Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домашното консервиране - традиция и здраве

6
Снимка: Архив

"Домашното консервиране - традиция и здраве" се нарича Националната инициатива на РЕМО "Етър"Тя цели да се съберат традиционни и съвременни рецепти за консервиране на храна и да се направи крачка към създаването на мост между кулинарното наследство от миналото и неговия модерен прочит.
В нея, до края на месец октомври 2022 г., могат да участват физически лица и организации, желаещи да споделят своите кулинарни знания и умения в консервирането на храна, уточняват от музея.

Рецептите, които участниците представят, трябва да отговарят на следните изисквания:
• точно описание на използваните продукти и тяхното количествено съотношение;
• информация за произхода на рецептата – от кого е наследена, при възможност конкретизиране на период/година;
• информация за региона, за който е характерна рецептата и за физическото лице или организацията, които я изпращат.
По възможност участниците предоставят снимки на процеса на приготвяне на туршията и на крайния продукт.

Наградите за най-добра рецепта ще бъдат изтеглени чрез жребий, защото и най-добрата рецепта е въпрос на личен вкус и избор. За индивидуалните участници наградите ще бъдат целогодишни карти за безплатни посещения в РЕМО „Етър“, а колективните ще получат право на участие в демонстрациите на открито по време на празника „Сезонът на туршиите“ през 2023 година.

В интервю Даниела Димкова - уредник от РЕМО "Етър" разказа, че до средата на ХХ-и век в селата се приготвят туршии предимно от продукти, собствено производство. Тогава чрез различни способи и технологии, хората са се опитвали да оползотворят всичко, произведено в домашното стопанство и да го превърнат в питателна храна за зимата. През последните десетилетия приготвянето им все по-често е свързано със закупуване на необходимите продукти от пазара, за да се изпълнят, както повелява традицията, завещани семейни рецепти. 

В традиционната кухня на българите туршиите са два вида – летни и зимни. Летните са се приготвяли за бърза консумация и се ядели най-често с хляб на нивата. Малко известна любопитна подробност, разказана от Димкова, е че гулийницата се прави от настъргана или нарязана гулия (земна ябълка) и чукундур (цвекло), залети с подсолена вода. За ферментиралите течности и храни Димкова разказа, че заемат основно място в ежедневното хранене на българите в миналото и се смятат за най-чистата храна. Такива са хлябът с квас, млечните продукти, зеленчуковите и плодовите туршии, напитките от плодове. 

И въпреки, че днес има магазини с целогодишно предлагане на пресни и консервирани плодове и зеленчуци от всички краища на света, традиционното приготвяне на зимнина продължава да вълнува голяма част от българското население. Приготвят ли зимнина старозагорци? Отговорите чуйте в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бронзова апликация на лъв от Перперикон може да е нов вариант на средновековния герб на България

    Рядката находка, вероятно част от апликация за колан представлява  релефна изработка на лъв. Намерена е при продължаващите проучвателни дейности на Перперикон от екипа на археолозите проф. Николай Овчаров и Ирина Овчарова. „Царственото..

публикувано на 07.08.24 в 15:18
Аяно Тамаки с преводачката Вера Георгиева в студиото на Радио Стара Загора.

Аяно Тамаки изследва фолклорната музика на общността в Стара Загора

Докторантката Аяно Тамаки от Токийския университет по изкуствата в Япония за втори път посещава Стара Загора. Поводът е изследване върху учебната среда на българската фолклорна музика и танци в местната общност, образователната функция на медиите,..

публикувано на 04.08.24 в 17:08

Легендарният боксьор Димитър Щилянов: „Шампион се става с дисциплина и постоянство! „

"Някой път се налага да направиш крачка назад, но после се налага да направиш две крачки напред". – споделя българският европейски шампион Димитър Щилиянов. Преминал през много битки, падения и победите, остава български легендарен боксьор...

публикувано на 04.08.24 в 16:27

платена публикация
Как да накараме сайта ни да изпъкне сред морето от конкуренти?

В днешно време, когато интернет е претъпкан с безброй сайтове, да се откроиш е истинско предизвикателство. Има начини да превърнем сайта си в нещо уникално, което ще накара посетителите да ахнат и да кажат "Уау, това не съм го виждал досега!". Нека..

публикувано на 31.07.24 в 11:05

30 юли - Международен ден на приятелството

30 юли е Световен ден на приятелството, обявен преди няколко години на Общото събрание на ООН с идеята да бъде насърчена дружбата и разбирателството, както между отделните индивиди, така и между различни общности, култури, народи. Международен или..

публикувано на 30.07.24 в 06:24

Безплатна обиколка ще запознае децата с талисманите на Стара Загора

Туристическият информационен център отново отправя покана към всички любознателни деца да разнообразят лятната си ваканция с безплатна обиколка на Стара Загора. Тя ще се проведе тази сряда, 31 юли 2024 г., от 11.00 часа. Темата на разходката с..

публикувано на 29.07.24 в 11:44

Художник с казашки корен и с картини в галерия "Рокфелер" в Ню Йорк рисува боевете за Стара Загора

За 147 път тази сряда признателните потомци ще се поклоним пред подвига на бранителите на града и героичната защита му  в боевете за Стара Загора през лятото на 1877 година.   По време на Руско - Турската Освободителна война в тридневни сражения..

публикувано на 29.07.24 в 09:35

44 мощи на светци пази Шипченският манастир "Рождество Христово"

44 мощи на светци се съхраняват в Шипченския манастир "Рождество Христово" , съобщи за Радио Стара Загора игуменът на Светата обител отец Панкратий .  Случват ли се чудеса и с кои мощи на светци , са най-често свързани те -  важна е..

публикувано на 27.07.24 в 15:45

Фотографът на черния щъркел от Павел баня

Диян Ненов е любител фотограф, който може да бъде наречен „Фотографът на черния щъркел у нас“. Преди няколко години баща му изпълнил мечтата му да има хубав фотоапарат. Една от първите снимки, която направил, била на водна чапла, която го очаровала и..

публикувано на 24.07.24 в 15:19

„Японски дух“ гостува в Стара Загора

На 2 август от 18.00 часа в Школата за изобразителни изкуства при НЧ „Родина-1860“ в Стара Загора ще бъде открита изложба „Японски дух“ на Юкие Сато. Преди 20 години тя е преподавала изобразително изкуство  в школата по японската програма "Джайка" за..

публикувано на 23.07.24 в 14:51