Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планински села в Сливенско остават със затруднен достъп преди зимата

Няколко планински села в Сливенския балкан остават със затруднен достъп, след като фирмата, която трябваше да извърши ремонта се отказа заради нарасналите цени за изграждане на километър път. Въпреки отказа бе поет ангажимент за изкърпване на участъка. Той трябваше да започне с качването на багер в планината на 27 октомври, според информацията на областния управител Минчо Афузов. Нарочна проверка вчера на областния управител в участъка показа, че техника няма и никой не работи. 

От обещания багер по пътя Сливен – Стара река няма и следа. Дупките по пътя са си същите, но с различна дълбочина. Те разказват историята за правените ремонти тук през годините, чрезпластовете асфалт. Изровеното на завоите става все по-дълбоко, но под коварното прикритие на падналите листа, което пък създава предпоставки за тежки инциденти. Предпазни мантинели тук няма, а е републикански път известен с прохода „Вратник“, който, въпреки че е ограничен за автомобили до 3,5 т. по него минават ТИР-ове с дърва.

След телефонни разговори между областния управител Минчо Афузов, Областно пътно управление и фирмата изпълнител става ясно, защо не е започнал кърпежа. Афузов обясни, че от фирмата очакват подписано задание от АПИ, за да започнат работа. Очаква се в заданието да има ремонт на банкети и изкърпване на 5000 кв. м. настилка.

Кметът на Стара река Николай Стефанов обясни, че лошия път може да доведе до невиждана криза с доставките на храни в района през зимата.

„Другият алтернативен участък, през който може да се мине е през Котел и пътят се увеличава със 100 км“.

Дупките по пътя отказват доставчиците на храна, но те са на път да откажат и част от хората, които се занимават с този бизнес, коментира управителят на магазина в центъра на селото Донка Караиванова.

Лошият път създава най-много главоболия, когато трябва да се превози болен по спешност, казва единственият медицински специалист в района - акушерката Кина Йорданова. Тя се грижи за здравето на близо 2 000 души от близките на Стара река още четири села.

„Линейката докато дойде трябва да мине цял час. Пътят е отвратителен. Много трудно се превозват инфаркти и инсулти. За да стане по-бързо ги карат с кола от региона и я пресрещаме с линейка“.

Дори и автобусът тук не е толкова редовен – идва през ден - но не е ясно, заради пътя или заради отдалечеността от Сливен.  

Коментарите на жителите селото са, че пътят му в този вид е опасен, колите се чупят и цяло щастие е, че до сега няма сериозни инциденти, като се оставят настрана спуканите гуми и разбити картери.

През пролетта на тази година същите тези хора излязоха на протест с искане да бъде ремонтиран пътя. Тогава им бе обещано, че още следващия ден ще започне ремонта. Но, обещаването не е като даването и те останаха излъгани. Сега отново са в готовност да протестират.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна възпоменателният събор по повод 121-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание в местността Петрова нива

Националният възпоменателен събор по повод 121-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание се провежда днес в местността Петрова нива, община Малко Търново. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев. Проявите започнаха в 13..

публикувано на 17.08.24 в 13:49

Задържан е причинителят на пожара в гората край Сливен

Задържан е мъжът, който причини пожара в гората над Сливен в четвъртък. Той е арестуван снощи в квартал "Надежда'". Овладян е пожарът край Сливен, полицията издирва единия от извършителите Предстои да му бъде повдигната мярка за неотклонение..

публикувано на 17.08.24 в 13:11

Продължава издирването на причинителя на палежа в гората край Сливен

Остава под наблюдение районът на пожара, който се разгоря в планината над Сливен. При пожара изгоряха близо 400 декара. Все още не е заловен соченият за извършител на палежа на гората край сливенския квартал "Комлука" - 27-годишен криминално..

публикувано на 17.08.24 в 10:22

До 15 септември се спира движението по част от ул. „Одринска епопея“ в Стара Загора

Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за периода от 19 август 2024 г. до 15 септември 2024 г. се спира движението на личен, договориран, обществен транспорт и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка на територията на град..

публикувано на 16.08.24 в 17:01
Живко и Петър Стефанови в студиото на Радио Стара Загора

Живко и Петър Стефанови най-малките дарители на РИМ – Стара Загора

Живко и Петър Стефанови са най-малките дарители на Регионалния исторически музей (РИМ) в Стара Загора. Двамата братя бяха специални гости в студиото на Радио Стара Загора, за да разкажат за жеста, който са направили за опазване на историята..

публикувано на 16.08.24 в 16:39

Ремонтните дейности в Ямбол продължават

Община Ямбол завърши ремонта на участъка, свързващ улица "Боровец" с Околовръстен път "Изток" и комплекс "Доктор Дончев". Дължината на ремонтирания път е 1000 метра, като пътната настилка е изцяло възстановена. По време на ремонта са положени два..

публикувано на 16.08.24 в 16:01

Над 400 души от "Традиция" пресъздават епичната битка за Шипка на 24 август

Над 400 души от НД "Традиция" ще пресъздадат епичните боеве за Шипка по време на Руско-Турската Освободителна война от 1877-1878 година, на 24 август, тази година , съобщи Чавдар Ангелов, директор на Национален парк музей „Шипка – Бузлуджа“...

публикувано на 16.08.24 в 16:00

Второ белоглаво лешоядче от старозагорския зоопарк, ще бъде освободено в Природен парк „Сините камъни“.

Второ белоглаво лешоядче на родителите Белчо и Сание от старозагорския зоопарк, ще бъде освободено в Природен парк „Сините камъни“. Пилето бе взето днес в Спасителния център на Сдружение „Зелени балкани“, в чийто инкубатор бе излюпено, преди да бъде..

публикувано на 16.08.24 в 15:56

Променя се маршрутът на автобусна линия с номер 22 в Стара Загора

Община Стара Загора уведомява, че от 19 август 2024 г. до 15 септември 2024 г. се променя маршрутът на движение на автобусна линия с номер 22. П ричината е свързана с извършването на строително-ремонтни дейности на ул. „Одринска епопея" - в участъка от..

публикувано на 16.08.24 в 15:56

Паметникът на връх Бузлуджа подлежи на строително обследване за безопасност

Трябва да се изработи концепция и стратегия за бъдещи действия по отношение на функционалността на Дом-паметника на Българската комунистическа партия (БКП) на връх "Бузлуджа" . Това е било решено на среща между министъра на културата Найден Тодоров и..

публикувано на 16.08.24 в 15:07