Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Усмихни се!" ще зарадва деца в болнични легла

Първата гражданска кампания "Усмихни се и оцветявай с Мечо!" зарадва тази година близо 800 деца в болнични легла в над 20 града в България! За най-детския празник 1-ви юни, дечицата в педиатричните отделения получиха комплект книжка за оцветяване и цветни моливи.

Тази Коледа освен подаръци за децата, кампанията има и нова мисия - да създаде или обогати детскитe библиотеки в педиатричните отделения в страната.  За момента болници в 38 града ще се включат в кампанията, а 60 доброволци се грижат книжките да стигнат до децата в болнични легла. Всеки желаещ може да дари книжки за библиотечните кътове. Повече информация може да получите на сайта www.detskiprikazki.com 

Ето какво споделя основателят на кампанията и автор на книгата "Мечо и добрината обикалят гората", Виктория Петрова от Стара Загора: 

"През април 2022г. ми се наложи да постоя в болница с двете си дечица, едното, от които беше с тежка пневмония. Случи се тъкмо по Великден. Благодарна съм за професионалното и дружелюбно отношение на целия екип, но ми се искаше да има малко повече празнично настроение, което да разнообрази престоя на децата и да ги усмихне.

Именно така се роди идеята за кампанията  “Усмихни се и оцветявай с Мечо”. 

Споделих идеята във фейсбук групата на “Мечешки истории за деца от 2 до 5г” и за моя много приятна изненада хорaта откликнахa мигновено! А не след дълго заговорихме и за библиотечни детски кътове в педиатричните отделения. 

От тук и новото име на инициативата: "Усмихни се, чети и оцветявай с Мечо!"

Радвам се, че се включват дарители от страната и чужбина. Желанието ми е инициативата да стане периодична и да дарява усмивки на още повече деца, на които се налага да прекарат някой празник в болнично легло. Следващият голям празник е Коледа и знам, че заедно можем повече!"

Чуйте повече в интервюто на Поли Гънчева с Виктория Петрова в прикачения звуков файл:
Галерия

Още от категорията

Национална инициатива за насърчаване на детското четене "Разказвачът на приказки" за пръв път в Стара Загора

Национална инициатива за насърчаване на деткото четене "Разказвачът на приказки" от 8 години организира живи читателски срещи между съвременни български детски автори и деца из цяла България на територията на училища, детски градини, библиотеки, читалища...

публикувано на 26.11.22 в 10:00

Отличиха емблематичната за Стара Загора група „Розов свят“

Иван Чолаков връчи  Почетния знак на областния управител на музикалния педагог и художествения ръководител на Вокална студия „Розов свят“ към НЧ „Св. Климент Охридски-1858“ Веселин Божков. На събитието присъстваха двамата зам. областни управители Стоян..

публикувано на 25.11.22 в 13:13

Премиера на документалния филм "Убийствено" в Стара Загора

“УБИЙСТВЕНО” е пълнометражен документален филм, проследяващ разследванията на режисьорката Ребека Капели, докато тя пътува по света, за да покаже тъмната страна на модната индустрия. Простиращо се през 5 континента, откривателското пътешествие на..

публикувано на 24.11.22 в 14:58

Икони от необичаен материал изработва майстор в село Каснаково

 Тенчо Христозов от димитровградското село Каснаково е известен сред своите съселяни с необичайните икони и картини от… жички от кабели. Да, няма шега – използва частици по 1 мм от разноцветните жички в различни кабели. По необичайния начин на..

публикувано на 23.11.22 в 17:56

Първи стъпки в света на кулинарията с „Моята първа готварска книга“

Над 40 рецепти помагат на деца и родители да се забавляват заедно в кухнята и показват на малките готвачи колко цветно и интересно може да е готвенето. От любимата закуска до торта за рожден ден - за един малък кулинар няма невъзможни рецепти...

публикувано на 21.11.22 в 11:42

Пета номинация за годишните награди "Добрият Самарянин"

Добротворците Антония Арабаджиева и настоятелството при Детска градина №10 "Светлина", обединили усилия с Антония Петкова и Туристическо дружество "Сърнена гора", както и Гинка Минчева и родителите на децата от I "Б" клас от СУ "Максим Горки", заедно с..

публикувано на 18.11.22 в 16:58
Организатори : Цветослава Тончева, секретар на НЧ

Село Хрищени в очакване на Празника на райската ябълка

Създаден през 2007 година Празникът на Райската ябълка за кратко успя да се утвърди като една от емблемите на най-голямото старозагорско село Хрищени. Празникът ще се проведе отново след двугодишна пауза на 19 ноември от 11 часа . Посветен..

публикувано на 18.11.22 в 15:51

Световен конкурс за детска рисунка провежда фондация „Малък зограф“ в Казанлък

Световен конкурс за детска рисунка провежда фондация „Малък зограф“ в Казанлък. Участници от 60 страни на възраст между 4 и 18 години се включват в деветото му издание, съобщи организаторът на форума Иван Иванов. Те участват със свои рисунки на тема -..

публикувано на 18.11.22 в 10:20

Изложба на кукли откриват тази вечер в Държавна опера - Стара Загора

Интересна експозиция на кукли ще бъде открита тази вечер в антракта на премиерата на операта „Фауст“ от Шарл Гуно, с която ще бъде дадено началото на 52-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. "Фауст" отново на..

публикувано на 17.11.22 в 17:45

Община Димитровград събира паметници на социализма

Община Димитровград е готова да приеме паметници с отпаднала необходимост от времето на социализма. Кметът Иво Димов вече е разговарял с министъра на културата проф. Велислав Минеков.  Идеята е паметниците да бъдат поставени в ремонтиращия се в момента..

публикувано на 17.11.22 в 13:11