Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

инж. Димитър Чорбаджиев, член на националното ръководство на ДСБ

"Хартиената коалиция" връща изборните манипулации

Зелената сделка е възможност за модернизация на българската икономика

| обновено на 17.11.22 в 15:27
Димитър‌ ‌Чорбаджиев‌
Снимка: Емил Енчев

След 17- часово заседание, започнало вчера и приключило рано тази сутрин, комисията по правни въпроси в Народното събрание одобри на второ четене предложения за промени в Изборния кодекс. Поправките в изборното законодателство предизвикаха нова порция словесни престрелки между народните представители. Депутатите от "Продължаваме България" и "Демократична България" обявиха, че няма да влязат в пленарна зала в знак на протест срещу приемане на промените и няма да се върнат до утре, когато се очаква проектът да влезе в зала.

След спешна среща лидерите на двете коалиции обявиха, че връщането на хартиената бюлетина, отмяната на район "Чужбина" и разпускането на Обществения съвет към ЦИК е "демонстрация на сила на мнозинството на реванша", която "демократичната общност няма да позволи да се случи". 

Междувременно двете формации поставиха ултиматум на бившия си коалиционен партньор БСП да оттегли подкрепата си за промените, които предвиждат връщане на хартиения вот, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова своите народни представители да не подкрепят някои от промените при окончателното им гласуване в зала.

Димитър Чорбаджиев от националното ръководство на ДСБ, които са част от коалицията ДБ коментира, че т. нар. коалиция хартиена бюлетина между ГЕРБ, ДПС и БСП прави опит да върне страната години назад. 

"Нещо, което от ДБ отвоювахме - да има машинно гласуване, лесен изборен процес, да стават бързо ясни резултатите, да няма недействителни бюлетини. Искат да ни върнат сега назад, за да могат да манипулират изборите".

Чорбаджиев отново припомни твърдата позиция на ДБ, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ. По думите му може да бъде съставен редовен кабинет с мандата на ПП и с подкрепата на ДБ и ГЕРБ, като последните не участват в бъдещо  правителство. Той добави:

"Ако не реализира първия мандат, това ще е явен провал за партия ГЕРБ. Тогава те трябва да бъдат смирени и да подкрепят втория мандат на ПП".

Няма конкретни предложения за бъдещето на въглищните мощности, а само популистко политическо говорене. На този фон от ДБ лансират идеята свръхпечалбите, които централите генерират да се ползват за нови технологични решения и модернизация вместо да се преразпределят от държавния бюджет.

"Елементарното говорене - ние ще запазим комплекса "Марица-изток" е една голяма лъжа към хората, които работят там. Ако не се работи, ако не се правят инвестиции и не се търсят нови решения в един момент наистина ще има голям проблем", предупреди той и припомни: 

"По време на управлението на ГЕРБ беше подписано споразумението за 55% декарбонизация на нашата промишленост".

ДБ подкрепя Зелената сделка и я разглежда като възможност за модернизация на българската икономика, като постави акцент  "мощностите трябва да се запазят", защото живеем в трудни времена.

С евросредства в Стара Загора може да се създаде въглеродно неутрална индустриална зона. 

"Има смяна на веригите на доставки и много производства се местят в Европа. Технологичните компании търсят такива зони, в които да инвестират", поясни Димитър Чорбаджиев.

Чуйте подробности в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожар в старозагорския квартал "Лозенец"

Пожар е възникнал преди около половин час в старозагорския кв. "Лозенец" над Дома за медико-социални грижи за деца. Сигналът за огъня  е подаден в 10.30 часа. На място са изпратени два противопожарни екипа. Горят сухи треви и огънят бързо е потушен. Няма..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Почина бебето, чиято майка издъхна при раждането

Новороденото, което миналият петък беше транспортирано от Кърджали в Университетската болница в Стара Загора, е починало. Това съобщи за Радио Стара Загора началникът на Клиниката по неонатология доц. д-р Христо Мумджиев. Бебето е постъпило за лечение..

публикувано на 24.07.24 в 10:30

Удължават срока за набиране на преброители на бездомни кучета в Стара Загора

Продължава набирането на хора, чиято задача ще бъде да извършат преброяване на популацията на безстопанствените кучета във всички населени места в община Стара Загора. Тази дейност е планирана за периода септември-ноември тази година. До момента няма..

публикувано на 24.07.24 в 09:41

Въздействащо 3D мапинг шоу ще озари „Оупън Бузлуджа“

За четвърта поредна година от 8-ми до 11-ви август ще се проведе Фестивалът „Оупън Бузлуджа“. Събитието под мотото "Спомени от бъдещето" се провежда в подкрепа на опазването и отварянето на монумента Бузлуджа като културна ценност, съобщи за Радио Стара..

публикувано на 24.07.24 в 09:30

Жълт код за дъжд и гръмотевици в 18 области

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от..

публикувано на 24.07.24 в 07:26

Ниската изкупна цена на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете

Ниската изкупна цена на борсата на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете. Производители от ямболско са притеснени, че трябва да продават на безценица.  При големия пожар в района на село Воден пострадаха производители и от..

публикувано на 23.07.24 в 19:25

92-годишна жена спаси съборено от бурята щъркелче в Казанлъшко

Бурята, която премина през казанлъшко и Долината на розите, била невиждана, поне за последните 30 години, припомнят възрастни хора. На места в региона падналите дъждове били до 60 литра на кв.м. Ситуацията била подобна и в казанлъшкото село Овощник. А там..

публикувано на 23.07.24 в 16:45

Министър Тахов: Стопаните, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района. До две седмици на базата на..

публикувано на 23.07.24 в 15:10

Хотелиери и ресторантьори са заплашени от фалит заради цените на тока

Цената на тока за бизнеса достига 1500-2000 лв. за мегаватчас, което застрашава работата на сектора, алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в писмо до министъра на туризма Евтим Милошев.   Т ова изправя ресторантьори и..

публикувано на 23.07.24 в 15:00

Около 700 безработни могат да участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са..

публикувано на 23.07.24 в 13:41