Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икони от необичаен материал изработва майстор в село Каснаково

11
Снимка: Личен архив


 Тенчо Христозов от димитровградското село Каснаково е известен сред своите съселяни с необичайните икони и картини от… жички от кабели. Да, няма шега – използва частици по 1 мм от разноцветните жички в различни кабели. По необичайния начин на създаване на икони го запалил неговия колега Валентин Петков през 1984 г. „Донесъл“ технологията, лаковете,  и „образците“ от тогавашния Съветски съюз. Колегата се отказал след време, но от няколко години майсторът от Каснаково се усъвършенства и така, вече 7-8 години.  „Доставя ми голямо удоволствие да ги изработвам. Започвам преди обед и не забелязвам как се е стъмнило навън. Имам между 20-25 големи икони, а от малките са много“, казва творецът. А творбите му са не само изработени с необичайна техника, но и много красиви – не се различават от иконите на иконописците и картините на другите художници. Тук тайната е, че всеки не може да го направи – изисква се много търпение.

 Обикновено творбите му са с размер А3, за да може да се направят очите и чертите на лицето. Контурите се правят от медна тел 1 квадрат. Пълнежът е от жичките от телефонни и  интернет кабели, режат се на 1 мм, а се нанасят равномерно навсякъде, за да се залепят със специален лак. Този размер картини или икони се изработват за 20-25 дни. А по-малките, които са почти декупаж -  му отнемат обикновено една седмица. Неговите“ четки“ са лъжичката за кафе, клещи, пинсети, ножичка, скалпелче и нож.

 Изкарва на принтер модела, с индиго я прекопира върху дъската на която ще работи и тогава започва нанасянето на телчетата, нарязани в малки чашки по цветове.

 Първата  сътворена  от него икона е на Света Богородица  .  

  Материалите му излизат без пари, защото хората знаят за хобито му и при копаене и ремонт на улиците му носят стари телефонни кабели,  но за медната тел се налага да отделя средства от пенсията си, която е 396 лева.  Използва и дребни алуминиеви стружки за оформяне на  ореол над главата.

  Преди известно време започнал да „облича и бутилки“. Разказва как една триъгълна бутилка му дала „зор“ и ядосано я изоставил. Но след 30-на минути когато се успокоил, успешно завършил творението си.

  Секретарят на читалището от време на време води по-любопитните от децата за да видят как работи.

  Няма средства за да направи изложба от оригиналните като технология икони и картини, затова освен за удоволствие, от време на време изработва и някоя по поръчка на съседи и приятели, признава Христозов. 

 Интервюто с майстора на икони от жички от кабели Тенчо Христоздов, чуйте в звуковия файл=




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба в Чирпан събира снимки на абитуриенти от 70-те до 90-те години

Община Чирпан организира изложба със снимки на абитуриенти от 70-те, 80-те и 90-те години. До 10 май си събират всеки желаещ може да предостави фотографии, запечатали уникални моменти на някогашните зрелостници. Изложбата ще бъде открита на 24..

публикувано на 22.04.24 в 13:17

Старозагорка е ушила знамето на Клисура в Априлското въстание

Стара Загора може да се гордее с много имена, посветили себе си на Отечеството – дали живота си за свободата и подчинили дейността си на просперитета ни като народ. Днес, много от тези имена са забравени или останали незаслужено неизвестни за днешните..

публикувано на 20.04.24 в 08:00

Млади радиолюбители разработиха проект за независимо електрозахранване на комуникациите при бедствия и аварии

В Световния ден на радиолюбителя - 18.04, ще ви срещнем с инж. Георги Воденичаров, преподавател в Професионалната гимназия по електротехника и технологии "Г.С. Раковски" в Стара Загора  и Мариян Вълчанов, ученик от 11 клас. Инж...

публикувано на 18.04.24 в 09:35

80 години от "Черния Великден"

На днешния 17 април се навършват точно 80 години от най-жестоката бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На 17 април 1944 година,  по обед,  350 американски бомбардировачи, придружавани от изтребители „Тъндорболт“ и „Мустанг“,..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Чирпанлия представлява старозагорци при изработването на Търновската конституция

  В Деня на Българската конституция ще си припомним за един от онези избраници, които имат честта да представляват своя край и съграждани при изработването на основния закон за дейност на възродената българска държава след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 16.04.24 в 07:55

Деца помагат на деца

Деца помагат на деца – едва ли това е изненада за родителите, които възпитават добродетелност и емпатия у своите наследници. Извън семейството, фондация „Благотворител“ дава възможност на ученици от цялата страна да представят идея за..

публикувано на 14.04.24 в 11:45

Щъркели гостуват в градината на фотографа Александър Иванов

Александър Иванов един от най-разпознаваемите български фотографи . Художникът на светлината от години снима България от птичи поглед. Хиляди са кадрите му направени от мотоделтапланер и парапланер, намерили място в албумите му. След нашествието на..

публикувано на 10.04.24 в 12:13

Международен ден на безопасната игла

10 април е Международен ден на...безопасната игла. Днес се навършват 175 години от патентоването й. Заслугата е на американеца Уолтър Хънт . Патентът на парчето огъната медна тел с обезопасяващ накрайник първоначално е наречена  "карфица за дрехи"...

публикувано на 10.04.24 в 11:30

Време ли е за смяна на автомобилните гуми?

Температурите се задържаха вече две седмици над 10 градуса и шофьорите започнаха да сменят гумите си. През последния месец в Стара Загора, гумаджийниците имат много работа, каза Цветан Зафиров – собственик на автосервиз. „Сред..

публикувано на 08.04.24 в 15:08

Международен ден на ромите отбелязваме днес

8 април е обявен за Международен ден на ромите и по думите на д-р Велчо Кръстев се празнува от всички тях. Дългогодишното му изучаване на ромските традиции, бит, култура и история показват, че етносът е бил винаги рамо до рамо с българите. Посочва, че..

публикувано на 08.04.24 в 14:27