Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарската колегия връчва годишните си награди

| обновено на 19.10.22 в 04:44
Снимка: Pixabay

В навечерието на професионалния си празник Районната колегия на Българския лекарски съюз ще връчи годишните си награди на изявени лекари от Стара Загора и областта. Отличията се присъждат по повод 19 октомври - Ден на българския лекар и 121 години от създаването на съсловната лекарска организация.

Голямата награда „Лекар на годината 2022 “ в област Стара Загора се присъжда на д-р Антон Елкин - лекарят, който това лято беше един от първите хора, оказали медицинска помощ на пострадалите деца и възрастни при автобусната катастрофа край Стара Загора. Д-р Елкин завършва Медицински университет София и веднага след това се потапя надълбоко в съдовата хирургия. Започва кариерата си в УМБАЛ Киркович в Стара Загора, а от 2013 година е част от екипа на МБАЛ "Тракия". Отдаден е на новостите и съвременни тенденции в ендоваскуларната хирургия. Специализира в Германия, Испания, Италия и Холандия.

Отличието ще му бъде връчено от д-р Генка Пейчева, председател на Районната лекарска колегия.

С наградата „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос за развитието на специалност“ тази година Районната колегия отличи доц. д-р Валентин Васев. Д-р Васев започва своя дълъг 39-годишен стаж до момента като лекар ординатор в Клиниката по ортопедия и травматология в Стара Загора в началото на 80-те години. Почти 25 години е бил завеждащ на ортопедията в държавната болница. От 2000 година е доцент по ортопедия, избран е за лекар на годината през 2008-ма. Член е на редица авторитетни организации, сред които и Европейската асоциация на ортопедичните дружества. Доказан специалист в България и Европа.

Носител на наградата "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники" е д-р Елена Стайкова.  Д-р  Стайкова завършва хуманна медицина в Стара Загора, работи като старши асистент в Катедрата по Микробиология и вирусология в Медицински факултет. От 2010 година е Здравен мениджър, тогава основава и развиващата се иновативна Микробиологична, вирусологична и паразитологична лаборатория НОВАЛАБ.

С приза за млади медицински надежди на България "Ти си нашето бъдеще" лекарската колегия удостои д-р Денислав Трошев. Той завършва Хуманна медицина в Пловдив през 2017 година, веднага след това започва специализация по Офталмология в катедрата по очни болести в Медицински университет Пловдив. От тази година вече е дипломиран очен лекар. Младият специалист участва в множество конференции и конгреси в сферата на офталмологията. Специализира в Испания, като за краткия си професионален път им редица научни публикации и изнесени доклади.

В категорията "Принос за развитие и утвърждаване на съсловната организация" тази година Районната колегия на БЛС отдава своето признание на един от доайените в професията - д-р Цветана Митева. Нейната кариера започва в края на 60-те години в „Марица-изток” като цехов лекар в рудник „Трояново”. През 1970 г. печели конкурс по клинична ординатура по детски болести и след завършването ѝ с отличен е назначена в Детско вътрешно отделение на старозагорската болница. Професионалният ѝ път от общо 55 години трудов стаж, от които 52 като лекар педиатър, продължава и до днес. Със своята всеотдайност и ентусиазъм тя издига авторитета на българския лекар.

Денят на българския лекар се отбелязва от 1996 г. На датата 19 октомври се чества и денят на  Св. Иван Рилски – Чудотворец, който е избран покровител на  медиците.

Тържеството за връчване на годишните лекарски награди ще се състои от 19:00 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора

Въвежда се временна организация на движението в община Стара Загора

В часовия интервал от 07:00 до 18:00 часа за периода до 16.08.2024г. на територията на гр. Стара Загора, във връзка с ремонти дейности по тротоари и улично платно, е спряно движението на личен и договориран транспорт и на МПС, извършващи транспорт за..

публикувано на 24.07.24 в 17:09

Кабинетът прие програма за подпомагане на пострадали от пожарите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив, да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев. Главчев:..

публикувано на 24.07.24 в 16:40
Свиленград

Тракийският университет открива изнесено обучение в Свиленград

В Свиленград започва висше образование на български и чуждестранни студенти, съобщиха от пресцентъра на граничната община. Тракийският университет в Стара Загора от тази есен стартира изнесено обучение в града. Проведени са работни срещи между..

публикувано на 24.07.24 в 16:32

Наближава крайният срок за записване за Националния тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" 2024

До 5 август продължава записването за участие в Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" 2024. Той ще се поведе на 31 август и 1 септември  /събота и неделя /, в сърцето на Старозагорските бани. Предвиждат се две сцени за провеждане на..

публикувано на 24.07.24 в 16:20

Сливенският митрополит посети с. Воден

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений посети боляровското село Воден. Владиката беше посрещнат от кмета на община Болярово Христо Христов, съобщиха от общинската администрация. На терен ръководството на общината запозна Негово Високопреосвещенство с..

публикувано на 24.07.24 в 16:01

Бедствено положение в община Стралджа заради безводие

Частично бедствено  положение заради безводие е в сила в 20 населени места на община Стралджа. Крайната мярка се налага тъй като съществува опасност за здравето на  жителите, се казва в заповедта на кмета Атанас Киров. Към момента само в..

публикувано на 24.07.24 в 15:55

Николай Диков: Пожарът в старозагорския кв. "Лозенец" е локализиран

Пожарът, който пламна преди обед в старозагорския квартал "Лозенец", недалеч от Дома за медико-социални грижи за деца, е локализиран.  Не се е наложила евакуация на деца и персонал, съобщи в предаването "Час пик" секретарят на Община Стара Загора Николай..

публикувано на 24.07.24 в 14:54

Пожар унищожи къща, пчелин и градински постройки в радневското село Трънково

На 23.07.2024г., в 17:00ч., в РУ-Раднево на тел.112, е получен сигнал за горяща суха трева в двор, в село Трънково, общ.Раднево, като огънят се разпространява и незабавно са изпратени екипи на пожарната и полицията. Пожарът е загасен от служители на..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Безплатен градски тур ще разказва легенди и история за Аязмото

На 27 и 28  юли /събота и неделя/ Туристическият информационен център отново кани желаещите да се върнат назад във времето с една от най-новите теми „Аязмото- легенди и история". По време на обиколката участниците ще имат възможност да се запознаят с..

публикувано на 24.07.24 в 14:18

Зам.-кметът Радостин Танев и посланикът на ОАЕ обсъдиха възможностите за инвестиции в региона

Възможностите за инвестиции в нашия регион бяха обсъдени днес от зам.-кмета на Община Стара Загора Радостин Танев и Н. Пр. Абдулрахман Ахмед Алджабер - извънреден и пълномощен посланик на ОАЕ в България. Дипломатът благодари за гостоприемството и увери,..

публикувано на 24.07.24 в 14:14