще получат право на участие в демонстрациите на открито по време на празника „Сезонът на туршиите“ през 2023 година.
В интервю Даниела Димкова - уредник от РЕМО "Етър" разказа, че до средата на ХХ-и век в селата се приготвят туршии предимно от продукти, собствено производство. Тогава чрез различни способи и технологии, хората са се опитвали да оползотворят всичко, произведено в домашното стопанство и да го превърнат в питателна храна за зимата. През последните десетилетия приготвянето им все по-често е свързано със закупуване на необходимите продукти от пазара, за да се изпълнят, както повелява традицията, завещани семейни рецепти.
В традиционната кухня на българите туршиите са два вида – летни и зимни. Летните са се приготвяли за бърза консумация и се ядели най-често с хляб на нивата. Малко известна любопитна подробност, разказана от Димкова, е че гулийницата се прави от настъргана или нарязана гулия (земна ябълка) и чукундур (цвекло), залети с подсолена вода. За ферментиралите течности и храни Димкова разказа, че заемат основно място в ежедневното хранене на българите в миналото и се смятат за най-чистата храна. Такива са хлябът с квас, млечните продукти, зеленчуковите и плодовите туршии, напитките от плодове.
И въпреки, че днес има магазини с целогодишно предлагане на пресни и консервирани плодове и зеленчуци от всички краища на света, традиционното приготвяне на зимнина продължава да вълнува голяма част от българското население. Приготвят ли зимнина старозагорци? Отговорите чуйте в прикачения звуков файл:
Рядката находка, вероятно част от апликация за колан представлява релефна изработка на лъв. Намерена е при продължаващите проучвателни дейности на Перперикон от екипа на археолозите проф. Николай Овчаров и Ирина Овчарова. „Царственото..
Докторантката Аяно Тамаки от Токийския университет по изкуствата в Япония за втори път посещава Стара Загора. Поводът е изследване върху учебната среда на българската фолклорна музика и танци в местната общност, образователната функция на медиите,..
"Някой път се налага да направиш крачка назад, но после се налага да направиш две крачки напред". – споделя българският европейски шампион Димитър Щилиянов. Преминал през много битки, падения и победите, остава български легендарен боксьор...
В днешно време, когато интернет е претъпкан с безброй сайтове, да се откроиш е истинско предизвикателство. Има начини да превърнем сайта си в нещо уникално, което ще накара посетителите да ахнат и да кажат "Уау, това не съм го виждал досега!". Нека..
30 юли е Световен ден на приятелството, обявен преди няколко години на Общото събрание на ООН с идеята да бъде насърчена дружбата и разбирателството, както между отделните индивиди, така и между различни общности, култури, народи. Международен или..
Туристическият информационен център отново отправя покана към всички любознателни деца да разнообразят лятната си ваканция с безплатна обиколка на Стара Загора. Тя ще се проведе тази сряда, 31 юли 2024 г., от 11.00 часа. Темата на разходката с..
За 147 път тази сряда признателните потомци ще се поклоним пред подвига на бранителите на града и героичната защита му в боевете за Стара Загора през лятото на 1877 година. По време на Руско - Турската Освободителна война в тридневни сражения..
44 мощи на светци се съхраняват в Шипченския манастир "Рождество Христово" , съобщи за Радио Стара Загора игуменът на Светата обител отец Панкратий . Случват ли се чудеса и с кои мощи на светци , са най-често свързани те - важна е..
Диян Ненов е любител фотограф, който може да бъде наречен „Фотографът на черния щъркел у нас“. Преди няколко години баща му изпълнил мечтата му да има хубав фотоапарат. Една от първите снимки, която направил, била на водна чапла, която го очаровала и..
На 2 август от 18.00 часа в Школата за изобразителни изкуства при НЧ „Родина-1860“ в Стара Загора ще бъде открита изложба „Японски дух“ на Юкие Сато. Преди 20 години тя е преподавала изобразително изкуство в школата по японската програма "Джайка" за..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net