Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Световният ден за борба с диабета

4
Снимка: Кристина Русева

На 14-ти ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета, превърнал се в едно от най-значимите социални заболявания.  Информацията на сайта на здравното министерство  сочи, че хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души.  Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира от това заболяване.  Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.  СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет.

  Основните  рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др. При болшинството от хората с диабет тип 2 обаче липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки и с висока цена както за отделната личност, така и за цялото общество.

  „В Дружество „Диабет“ в Стара Загора, което е сред първите основани у нас, днес членуват около 280 д. Уставът позволява в него да членуват не само  хора с диабет тип 1 и тип 2, но и близки на  заболели, такива, които имат рискови фамилни фактори или предпоставки за развиване на болестта, ендокринолози, които искат доброволно да помагат на страдащите от това коварно заболяване. Стигали сме и до над 480 членове“, каза за Радио Стара Загора  председателката Пенка Ялъмова.

  Дружеството ежегодно прави скрининги с екип от лекари – специалисти по очни  и УНГ болести в пенсионерските клубове в гр. Стара Загора и в селата на общината. Тази година такива скрининги са направени в селата Яврово и Петрово.

  От няколко години се дава безплатен глюкомер на тези от новопостъпилите членове, които страдат от диабет тип 2.

 „От изключително значение за превенцията и лечението на диабета след поставянето на диагнозата е правилното прилагане на лекарствата – когато са на таблетки, ежедневното  или неколкоратно в седмицата измерване на кръвната захар и записването на стойностите, консултациите с ендокринолог. Много е важно движението – сутрешните и вечерни разходки. Хранителният режим е от особена важност – няма забранени храни за диабетиците, ако са с мярка. Много внимателно трябва да се консумират въглехидрати и храни , богати на мазнини. Но  алкохола и цигарите са противопоказни“, съветва Пенка Ялъмова. В противен случай усложненията са неминуеми и много сериозни.

  Дружество „Диабет“ в Стара Загора си поставя за цел образователни и обучителни цели, разполага със зала за физическа активност. Организира и рехабилитационна почивка. Това лято близо 150 човека са били организирани да почиват по този начин в Албена, Слънчев бряг, Созопол, Каваците и Велинград.

 В звуковия файл чуйте интервюто с Председателката на Дружество "Диабет" в Стара Загора Пенка Ялъмова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над 5 хиляди участници очакват на мотосъбора на Старозагорските бани

За поредна година клуб „Волните ездачи“ организират национален мотосъбор край езерото на Старозагорски минерални бани. Събитието започва в петък и ще продължи до неделя. Ще се проведе и традиционния поход на мотористите от Стара Загора до..

публикувано на 26.07.24 в 10:00

БСП се готви за събора на Бузлуджа

133 години организирано социалистическо движение ще отбележи в събота БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. До тук записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието надхвърлят в пъти заявките от предходни години. 15..

публикувано на 26.07.24 в 09:45
Петя Чакърова

1800 са подали документи за еднократна помощ за ученици в област Стара Загора

Продължава приема на документи за еднократна помощ в размер на 300 лв. за семействата с ученици от първи до осми клас, съобщи Петя Чакърова, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Стара Загора. Тя уточни, че няма критерии за..

публикувано на 26.07.24 в 09:43

Какао и сладолед са поскъпнали с над 300%, кафето – със 100%

92лв. струва потребителската кошница тази седмица, ако закупим по единица от всички 30 продукта, които обхваща, съобщи за Радио Стара Загора председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. За сравнение миналата година е била с лев по-скъпа. Пазарът остава..

публикувано на 26.07.24 в 07:50

Кметът на Стара Загора е единственият поискал да бъде обучен за работа със системата " ВG-ALERT"

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров е единственият градоначалник, поискал да бъде обучен за работа със системата "BG-ALERT". Това стана ясно в Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. "Изключително съм горд, че единственият..

публикувано на 25.07.24 в 16:56

"Задържане под стража" за двама румънци, превозвали мигранти

По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът задържа двама обвиняеми румънски граждани за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната Днес, 25 юли 2024 г., по искане на Районна прокуратура – Стара Загора Районен съд –..

публикувано на 25.07.24 в 16:23
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Ще финансират маломерни паралелки в 9 общински училища

С абсолютно единодушие – 47 гласа „за“ от също толкова гласували, съветниците одобриха финансирането на неспециализирани паралелки с брой ученици под нормативно определения минимален брой в училищата в Община Стара Загора. Финансирането е предвидено за..

публикувано на 25.07.24 в 16:16
Община Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора разгледа над 50 предложения

В рамките на днешната редовна юлска сесия на общинския съвет в Стара Загора бяха разгледани близо 55 предложения. Сред точките бе и тази по избор на съдебни заседатели за Районен съд Стара Загора. Предложението предизвика дискусии и забележки в зала..

публикувано на 25.07.24 в 15:53

Сградата на РЗИ – Стара Загора ще бъде енергийно обновена

Директорът на РЗИ – Стара Загора д-р Недялка Кабаджова представи публично проекта „Енергийно обновяване на сградата на Регионална здравна инспекция – Стара Загора“ на 25 юли 2024 г. Договорът за неговото изпълнение е подписан на 8 май тази година с..

публикувано на 25.07.24 в 15:49

Мехмед Зейнел беше избран за управител на „Мересев“

С 41 гласа "за", нито един "против" и петима "въздържал се" от групата на "Възраждане" местният парламент в Стара Загора избра за управител на о бщинското дружество „Мересев“ ЕООД Мехмед Зейнел.  Бившият общински съветник получи доверието на мнозинството..

публикувано на 25.07.24 в 15:47