Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Турция ще работят по-ускорено за облекчаване на трафика през границата

Снимка: БГНЕС

България и Турция ще работят още по-ускорено за облекчаване на трафика през граничния пункт „Капитан Андреево“ – „Капъкуле“. Постигнато е съгласие за актуализиране на спогодбата за граничния железопътен превоз, както и за откриване на нова жп връзка през Лесово – Хамзабейли. Това стана ясно при посещението на вицепремиера и министър на транспорта Христо Алексиев на пункта „Капъкуле“. На среща с турския му колега Адил Караисмаилоглу бяха обсъдени въпроси, свързани с намаляване на задръстванията и облекчено преминаване на границата.

Заради Ковид – кризата и войната в Украйна трафикът през българо-турската граница е нараснал многократно. Само от миналия октомври до сега преминалите и обработени ТИР-ове са се увеличили със 100 000. Очакванията са за още по-интензивен поток, каза вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев:

„Има много голямо увеличение на трафика и е трудно той да се поеме само с автомобилен транспорт. Затова и днес се разбрахме да работим много по-сериозно за алтернативите, които са свързани с железопътния транспорт“

Алтернатива на тежкия сухопътен трафик са интермодалните релсови превози. Около 70 000 камиона от терминала в Пловдив са преминали в Турция на жп платформи, което според министър Алексиев трябва да се разширява. За облекчаване на трафика вече се работи по обособяване на две нови ленти за хладилни камиони и те трябва да са готови най-късно през януари. Вицепремиерът коментира и въпроса с износа на петролни продукти след 5 декември.

Поради това, че ще работи и преработва горива в по-голям мащаб, рафинерията може да си позволи по-добри цени за потребителите. Спирайки износа на горива ние ще се лишим от приходи в хазната и от по-добри цени“, каза министър Алексиев.

Държавата ще предприеме най-строги санкции спрямо концесионера на летище „София“, ако не бъде подобрена сигурността. Това включва обучение на персонала и подобряване на техниката, каза още вицепремиерът и министър на транспорта. Думите му са по повод проверката на Европейската комисия, която установи пробив в сигурността на летището, застрашаващ живота на пътниците. Според министър Алексиев нередностите трябва да бъдат отстранени, защото се очаква нова проверка на еврокомисията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат прехвърлянето в Братя Даскалови на изгорялото училище в село Гранит

На извънредна сесия на общинския съвет в Братя Даскалови в понеделник ще се гласува предложението на местната администрация за пребазиране на основното училище в село Гранит в училището в Братя Даскалови. Сградата, където се помещаваше училището в..

обновено на 08.07.24 в 08:25

Ремонтираха 100-годишната църква в хасковското село Стамболийски

В хасковското село Стамболийски църквата отвори врати след двумесечен ремонт. Това е третия ремонт за 15 години в православния храм, който днес на Св. Неделя отбелязва 100-годишен юбилей. Православният храм е построен през 1924 години.  Ремонтът,..

публикувано на 07.07.24 в 15:53
Шипченският манастир „Рождество Христово“.

В Шипченския манастир ще бъде отслужен молебен против беди и злощастия

Навръх Св. Неделя от 11 часа в Шипченски манастир " Рождество Христово " ще бъде отслужен молебен за здраве, против беди и злощастия. В града продължава възстановяването на щетите от бурята и градушката, които удариха региона в средата на юни...

публикувано на 07.07.24 в 09:40

Жълт код за жеги в област Стара Загора

Жълт код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 14 области в страната, включително за Стара Загора, Хасково и Ямбол. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в..

публикувано на 07.07.24 в 09:16

Популацията на белия щъркел в Сливенско остава стабилна, сочи Международното преброяване на птиците

Стабилна остава популацията на белия щъркел в Сливенско. Това сочи статистиката, след като Община Сливен отново се включи в Международното преброяване на белия щъркел. На всеки 10 години, в над 40 страни по света, се провежда мащабното природозащитно..

публикувано на 06.07.24 в 14:47

Пожар гори край Чирпан близо до магистрала "Тракия"

Пожар гори в землището на селата Малко Тръново и Свобода край Чирпан в близост до автомагистрала "Тракия". Това съобщиха  от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора. Сигнал за инцидента е получен около 11:20 часа..

публикувано на 06.07.24 в 14:29

Приключва жътвата в Ямболско, отчитат по-ниски добиви

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област. Средните добиви при пшеницата и ечемика са по-ниски в сравнение с миналата година, информира кореспондентът на Радио Стара Загора Даниела Костова. Заради засушаването добивите са по- ниски,..

публикувано на 06.07.24 в 10:33

Забраниха използването на вода за пиене в четири села в Хасковска област заради замърсяване

Ограничава се използването на вода за питейни нужди и приготвяне на храна в четири села на територията на три общини в Хасковска област, заради мътност и повишени нива на манган, желязо, фосфати и амониеви йони. Това съобщи на страницата си..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Мирослав Радев: ДЮШ на "Берое" води подготовка без необходимите консумативи, благодарение на добрата комуникация между треньорите

Продължава напрежението около ДЮШ на "Берое". Вчера имаше среща между кмета на Община Стара Загора и напусналите школата треньори с цел тяхното завръщане на работа в клуба.  Доколко успешна е била тя и ще се завърнат ли на работа напусналите..

публикувано на 05.07.24 в 17:00

Община Стара Загора награди осем служители на МВР за празника

От името на кмета Живко Тодоров секретарят на Община Стара Загора Николай Диков поздрави служителите на МВР в Града на липите, които днес празнуват 145 години от създаването на силовото ведомство. Той им благодари за доброто взаимодействие с общината и..

публикувано на 05.07.24 в 16:49