Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазителят на Извора на белоногата кандидатства за Дърво на годината

2
Снимка: интернет

Пазителят на Извора на белоногата кандидатства за Дърво на годината

  Полски ясен на 250 години, намиращ се в някогашния  парк, гордост за харманлийци  „Изворът на белоногата е кандидат в конкурса „Дърво на годината 2022“.

  „Това стана възможно след като с решение на Министерския съвет от 5.10 т. г. Обектът „Изворът на белоногата“е даден за стопанисване на Община Харманли.  Това решение ще позволи да започнат реставрациионни дейности и ремонти за благоустрояването му“, поясни Светлана Николова, която направи предложението 250-годишното дърво да бъде включено в конкурса на Фондация „Екообщност“  - „Дърво с корен“. Тази година конкурсът за най-интересните и забележителни дървета с история,  е посветен на климатичните промени, един от най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството.

  Със Заповед на министъра на околната среда и водитеот 11 юли2022 г. дървото е вписано в Регистъра на вековните дървета на България. И тези два документа дават право на дървото да участва в този престижен конкурс, който ще изпрати най-добрият български представител – любимото дърво на България да се състезава за „Дърво на Европа“ с любимите дървета столетници от още 15 държави. През 2014 г. Старият бряст в Сливен стана носител на този приз, а новината бе съобщена в Европейския парламент. За жалост този вековен достолепен представител на българските гори не издържа на болестите и климатичните промени и изсъхна, не след дълго.

 Всички предложения, които бяха изпратени до 17-ти октомври, ще участват в надпреварата „Дърво с корен“, а във втората категория „Вековните дървета говорят“ ще бъдат включени от специално жури, кандидатите  с най-интересна история – превърнали се в символ и пазител на дадено населено място, станали част от историята на някой човек, семейство или род.

 Ще има и трета категория за истории на дървета засадени или поети за обгрижване от деца и юноши от 6 до 16 години. Срокът за гласуване е от 2-ри ноември до 5-ти декември.

 Като припомни трите категории на конкурса Светлана Николова разказа историята на полското дърво ясен на Харманли и подчерта, че Дядо Славейков, чува под неговите широки клони историята на голямата и силна любов на Гергана и Никола, вероятно през 1873 г. Запленен от преданието, което му разказал известния харманлийски възрожднец  - учителят Дялко Милковски , той  отпечатва сътворената от него поема „Изворът на Белоногата“ в кн. 10 на списание „Читалище“. Четвъртвековният свидетел на историята на харманлийския край и на любовта, силата на духа и на неприримостта на българската девойка Гергана и на момъка Никола, Светлана  е нарекла Пазителят на Извора на белоногата в своята художествено представена история.

  За да гласуват в подкрепа на полския ясен от Извора на Белоногата да спечели в  надпреварата за  дърво на годината или за дърво с история – и в двете категории полският ясен от Харманли е на първо място поставен сред предложените финалисти, гласуващите трябва да  изпишат в гугъл „Дърво с корен“. Да отидат на категориите : „Гласуване за „Дърво с корен 2022“,  „Гласуване за „Вековните дървета говорят 2022“. Задължително трябва да знаят условията:

  Допуска се еднократно гласуване от 1 електронна поща във всяка от двете категории в конкурса – „Дърво с корен“ и „Вековните дървета говорят“.

Гласуващият може да избере и подаде глас за по 1 дърво във всяка от двете категории.

За да бъде зачетено гласуването, следва задължително да се потвърди изборът чрез връзката, получена на ел. поща, от която е гласувано. Проверете „спам“ кутията на ел. поща, тъй като е възможно писмото за потвърждение да попадне там.

Гласове, изпратени от временни електронни пощи, не се допускат и ще бъдат изтрити. Фондация „ЕкоОбщност” си запазва правото да извършва проверка дали дадена електронна поща е редовно ползвана, а не е машинно генерирана или създадена единствено за целите на гласуването, и да не одобри гласа.

 На този линк можете да отидете на страницата на конкурса, в секция "Гласувай"https://bepf-bg.org/%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD

 Чуйте в звуковия файл и част от историята на  на полския ясен – Пазителят на Извора на Белоногата край Харманли.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Аяно Тамаки с преводачката Вера Георгиева в студиото на Радио Стара Загора.

Аяно Тамаки изследва фолклорната музика на общността в Стара Загора

Докторантката Аяно Тамаки от Токийския университет по изкуствата в Япония за втори път посещава Стара Загора. Поводът е изследване върху учебната среда на българската фолклорна музика и танци в местната общност, образователната функция на медиите,..

публикувано на 04.08.24 в 17:08

Легендарният боксьор Димитър Щилянов: „Шампион се става с дисциплина и постоянство! „

"Някой път се налага да направиш крачка назад, но после се налага да направиш две крачки напред". – споделя българският европейски шампион Димитър Щилиянов. Преминал през много битки, падения и победите, остава български легендарен боксьор...

публикувано на 04.08.24 в 16:27

платена публикация
Как да накараме сайта ни да изпъкне сред морето от конкуренти?

В днешно време, когато интернет е претъпкан с безброй сайтове, да се откроиш е истинско предизвикателство. Има начини да превърнем сайта си в нещо уникално, което ще накара посетителите да ахнат и да кажат "Уау, това не съм го виждал досега!". Нека..

публикувано на 31.07.24 в 11:05

30 юли - Международен ден на приятелството

30 юли е Световен ден на приятелството, обявен преди няколко години на Общото събрание на ООН с идеята да бъде насърчена дружбата и разбирателството, както между отделните индивиди, така и между различни общности, култури, народи. Международен или..

публикувано на 30.07.24 в 06:24

Безплатна обиколка ще запознае децата с талисманите на Стара Загора

Туристическият информационен център отново отправя покана към всички любознателни деца да разнообразят лятната си ваканция с безплатна обиколка на Стара Загора. Тя ще се проведе тази сряда, 31 юли 2024 г., от 11.00 часа. Темата на разходката с..

публикувано на 29.07.24 в 11:44

Художник с казашки корен и с картини в галерия "Рокфелер" в Ню Йорк рисува боевете за Стара Загора

За 147 път тази сряда признателните потомци ще се поклоним пред подвига на бранителите на града и героичната защита му  в боевете за Стара Загора през лятото на 1877 година.   По време на Руско - Турската Освободителна война в тридневни сражения..

публикувано на 29.07.24 в 09:35

44 мощи на светци пази Шипченският манастир "Рождество Христово"

44 мощи на светци се съхраняват в Шипченския манастир "Рождество Христово" , съобщи за Радио Стара Загора игуменът на Светата обител отец Панкратий .  Случват ли се чудеса и с кои мощи на светци , са най-често свързани те -  важна е..

публикувано на 27.07.24 в 15:45

Фотографът на черния щъркел от Павел баня

Диян Ненов е любител фотограф, който може да бъде наречен „Фотографът на черния щъркел у нас“. Преди няколко години баща му изпълнил мечтата му да има хубав фотоапарат. Една от първите снимки, която направил, била на водна чапла, която го очаровала и..

публикувано на 24.07.24 в 15:19

„Японски дух“ гостува в Стара Загора

На 2 август от 18.00 часа в Школата за изобразителни изкуства при НЧ „Родина-1860“ в Стара Загора ще бъде открита изложба „Японски дух“ на Юкие Сато. Преди 20 години тя е преподавала изобразително изкуство  в школата по японската програма "Джайка" за..

публикувано на 23.07.24 в 14:51

Да живеят природосъобразно учат децата в еко академия "Зелена Европа"

Десет деца от първи до четвърти клас учат повече за опазването на околната среда и водите, за живот с „нулев отпадък“, за екологията и изкуството. Това се случва на лятната еко академия „Зелена Европа“ в едноименния еко център в казанлъшкото село..

публикувано на 23.07.24 в 09:56