Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проект предвижда производство, съхранение и използване на зелен водород като чиста енергия

По проекта първата водородна долина ще бъде изградена до село Еленино

Европа вече се обръща към водорода за източник на чиста енергия и едно от най-обещаващите решения и алтернатива на въглищата. Предвижда се на континента да бъдат създадени до 52 водородни долини, 23 от които вече са учредени.

Това е особено важно за Старозагорски регион, чиято промишленост досега се изграждаше главно върху добива и използването на въглища. Предстои  декарбонизация и  в контекста на Зелената сделка за плавен отказ от въглищата, които замърсяват околната среда и влияят отрицателно на климата, община Стара Загора от 3 години работи върху това в региона да бъде създадена първата у нас водородна долина.

През 2019 г. с общини от Испания, Франция и Нидерландия  се включихме  към европейската мрежа за подкрепа на водородните долини от страна на местните власти. Старозагорската водородна долина се очертава да бъде втората такава в Източна Европа - за подобна в момента работят и в Гърция, каза Георги Симеонов, директор на “Инвестиции и европейски проекти” в община Стара Загора. Той припомни, че Агенцията за регионално икономическо развитие  в Стара Загора спечели проект за развитие на Европейски цифров иновационен хъб “Загоре”, чиято дейност ще се финансира от Европейската комисия. Един от важните приоритети в работата на хъба е тъкмо създаването и тестването на цифрови решения в производството, съхранението, преноса и употребата на зелен водород като чиста енергия. Това налага да се работи и по създаване на необходимата тестова инфраструктура. Един от нейните елементи вероятно ще бъде около Стара Загора.

През месец септември Общинският съвет почти единодушно, само с 4-ма въздържали се, даде съгласието си за учредяване на сдружение с нестопанска цел “Водородна долина”, което да изработи инвестиционен проект за фотоволтаична централа и производството на зелен водород с тока от нея, както и да кандидатства за финансирането му. Очакванията са, ако проектът бъде одобрен и подкрепен, през септември 2023-а от предприятието на ЕК “Чист водород” да се получат около 8 млн. евро. Те няма да стигнат изцяло, още пари ще се търсят по линия на публично-частното партньорство. В най-общи линии идеята е следната: общинският съвет да даде принципно съгласие да осигури общински терен от 205 декара в землището на село Еленино, а по-късно да учреди и право на строеж на фотоволтаична централа, ако бъдат осигурени средствата за това.

Тази централа ще има капацитет да произвежда 32 млн. киловатчаса електроенергия на година, като използва греенето на слънцето. След това с помощта на добитата непостоянна електроенергия в 3 електровизьора ще се разгражда вода на водород и кислород, като водородът ще се улавя, съхранява и използва за различни дейности, обясни Георги Симеонов.Още от категорията

Светлин Илиев от ЕЦИХ Тракия

Цифров хъб "Тракия" предлага бял хакер и киберполигон в подобряване на киберсигурността

В „Минутите на Зелената сделка“ разговаряме със Светлин Илиев, председател на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“, позициониран в Пловдив, който ще предлага услуги за киберсигурност за цяла България, включително и за региона на Стара Загора...

публикувано на 02.02.23 в 18:08

България към днешна дата няма Национална стратегия за развитие на енергетиката

Стратегическа визия за развитие на електроенергийния сектор на Република България 2023 г. - 2053 г., която беше представена и приета от МС използва работата на Комисията по енергиен преход (КЕП), но на парче.  Очевидно авторите се опитват да..

публикувано на 25.01.23 в 10:50

Нови електробуси и зелени инвестиции в Община Стара Загора

18 от 33-та нови електробуси ще пристигнат в Стара Загора в рамките на месец януари. Те  ще бъдат вкарани веднага в транспортната схема, с което градът ще бъде с един от най-екологичните видове транспорт в страната, съобщи в първото за годината..

публикувано на 18.01.23 в 11:47

Д-р Румяна Грозева за опита от Международния съвет за икономическо развитие и къде сме ние

Да проучи опита на Международния съвет за икономическо развитие беше във Вашингтон д-р Румяна Грозева, директор на АРИР – Стара Загора.  В рамките на 4-те си месеца престой там д-р Грозева е преминала обучение за това как се привличат и задържат..

публикувано на 21.12.22 в 10:16

Удължен е срокът за кандидатсване по проекта EUTeens4Green

Проектът EUTeens4Green стартира като отговор на нуждите на настоящата ситуация. Той предлага възможност на тийнейджърите да  поемат отговорност  и да станат  участници в промяната  , като същевременно предлага действия за подпомагане на изграждането..

публикувано на 14.12.22 в 11:07

Цветан Кюланов: Няма опасност да загубим пари по Плана за възстановяване, но трябва да наваксаме

Иска се намаляване на емисии, а не затваряне на централи. Това, което е залегнало в Плана за възстановяване, е намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025г., каза ръководителят на представителството на България в ЕК Цветан Кюланов. Той..

публикувано на 07.12.22 в 10:00

Липсва комуникационна стратегия на държавата към засегнатите от Зелената сделка

Към момента имаме изключителни дефицити по отношение на комуникационната стратегия на държавата по отношение на енергийния преход и засегнатите региони. Това коментира Гавраил Гавраилов от фондация „Блу линк“, журналист, специалист по социално..

публикувано на 24.11.22 в 12:18

Мерките за трансформацията на въглищните региони чакат одобрение

Последният вариант на Приоритет 3 от Програмата за развитие на регионите, който се отнася до трансформацията на въглищните региони – Стара Загора, Перник и Кюстендил, чака одобрение от ЕК. Информацията е от последното заседание на Тематичната..

публикувано на 16.11.22 в 10:49

Старозагорци с нови отоплителни уреди по проект

Старозагорци имат голям интерес и се интерсуват от чистотата на въздуха, който дишат. Те са загрижени за околната среда, сочи анкетата, направена  по Проекта към подобряване на качеството на атмосферния въздух и представяне на нови възможности за..

публикувано на 11.11.22 в 12:02
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: „Зелената сделка“ няма да се промени

Дългосрочната визия на Европейския съюз е въглищните централи да бъдат преустроени или затворени и „Зелената сделка“ няма да се промени. Това коментира за Радио Стара Загора Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европарламента в България. По..

обновено на 02.11.22 в 10:29