Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект предвижда производство, съхранение и използване на зелен водород като чиста енергия

По проекта първата водородна долина ще бъде изградена до село Еленино

Европа вече се обръща към водорода за източник на чиста енергия и едно от най-обещаващите решения и алтернатива на въглищата. Предвижда се на континента да бъдат създадени до 52 водородни долини, 23 от които вече са учредени.

Това е особено важно за Старозагорски регион, чиято промишленост досега се изграждаше главно върху добива и използването на въглища. Предстои  декарбонизация и  в контекста на Зелената сделка за плавен отказ от въглищата, които замърсяват околната среда и влияят отрицателно на климата, община Стара Загора от 3 години работи върху това в региона да бъде създадена първата у нас водородна долина.

През 2019 г. с общини от Испания, Франция и Нидерландия  се включихме  към европейската мрежа за подкрепа на водородните долини от страна на местните власти. Старозагорската водородна долина се очертава да бъде втората такава в Източна Европа - за подобна в момента работят и в Гърция, каза Георги Симеонов, директор на “Инвестиции и европейски проекти” в община Стара Загора. Той припомни, че Агенцията за регионално икономическо развитие  в Стара Загора спечели проект за развитие на Европейски цифров иновационен хъб “Загоре”, чиято дейност ще се финансира от Европейската комисия. Един от важните приоритети в работата на хъба е тъкмо създаването и тестването на цифрови решения в производството, съхранението, преноса и употребата на зелен водород като чиста енергия. Това налага да се работи и по създаване на необходимата тестова инфраструктура. Един от нейните елементи вероятно ще бъде около Стара Загора.

През месец септември Общинският съвет почти единодушно, само с 4-ма въздържали се, даде съгласието си за учредяване на сдружение с нестопанска цел “Водородна долина”, което да изработи инвестиционен проект за фотоволтаична централа и производството на зелен водород с тока от нея, както и да кандидатства за финансирането му. Очакванията са, ако проектът бъде одобрен и подкрепен, през септември 2023-а от предприятието на ЕК “Чист водород” да се получат около 8 млн. евро. Те няма да стигнат изцяло, още пари ще се търсят по линия на публично-частното партньорство. В най-общи линии идеята е следната: общинският съвет да даде принципно съгласие да осигури общински терен от 205 декара в землището на село Еленино, а по-късно да учреди и право на строеж на фотоволтаична централа, ако бъдат осигурени средствата за това.

Тази централа ще има капацитет да произвежда 32 млн. киловатчаса електроенергия на година, като използва греенето на слънцето. След това с помощта на добитата непостоянна електроенергия в 3 електровизьора ще се разгражда вода на водород и кислород, като водородът ще се улавя, съхранява и използва за различни дейности, обясни Георги Симеонов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Второ събитие по проект "Преход на възможностите“ ще се проведе в Стара Загора

Изпълнението на европейския проект „Преход на възможностите“ продължава с второ събитие в Стара Загора. „Бранд Медия България“ и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) организират съвместно кръгла маса, на която в дълбочина да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:40

Радостин Танев: Зелената цел на Общината е на човек по дърво

Парк „Митрополит Методий Кусев", по-известен сред старозагорци като Аязмото, е едно от емблематичните места в града. В последните няколко години обаче растителният и дървесен потенциал на парка  видимо намалява. Основният вредител е короядът ,..

публикувано на 13.03.24 в 10:02

Обсъдиха Прехода на възможностите в Стара Загора

Tракийски университет беше домакин на конференция „Преход на възможностите – Стара Загора“, която се проведе на 29 февруари от „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Модератор на работните панели на..

публикувано на 06.03.24 в 11:26

Разясняват възможностите на прехода и Териториалния план

На срещата на 29 февруари целим да дадем яснота и конкретика по Териториалните планове, съобщи д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) по повод събитието „Преход на..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Конференция разяснява енергийната ефективност на сградния фонд

В рамките на поредицата кръгли маси за финансиране на устойчива енергия, Министерство на енергетиката и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на Коалиция „Да обновим България“ организират  конференцията „Енергийната ефективност на..

публикувано на 31.01.24 в 10:00

Среща за разясняване как ще се изпълнява Териториалният план организира АРИР в Стара Загора

"Новите предизвикателства в началото на годината за екипа на АРИР са няколко. Проектите, по които ще работим са по важни за региона теми. Позволихме си да се върнем към един такъв - да се даде шанс на млади хора, които по една или друга причина не са се..

публикувано на 24.01.24 в 12:42
Юлиан Попов

Старозагорски регион със специално представяне на COP28 в Дубай

У нас излизането от по-силните горива не е в голяма степен резултат на национална политика, а е бизнес , предприемаческо или корпоративно решение. България е пример за разнообразни решения за трансформация в различните индустрии – циментова,..

публикувано на 20.12.23 в 10:00

Започна изграждането на екологично и иновативно междублоково пространство

Стартира проект „Зелени решения за междублоково пространство в кв. „Железник“ за преодоляване на „Градския топлинен остров“. Той ще се реализира в пространството  на жилищните сгради с административни адреси ул. „Загорка“ № 31; ул. „Загорка“ № 33, ул...

публикувано на 04.12.23 в 14:38

Европейският съюз готви нова регулация за развитие на водородната икономика

Предстои съвсем скоро Европейския съюз да одобри нова регулация за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива, в които се включва и водорода. Това сподели в интервю за „Минутите на Зелената сделка“ Георги Симеонов, директор дирекция..

публикувано на 30.11.23 в 17:02

Старозагорска делегация се включва в Европейската седмица на водорода 2023

Д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие- Стара Загора заедно с ректора на  Тракийски университет проф. Добри Ярков и екип от университета  участват в  най-голямото годишно събитие, посветено на..

публикувано на 22.11.23 в 10:00