Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 70 жилищни сгради се очаква да бъдат санирани безплатно в Стара Загора по новата програма

За да кандидатстват за финансиране, сдруженията на собствениците трябва да осигурят технически паспорти и енергийно обследване на сградите

| обновено на 07.11.22 в 16:33

Още поне 70 многофамилни сгради в Стара Загора се очаква да бъдат санирани безплатно по новата програма за енергийна ефективност и обновяване на жилищния сграден фонд. Средствата за нея са осигурени по Плана за възстановяване и устойчивост.

При предишната програма бяха обновени повече от 70 сгради в града – основно панелни блокове.

Към момента не е ясно кога точно ще бъде отворена за кандидатстване новата програма за саниране, съобщи Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора. Предвиждаше се това да стане към средата на ноември, но по-вероятно е общините да започнат да приемат документите от месец декември. 

Има два срока за кандидатстване - до 31 март 2023 г. за 100-процентово финансиране, след това ще има отворен още един етап до 31 декември 2023 г., където финансирането по плана ще е 80% и 20% самоучастие.

Новото изискване към сдруженията на собствениците е, че трябва да осигурят технически паспорти и енергийно обследване на сградите, за да кандидатстват за финансиране по програмата. Ако бъдат одобрени за саниране, средствата за тези обследвания ще им бъдат възстановени.  

Друг интересен момент в новата програма е включването на възобновяеми енергийни източници, напр. изграждане на фотоволтаични централи, които да подсигурят енергийното потребление на общите части в многофамилните сгради, допълни Делян Иванов. 

Важно е също уточнението, че подалите документи за кандидатстване при предишната програма за саниране, нямат предимство при настоящата процедура. Те трябва да подготвят и подадат всички документи наново, съобразени с новите изисквания, ако искат да се включат в новата програма.       

Повече по темата можете да чуете от секретаря на Община Стара Загора Делян Иванов в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Министър Галин Цоков откри Център за иновативни образователни технологии в Стара Загора

Над 8 хиляди бъдещи и настоящи учители ще се обучат в следващите 5 години в Центъра за иновативни образователни технологии на Тракийския университет. Това стана ясно по време на откриването му от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков...

публикувано на 04.07.24 в 17:19

Община Стара Загора награди първенците от финалния национален етап на Ученически игри 2023/2024 г.

Учениците, завърнали се с първи места от финалния национален етап на Ученически игри 2023/2024 г., бяха наградени на официална церемония днес в общинската зала „П. Р. Славейков“. „Наистина съм с огромно вълнение тук, за да ви наградя, за това, че..

публикувано на 04.07.24 в 16:26

Над 10 нови автомобила очаква да получи полицията в Ямбол

 Над 10 нови автомобила очаква да получи Регионалната дирекция на МВР в Ямбол, повечето от тях са предназначени за „Пътната полиция", информира кореспондентът ни Даниела Костова. Автомобилният парк на дирекцията се нуждае от цялостна подмяна,..

публикувано на 04.07.24 в 15:50

Министерски награди за трима сливенски полицаи

 106 полицаи и служители от Областната дирекция на МВР – Сливен бяха отличени по случай по случай професионалния празник и 145 години от създаването на министерство на вътрешните работи. Наградите са от министъра на вътрешните работи, главния..

публикувано на 04.07.24 в 15:48

Увеличават се осиновяванията от общинския приют за кучета в Казанлък

Увеличават се желаещите да осиновят животни от общинския приют за безстопанствени кучета в Казанлък, като за последните три месеца 35 четириноги са намерили нов дом, съобщават от община Казанлък. Освен задоволителната бройка задомени кучета,..

публикувано на 04.07.24 в 15:36

Боклуци и автомобилни гуми горят край старозагорското село Яздач

Горят отпадъци край старозагорското село Яздач, сред тях и автомобилни гуми, от които излиза черен дим. Сигнал за огъня е подаден около 14:20 часа, съобщиха за Радио Стара Загора от пожарната.  Изпратени са два екипа огнеборци - един от Чирпан и един от..

публикувано на 04.07.24 в 14:44

Тракийски университет организира безплатен скрининг на българите в Албания

Преподаватели и студенти от Медицинския колеж към Тракийския университет- Стара Загора извършиха първи по рода си безплатен скрининг сред българската общност в Албания. Инициативата се проведе на 29 и 30 юни, когато излязоха и резултатите от..

публикувано на 04.07.24 в 12:34

Старозагорка даде над 5000 лв. на телефонни измамници

С над 5000 лв. се раздели старозагорка след като стана жертва на телефонна измама.  На 03.07.2024 г. в Първо РУ - Стара Загора се е явила 65-годишна жена от гр. Стара Загора, която заявила, че на 02.07.2024 г. е получила обаждане по интернет приложение..

публикувано на 04.07.24 в 12:06

Двама в болница след скандал в Паничерево

На 03.07.2024 г., в 15:10 ч., в РУ - Казанлък е получено съобщение от ФСМП - Гурково за приети две лица с порезни рани.  На място е установено, че в с. Паничерево, общ. Гурково, след възникнал скандал, 51-годишен мъж е нанесъл порезна рана в областта..

публикувано на 04.07.24 в 11:47

Назначен е директор на новосъздаденото общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“

Със Заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, за ръководител на общинското предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“ е назначен проф. Генко Гешев, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.  Предприятието бе подкрепено, с пълно мнозинство,..

публикувано на 04.07.24 в 11:39