Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Красимир Вълчев: Хора като проф. Габровски могат да мобилизират обществена подкрепа

ГЕРБ настоява за свикване на КСНС за енергетиката и бъдещето на „Марица изток“

Старозагорските депутати на ГЕРБ Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илияна Жекова определиха номинацията на проф. Николай Габровски като отговорна, консенсусна и експертна. По думите им кандидатът за министър-председател може да мобилизира обществена и политическа подкрепа около себе си. "Надявам се, че изборът за мен, като личност, която е консенсусна и професионална, ще даде възможност за един нов тон в политиката, защото чисто политическите страсти - нищо не доведоха.“ Това заяви по-рано днес проф. Николай Габровски при връчването на първия проучвателен мандат. Според Красимир Вълчев номинацията на ГЕРБ за премиер е заявка, че партията разбира своята отговорност. Думите му бяха подкрепени от областния координатор на формацията в областта Радостин Танев.

Наред с номинацията за министър-председател от ГЕРБ на срещата с журналисти представителите на формацията обърнаха внимание и на темата, свързана с енергетиката, бъдещето на комплекса „Марица изток“ и промяна в Плана за възстановяване и устойчивост. Бившият министър на образованието Красимир Вълчев подчерта, че формацията настоява за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност(КСНС) при президента по тема енергетика. Според старозагорския депутат на ГЕРБ на заседанието трябва да бъде очертана държавната позиция за бъдещето на комплекса „Марица изток“. Процентът на намаление на СО2 емисиите и базовата година по думите на Вълчев са двете точки, които трябва да бъдат предоговорени. 

От своя страна Маноил Манев обърна внимание на темите с неуспешното към момента присъединяване на България към Шенгенското пространство, както и промените в Изборния кодекс. Народният представител определи като несъстоятелни критиките, че с връщането на хартиената бюлетина ГЕРБ цели да открадне вота. По думите му промените дават възможност на хората да изберат начина, по който могат да изпълнят конституционното си право. 

По повод казуса с меморандума, който кабинетът Петков подписа с "Джмекорп", Маноил Манев изрази увереност, че в опита за кражба от страна на "Продължаваме промяната" представителите на "Демократична България" нямат пръст.


Още от категорията

Милена Желева: Надявам се на 1 ноември Стара Загора да се поздрави с монумент на Светите братя Кирил и Методий

Конкурс за идеен проект за паметник на Св. Св. Кирил и Методий обявиха от община Стара Загора. Предвидено е монументът, наречен „В основата е словото“ да се намира в парк „Св. Игнатий Старозагорски“ . Конкурсните проекти трябва да бъдат подадени до..

публикувано на 01.02.23 в 09:57

Книги за българите в Украйна, нова благотворителна акция на Манол Пейков

Издателят Манол Пейков, който организира мащабна дарителска акция на генератори за Украйна, сега има ново благородно начинание – събира книги за бесарабските българи и по- специално за библиотеката в Болград. Кампанията започна преди по-малко от..

публикувано на 01.02.23 в 09:31
Моника Маринова

Хората с увреждания и с редки заболявания излизат на нов протест

Хората с увреждания и пациентите с редки заболявания отново излизат на протест в страната. Недоволството си в Стара Загора те ще изразят пред Регионалната здравна инспекция в 10 часа. Те настояват за промени в Наредбата за медицинска експертиза и..

обновено на 01.02.23 в 09:14

Катастрофа затруднява движението по Околовръстния път на Стара Загора

Движението по Околовръстния път на Стара Загора е затруднено заради катастрофа в района между отбивката за село Хрищени и изхода за Казанлък. Пътните настилки в областта са мокри и частично заледени, предупреждават от областно пътно управление.

публикувано на 01.02.23 в 08:14

Мъгла до 50 метра в прохода "Шипка"

Мъгла ограничава видимостта за шофьорите до 50 метра в прохода "Шипка", където има и слаб снеговалеж, информират от областно пътно управление в Стара Загора. В Прохода на републиката пътната настилка е частично заледена и обработена. Видимостта е..

публикувано на 01.02.23 в 06:39
Снимката е илюстративна

Отпадат всички противоепидемични мерки в Ямбол и Стара Загора

Премахват се допълнителните противоепидемични мерки в Стара Загора. Причината е спада в броя на случаите на острите респираторни заболявания и грип през последната седмица, отчетени от РЗИ- Стара Загора. От днес,/1 февруари/, в Ямболска област..

публикувано на 01.02.23 в 06:16

Започва кампания за безплатна кастрация на домашни кучета в Павел баня

Община Павел баня стартира кампания за безплатно кастриране на домашни кучета на територията на общината, след което собствениците им ще бъдат освободени от такса по Закона за местни данъци и такси.  Всеки собственик на куче, по собствено желание и..

публикувано на 01.02.23 в 06:11

Температури от -12 до 20 градуса ни очакват през февруари

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е от 1 до 3 градуса, в Южна България и по Черноморието - между 3 и 6 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 4 градуса. За Стара..

публикувано на 01.02.23 в 06:10

В Казанлък децата до 10 години ще пътуват безплатно с карта

В Казанлък децата до 10 години от 1 февруари вече имат право да ползват безплатно обществения транспорт срещу издадена карта. Документът ще се получава с удостоверение за раждане, обясни Даниела Коева. Тя допълни, че в междуселищните линии те ще пътуват..

обновено на 01.02.23 в 06:08

На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма

Денят е обявен през 2011 г. по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). На 1 февруари 1945 г. срещат смъртта трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници, общественици –..

публикувано на 01.02.23 в 05:50