Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да се възстанови местното гранично полицейско управление, апелираха отново в Болярово

Болярово и жителите на малката гранична община настояват изцяло да се възстанови закритото гранично полицейско управление в града. 

От 13 юни, когато беше закрито, досега, мигрантският натиск е станал много голям, посочи кметът Христо Христов , като допълни, че засичат все повече нелегални мигранти  не само край близките до границата села, но и във вътрешността на района.

„Ден през ден, ако не всеки ден аз получавам информация от селата от вътрешността на Камен връх, Голямо Крушово, Денница преди два дни, няма село, където да не са забелязани мигранти. Малко или много хората живеят под известен страх, защото наближава зима. Мигрантите в някакъв момент могат да потърсят отопление, може да почукат на дадена врата или прозорец, за какъвто сме имали случай“, каза кметът. 

Кметският наместник на село Странджа, намиращо се на по-малко от километър до граничната бразда, потвърждава, че почти всекидневно минават мигранти. Засега жителите на селото, които са останали само 15-ина души, не са имали сериозни проблеми с тях, но все пак има притеснения, признава Иванка Чалъмова 

За пореден път кметът Христов апелира МВР да възстанови целия числен състав на граничното полицейско управление и посочи, че вариантът да се върне само група от 40 полицаи не е удачен.    

"Съставът на Граничното полицейско управление беше над 110 души, така че 40 човека, това са няма и 40%. Местните хора познават терена. Сега на място са хора от Министерството на отбраната, от Гранична полиция, но това са външни хора, които работят по един-два месеца и отново се връщат по работните си места, докато се ориентират в обстановката те са сменени с други и така няма достатъчно ефективност в тези действия“

Кметът Христов предупреди и за възможни инциденти с мигранти и ловните дружинки, които излизат на пусии в гората.

Повече по темата можете да чуете от репортажа в звуковия файл. 


Още от категорията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дава пресконференция за края на срещата на върха на ЕС в Брюксел, 15 декември 2022 г.

Фон дер Лайен: Управлението на българо-турската граница е най-належащата задача за укрепване на сухопътните граници на ЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи управлението на българо-турската граница като най-належаща задача във връзка с укрепването на сухопътните граници на ЕС. Тя каза това пред пленарната зала на Европейския парламент в..

публикувано на 01.02.23 в 18:29

Кметът на Стара Загора поздрави почетния гражданин Кънчо Матев

С огромно уважение и признателност, кметът на Стара Загора Живко Тодоров отправи поздрав по повод 90-годишния юбилей на изключителния образователен деец–Кънчо Матев, личност с огромен принос в развитието на чуждоезиковото обучение в Стара Загора...

публикувано на 01.02.23 в 17:42

Добротворството живее в млади сърца

Два музикални проекта на ученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан" са на челни позиции, при полуфиналистите, в седмото издание на националния конкурс "Млад Благотворител" , в категория "Съхраняване на музикалното наследство на България", съобщи Станислава Рашева..

публикувано на 01.02.23 в 17:04

Продължава подготовката на концерта в подкрепа на Йовчо Милев

12хил.лв. е събраната до момента от дарители сума за кампанията в подкрепа на Йовчо Милев. Мъжът се нуждае от две операции, като една от тях е за трансплантация на черен дроб. Сумата, необходима за лечението на Йовчо, е 200хил.лв. и е непосилна за..

публикувано на 01.02.23 в 16:08

Българите пътуват през 2023-та година към екзотични дестинации

400 са членовете на Асоциацията на  екскурзоводите в България. „По време на пандемията много напуснаха професията заради несигурността. Но сега вече пътуванията се активизираха много - на групи от чужбина и групи, които пътуват извън България.“..

публикувано на 01.02.23 в 16:03

Приравняване на производството на етерични масла към химическата индустрия, планира ЕК

Остро несъгласие с намерението на Европейската комисия за промени в Регламента за производството на етерични масла, изрази в интервю за Радио Стара Загора кметът на Казанлък Галина Стоянова. Замислените промени предвиждат етеричните масла да не се приемат..

публикувано на 01.02.23 в 15:45

Производители на шафран се събират в Стара Загора в края на месеца

Производители на шафран от страната се събират в Стара Загора на 25 и 26 февруари. Двудневният форум се организира от Сдружението на шафранопроизводители в България. В първия от двата дни организацията ще проведе свое общо събрание, на което ще бъде..

публикувано на 01.02.23 в 15:35

Настаниха първите семейства в новите социални жилища в Казанлък

Десетте апартамента са предназначени за хора в нужда и семейства в риск .  Строителството беше завършено през 2022 г., а подборът на ползвателите започна през септември. В две изцяло нови сгради са обзаведени кухни, трапезарии, спални и санитарни..

публикувано на 01.02.23 в 15:24

Хора с увреждания отново настояват за достоен живот

Четирима души с различни увреждания подкрепиха националния протест в Стара Загора и излязоха пред сградата на местната здравна инспекция. Независимо от решението инвалидните пенсии и помощи на хората с изтекли ТЕЛК решения да не се спират,..

публикувано на 01.02.23 в 14:03

Откриват офроуд сезон 2023 с Национална среща "Стара Загора и приятели"

За 15-ти пореден път старозагорското офроуд общество организира Национална среща „Стара Загора и приятели“. То ще се проведе на 4 и 5 февруари (събота и неделя) край село Дълбоки. Това съобщи за Радио Стара Загора Любен Динев – един от..

публикувано на 01.02.23 в 11:53