Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Икони от необичаен материал изработва майстор в село Каснаково

11
Снимка: Личен архив


 Тенчо Христозов от димитровградското село Каснаково е известен сред своите съселяни с необичайните икони и картини от… жички от кабели. Да, няма шега – използва частици по 1 мм от разноцветните жички в различни кабели. По необичайния начин на създаване на икони го запалил неговия колега Валентин Петков през 1984 г. „Донесъл“ технологията, лаковете,  и „образците“ от тогавашния Съветски съюз. Колегата се отказал след време, но от няколко години майсторът от Каснаково се усъвършенства и така, вече 7-8 години.  „Доставя ми голямо удоволствие да ги изработвам. Започвам преди обед и не забелязвам как се е стъмнило навън. Имам между 20-25 големи икони, а от малките са много“, казва творецът. А творбите му са не само изработени с необичайна техника, но и много красиви – не се различават от иконите на иконописците и картините на другите художници. Тук тайната е, че всеки не може да го направи – изисква се много търпение.

 Обикновено творбите му са с размер А3, за да може да се направят очите и чертите на лицето. Контурите се правят от медна тел 1 квадрат. Пълнежът е от жичките от телефонни и  интернет кабели, режат се на 1 мм, а се нанасят равномерно навсякъде, за да се залепят със специален лак. Този размер картини или икони се изработват за 20-25 дни. А по-малките, които са почти декупаж -  му отнемат обикновено една седмица. Неговите“ четки“ са лъжичката за кафе, клещи, пинсети, ножичка, скалпелче и нож.

 Изкарва на принтер модела, с индиго я прекопира върху дъската на която ще работи и тогава започва нанасянето на телчетата, нарязани в малки чашки по цветове.

 Първата  сътворена  от него икона е на Света Богородица  .  

  Материалите му излизат без пари, защото хората знаят за хобито му и при копаене и ремонт на улиците му носят стари телефонни кабели,  но за медната тел се налага да отделя средства от пенсията си, която е 396 лева.  Използва и дребни алуминиеви стружки за оформяне на  ореол над главата.

  Преди известно време започнал да „облича и бутилки“. Разказва как една триъгълна бутилка му дала „зор“ и ядосано я изоставил. Но след 30-на минути когато се успокоил, успешно завършил творението си.

  Секретарят на читалището от време на време води по-любопитните от децата за да видят как работи.

  Няма средства за да направи изложба от оригиналните като технология икони и картини, затова освен за удоволствие, от време на време изработва и някоя по поръчка на съседи и приятели, признава Христозов. 

 Интервюто с майстора на икони от жички от кабели Тенчо Христоздов, чуйте в звуковия файл=


Още от категорията

Национална инициатива за насърчаване на детското четене "Разказвачът на приказки" за пръв път в Стара Загора

Национална инициатива за насърчаване на деткото четене "Разказвачът на приказки" от 8 години организира живи читателски срещи между съвременни български детски автори и деца из цяла България на територията на училища, детски градини, библиотеки, читалища...

публикувано на 26.11.22 в 10:00

Отличиха емблематичната за Стара Загора група „Розов свят“

Иван Чолаков връчи  Почетния знак на областния управител на музикалния педагог и художествения ръководител на Вокална студия „Розов свят“ към НЧ „Св. Климент Охридски-1858“ Веселин Божков. На събитието присъстваха двамата зам. областни управители Стоян..

публикувано на 25.11.22 в 13:13

Премиера на документалния филм "Убийствено" в Стара Загора

“УБИЙСТВЕНО” е пълнометражен документален филм, проследяващ разследванията на режисьорката Ребека Капели, докато тя пътува по света, за да покаже тъмната страна на модната индустрия. Простиращо се през 5 континента, откривателското пътешествие на..

публикувано на 24.11.22 в 14:58

"Усмихни се!" ще зарадва деца в болнични легла

Първата гражданска кампания "Усмихни се и оцветявай с Мечо!" зарадва тази година близо 800 деца в болнични легла в над 20 града в България! За най-детския празник 1-ви юни, дечицата в педиатричните отделения получиха комплект книжка за оцветяване..

публикувано на 22.11.22 в 12:44

Първи стъпки в света на кулинарията с „Моята първа готварска книга“

Над 40 рецепти помагат на деца и родители да се забавляват заедно в кухнята и показват на малките готвачи колко цветно и интересно може да е готвенето. От любимата закуска до торта за рожден ден - за един малък кулинар няма невъзможни рецепти...

публикувано на 21.11.22 в 11:42

Пета номинация за годишните награди "Добрият Самарянин"

Добротворците Антония Арабаджиева и настоятелството при Детска градина №10 "Светлина", обединили усилия с Антония Петкова и Туристическо дружество "Сърнена гора", както и Гинка Минчева и родителите на децата от I "Б" клас от СУ "Максим Горки", заедно с..

публикувано на 18.11.22 в 16:58
Организатори : Цветослава Тончева, секретар на НЧ

Село Хрищени в очакване на Празника на райската ябълка

Създаден през 2007 година Празникът на Райската ябълка за кратко успя да се утвърди като една от емблемите на най-голямото старозагорско село Хрищени. Празникът ще се проведе отново след двугодишна пауза на 19 ноември от 11 часа . Посветен..

публикувано на 18.11.22 в 15:51

Световен конкурс за детска рисунка провежда фондация „Малък зограф“ в Казанлък

Световен конкурс за детска рисунка провежда фондация „Малък зограф“ в Казанлък. Участници от 60 страни на възраст между 4 и 18 години се включват в деветото му издание, съобщи организаторът на форума Иван Иванов. Те участват със свои рисунки на тема -..

публикувано на 18.11.22 в 10:20

Изложба на кукли откриват тази вечер в Държавна опера - Стара Загора

Интересна експозиция на кукли ще бъде открита тази вечер в антракта на премиерата на операта „Фауст“ от Шарл Гуно, с която ще бъде дадено началото на 52-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. "Фауст" отново на..

публикувано на 17.11.22 в 17:45

Община Димитровград събира паметници на социализма

Община Димитровград е готова да приеме паметници с отпаднала необходимост от времето на социализма. Кметът Иво Димов вече е разговарял с министъра на културата проф. Велислав Минеков.  Идеята е паметниците да бъдат поставени в ремонтиращия се в момента..

публикувано на 17.11.22 в 13:11