Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икони от необичаен материал изработва майстор в село Каснаково

11
Снимка: Личен архив


 Тенчо Христозов от димитровградското село Каснаково е известен сред своите съселяни с необичайните икони и картини от… жички от кабели. Да, няма шега – използва частици по 1 мм от разноцветните жички в различни кабели. По необичайния начин на създаване на икони го запалил неговия колега Валентин Петков през 1984 г. „Донесъл“ технологията, лаковете,  и „образците“ от тогавашния Съветски съюз. Колегата се отказал след време, но от няколко години майсторът от Каснаково се усъвършенства и така, вече 7-8 години.  „Доставя ми голямо удоволствие да ги изработвам. Започвам преди обед и не забелязвам как се е стъмнило навън. Имам между 20-25 големи икони, а от малките са много“, казва творецът. А творбите му са не само изработени с необичайна техника, но и много красиви – не се различават от иконите на иконописците и картините на другите художници. Тук тайната е, че всеки не може да го направи – изисква се много търпение.

 Обикновено творбите му са с размер А3, за да може да се направят очите и чертите на лицето. Контурите се правят от медна тел 1 квадрат. Пълнежът е от жичките от телефонни и  интернет кабели, режат се на 1 мм, а се нанасят равномерно навсякъде, за да се залепят със специален лак. Този размер картини или икони се изработват за 20-25 дни. А по-малките, които са почти декупаж -  му отнемат обикновено една седмица. Неговите“ четки“ са лъжичката за кафе, клещи, пинсети, ножичка, скалпелче и нож.

 Изкарва на принтер модела, с индиго я прекопира върху дъската на която ще работи и тогава започва нанасянето на телчетата, нарязани в малки чашки по цветове.

 Първата  сътворена  от него икона е на Света Богородица  .  

  Материалите му излизат без пари, защото хората знаят за хобито му и при копаене и ремонт на улиците му носят стари телефонни кабели,  но за медната тел се налага да отделя средства от пенсията си, която е 396 лева.  Използва и дребни алуминиеви стружки за оформяне на  ореол над главата.

  Преди известно време започнал да „облича и бутилки“. Разказва как една триъгълна бутилка му дала „зор“ и ядосано я изоставил. Но след 30-на минути когато се успокоил, успешно завършил творението си.

  Секретарят на читалището от време на време води по-любопитните от децата за да видят как работи.

  Няма средства за да направи изложба от оригиналните като технология икони и картини, затова освен за удоволствие, от време на време изработва и някоя по поръчка на съседи и приятели, признава Христозов. 

 Интервюто с майстора на икони от жички от кабели Тенчо Христоздов, чуйте в звуковия файл=
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриват изложба „ДЕТСТВО МОЕ, РЕАЛНО И ВЪЛШЕБНО“ в РИМ Стара Загора

От 17.30 ч. в малката изложбена зала на Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде открита изложба „ДЕТСТВО МОЕ, РЕАЛНО И ВЪЛШЕБНО“. Посетителите могат да видят съчетание между парцалените кукли от първата половина на ХХ в. и различните..

публикувано на 30.05.24 в 16:56

9 младежи от Казанлък получиха шанс да бъдат ръководители в Общината за ден

Инициативата "Кмет за един ден", е по идея на заместник-кмета по проекти и стратегическо планиране Аксения Тилева. Избраните ученици са кандидатствали за днешните си „позиции“ с есета, в които са описали свои идеи за развитието на Общината.  Според..

публикувано на 29.05.24 в 16:12

Фердинанд идва в Стара Загора при важни събития

В деня, когато в България пристигат тленните останки на цар Фердинанд Сакскобургготски ще ви разкажем за посещенията му в Стара Загора. Фѐрдинанд I  е княз на България – от 7 юли 1887 до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България,..

публикувано на 29.05.24 в 12:20

Проект помага на тийнеджърите да разпознават фалшиви новини

Във века на информационните  технологии е изключително важно да различаваме достоверната от невярната информация. Медийната грамотност обаче се възпитава от  детска възраст, а с това се е захванала "Тийн мрежа  за проверка на факти".  Инициативата..

публикувано на 28.05.24 в 13:58

Яхия от Сирия, който прави живота на бежанците по-лек чрез спорта

30-годишният Яхия Хомси от Халаб, Сирия дава надежда на стотици бежанци от лагера в Харманли чрез спорта. Яхия е нещо като треньор и мениджър на футболен отбор, в който играчите са хора, принудени да избягат от родината си.  „Фокусираме се в..

публикувано на 28.05.24 в 12:27

Светите братя Кирил и Методий са изрисувани в едноименния храм в Пловдив от Георги Данчов

  Георги Радулов е от Троян. Съдбата му го отвежда с жената на неговия живот за десетина години в Испания и след като голямата му дъщеря става на 6 години, се връщат в България, в Пловдив. За да учи детето му в българско училище, на български език. Той..

публикувано на 27.05.24 в 14:49

Правилното дишане променя съдбата

"Изкуството да живееш" е международна хуманитарна и благотворителна организация . Работата й започва преди повече от 45 години с отварянето на безплатно училище за малки деца в Индия. Днес броят на подобни училища, разположени в бедни райони, по света е..

публикувано на 27.05.24 в 12:45

Хрониките на Стефан Цанев са най-скъпият подарък за пълния отличник на гимназията по строителство

   Живко Желязков завърши Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия с пълно отличие и бе изпратен от своите съученици на крака с бурни ръкопляскания.  В семейството му никой, освен единият му дядо не се занимава със..

обновено на 24.05.24 в 09:57

24 май- празникът, който се е чествал в Стара Загора винаги, независимо от трудното време

Войните, нито бедността и недоимъкът или купонната система не са станали повод в Стара Загора да не бъдат провеждани тържества за Деня на буквите век назад.  Афиш на празничните прояви, подготвени от Общината за 24 май 1917 година се пази в архивите на..

публикувано на 24.05.24 в 09:10

С богата празнична програма Българското училище във Флоренция празнува 24 май

Един от най-красивите градове на Италия – Флоренция от две години си има и българско училище, което е филиал на неделното училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим. Повече от месец учениците се подготвят  24 май  -  Ден на светите братя Кирил и Методий, на..

публикувано на 24.05.24 в 10:00