Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Най-високият пилон с българското знаме ще издигат на Рожен

Снимка: интернет

От Фондация „Наследство в бъдещето“  обявиха „кауза, която ще направи  всички родолюбиви българи в страната и по света част от нещо общо, голямо, значимо и велико.“ Каузата, която ще върне самочувствието ни като нация, вярата в силата ни и ще накара всички да заговорят с респект за България предвижда издигането на 111 метров пилон, на който да се развее българският трибагреник с площ 1 100 кв. м. Знамето ще се вее на Роженските поляни в Родопите. Цифрите не са случайни- те символизират българската държавна територия от 111 000 кв. км.“ Това съобщи за Радио Стара Загора Симеон Караколев, председател на фондацията.

Роженските поляни са на 1 430 м. надморска височина, което означава, че този пилон с българското знаме ще бъде най-високият не само в Европа, но и в света с такива размери и на такава надморска височина. Макар, че не това е целта на инициаторите – за тях идеята за пилона е да вдъхновява. Тя се ражда в израз на желанието им  да се роди нова, обединителна инициатива, която под егидата на Роженския събор  да обедини българската енергия и голяма част от българите да почнат да се чувстват по различен начин, където и да се намират в родината или по света. Догодина се навършват 111 години от освобождението на Родопите, а през Роженските поляни е минавала тогавашната гранична бразда.

„Страната ни се намира в един мрак – и в социалната, и в демографската, и в икономическата и в политическата сфера. С издигането на пилона ще пречупим този мрак и всичко негативно, което се случва... Ще покажем, че обединени сме най-силни!“ сподели Караколев.  Инициативата е обявена на 1-ви ноември, заедно с това и дарителската кампания. Повече информация можете да намерите  и във фейсбук страница за пилон „Рожен“ и на  адрес www.pilon.rozhen.bg. Който иска да подкрепи инициативата, може да избере как да го направи като отиде на тази страница или на този сайт.

До нова година ще бъде открита и DMS линия.

Средствата ще се събират до март месец, защото фирмата изпълнител ще се нуждае най-малко от два месеца работа по изпълнение на пилона. Тежестта на пилона е съобразена със силата на вятъра, който тук надвишава 180 км/ч.

„Трябва да съберем минимум 1 млн. лв. Към кампанията са съпричастни фирми, които заявиха готовност да извършат безвъзмездно изкопните дейности, да дарят бетона и металните конструкции, друга фирма изрази желание да дари националното знаме. Очакваме голяма транспортна фирма да достави частите на пилона до мястото на монтажа безплатно. Но разчитаме най-напред  българската държава да подкрепи каузата, след това на местната власт и най-сетне на българите, обичащи Отечеството си.“

Няма определена дата, на която да бъде официално открит пилона – обмислят се няколко дати. Всичко зависи от това, как върви събирането на средствата и подготовката на дейностите. Но има екип, който пише сценария по официалното откриванес програма.

„Едновременно с тази кауза върви и друга инициатива към младите българи, които да изпратят своите послания към бъдните поколения, които да бъдат поставени в капсула на времето и да бъдат отворени след 111 години от наследниците им. Паралелно с това, област Смолян отправи покана към останалите 27 области, които да излязат със свое послание, което да бъде изписано върху административната територия на областта върху картата на България, която ще бъде в основата на пилона.“, каза още Караколев.

„Да го направим заедно, защото България заслужава!“ е призивът на Фондация „Наследство в бъдещето“, а ето и дарителската сметка за

Пилон РОЖЕН

Фондация “Наследство в бъдещето”

IBAN: BG31DEMI92405000304216

 Интервюто със Симеон Каракаолев, председател на Фондация "Наследство в бъдещето" чуйте в звуковия файл. Още от категорията

"Когато пея" събира в дует Калин Вельов и Мария Аврамиди

Песента „ Когато пея “ влиза в плейлиста на новия музикален сезон, маркирана от яркото присъствие на Калин Вельов и певицата с гръцки произход Мария Аврамиди . Песента е по музика, текст и аранжимент на Калин Вельов и носи..

публикувано на 29.01.23 в 16:00

Как се е наричал фитнесът век назад в Стара Загора

Ако в днешно време много от нас посещават фитнес, за да поддържат добра форма, век назад в България, и разбира се, в Стара Загора фитнесът е имал друго име.  Което е звучало и доста по-патриотично.   Чували ли сте за гимнастическите дружества "Юнак"..

публикувано на 27.01.23 в 15:50

Защо огърлицата на почетните граждани на Стара Загора има седем елемента

Знаете ли откога датира традицията за удостояване на достойните хора в Стара Загора със званието "почетен гражданин"?.  А знаете ли кой е автор на специалната огърлица, която се връчва на най-достойните измежду достойните?  И защо елементите в нея са..

публикувано на 25.01.23 в 16:32

Отборът на Стара Загора по спортен бридж стана първи на държавното първенство

Отборът на Стара Загора по спортен бридж спечели шампионската титла на държавното клубно отборно първенство. Това е голям успех на старозагорският отбор по спортен бридж на държавното клубно отборно първенство, което се проведе за първи път...

публикувано на 24.01.23 в 14:37
Парк

Предлагат Алея на талантите в Стара Загора

Идеята Стара Загора да си има Алея на талантите, която да събира и показва постиженията на най-изявените младежи от общината, лансира общинският съветник и бизнесдама Ваня Михайлова. Тя допълни, че във времето е работено по подобна идея, но не..

публикувано на 23.01.23 в 17:18

Започна Годината на Черния Воден Заек

Китайската Нова година започва на второто новолуние след зимното слънцестоене, а неин тотем или стопанин е един от знаците на китайския зодиак.  В китайската зодиакална система всеки знак попада под влиянието на 5 елемента (стихии): метал (злато),..

публикувано на 23.01.23 в 13:59

От "Баболандия" с любов!

Бабинден, отбелязван на на 21 януари по стар стил , е един от големите български народни женски празници. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на..

публикувано на 21.01.23 в 08:00

Психолог Неви Бождукова: „Прегръщайте децата си!“

На 21 януари отбелязваме международен ден на прегръдката. Той се е зародил в САЩ през 1986 година и за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. В САЩ денят е известен като Национален ден на прегръщането. Смята се, че около 21 януари хората се..

публикувано на 21.01.23 в 06:00

Празнуваме Евтимовден

На 20 януари според българската народна традиция се празнува Евтимовден или наричан още Петларовден/Петльовден по нов стил. Днес празнуват всички с имената Евтим или Евтимия. В народната обредност днешния ден се отбелязва като символ на..

публикувано на 20.01.23 в 07:10

450 птици зимуват в Центъра, през февруари чакат бебета брадати лешояди

Над 450  птици от няколко различни вида са намерили подслон и убежище тази зима в Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани" в Стара Загора,  "Повечето от тях  с нелека съдба и са попаднали в Центъра тъкмо заради човека", разказва доктор Христина..

публикувано на 19.01.23 в 10:05