Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чаят - най-популярната напитка в света, след водата!

Чаша топъл, ароматен чай в зимните дни, и уютът се настанява в душата ни!

Билков, плодов или комбинация от двете, чаят има безспорни ползи за здравето и тонуса на милиони хора по света.

Чаят е универсален език за общуване, но и реквизит от протокола на някои държави. Пиенето на чай е ритуал в ежедневието на различни народи, които го припознават като социално преживяване.

Например японската чайна традиция се заражда около ХI век като опит да се сближат маниерите за пиене на чай, дошли от Китай, с местните традиции и обичаи. Развива се като начин на общуване между аристокрацията и в самурайската общност, и се превръща в израз на философията на Дзен-будизма.

В страни като Турция, Мароко, Индия сервирането на чай е задължителен израз на гостоприемство, а едва ли има някой, който не е чувал за чаеното време на британците – точно в пет, всеки следобед.

Чаят предлага толкова много комбинации и разновидности, че трудно човек би устоял на разнообразието от билки, екзотични подправки, цвят и аромат.

С бучка захар, лъжичка мед, сол, масло или мляко – в различните географски ширини може да се опита различен подход и маниер при сервиране на топлата напитка.

Какво е характерно за приготвянето на чай в нашата държава – чуйте в прикачения звуков файл историята на Любен Пенков от Сливен, който е превърнал билкарството в семеен бизнес.  За слушателите на Радио Стара Загора, той даде и полезни съвети към всички любители на чая!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Авиомоделисти мерят умения и сили в два турнира в небето над Шабла

От 29 август до 1 септември в небето над Шабла авиомоделисти от цяла България и от чужбина в ще демонстритат с кордови  модели   умения във въздушен бой или във въздушен бой и акробатични изпълнения  в два етапа от състезанията за Световната купа по..

публикувано на 24.08.24 в 13:09

"Лято в библиотеката" с нови изненади

Библиотека „Родина” в Стара Загора  продължава традиционната си лятна програма за работа с деца и в последната седмица на август. Програма 26.08.2024 – 30.08.2024 26 август (понеделник) Програма „При нас е весело” :..

публикувано на 22.08.24 в 14:36

Теодора Велева: Надявам се да достигна до голямата публика

Теодора Велева е първата победителка в дебютното издание на конкурса "Бургас и морето за млади изпълнители". Фестивалът за младежи е новия формат, очаровал публика и жури, като своеобразно продължение на легендарния „Бургас и морето“.  В интервю..

публикувано на 21.08.24 в 16:08

Подреден дом, подреден живот - методът КонМари

Подредбата на дома не е просто начин да организираме вещите си, но и средство за постигане на вътрешен баланс и хармония в живота. Методът КонМари, разработен от японската консултантка Мари Кондо, предлага подход към подреждането, който може да..

публикувано на 21.08.24 в 15:16

Православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла

На 19 август православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла. Свети Андрей Стратилат живял през 3 век и бил римски военачалник при император Максимиан. Той не приел веднага..

публикувано на 19.08.24 в 07:52

Как се правят модели на самолети - на гости при авиомоделиста Румен Тончев

Как се правят модели на самолети? А колко време е необходимо, за да направиш такъв модел? И защо горната и долната част на макета са оцветени в различни цветове - отговори на тези и на още много други въпроси, свързани с авиомоделизма може да ви даде..

публикувано на 15.08.24 в 17:12

Богородична стъпка в Хасковските минерални бани дава лек и надежда на хиляди поклонници

На 15-ти август, големият християнски празник Успение Богородично, хиляди православни християни се стичат в храмовете да почетат Божията майка, да се помолят за здраве и да поменат починалите си близки. Едно от местата, свързани с Дева Мария, почитани..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

Международен ден на левичарите

Знaeтe ли, чe 15% oт xopaтa ca лeвичapи?  Лявaтa pъĸa нaй-чecтo пpeoблaдaвa пpи мъжeтe, нo yчeнитe вce oщe нe мoгaт дa paзбepaт нa ĸaĸвo cе дължи тoвa. B няĸoи cтpaни се  oпитвaт дa нayчaт дeцaтa, ĸoитo пишaт c лявaтa cи pъĸa, дa изпoлзвaт дяcнaтa,..

публикувано на 13.08.24 в 11:01

На час и над 200 персеиди очакват астрноми в пика на звездното явление

Пикът на най-очакваното лятно звездно явление „Персеиди“ ще бъде тази нощ на 12 срещу 13 август. Според директора на НАОП „Юрий Гагарин“ Стара Загора Алексей Стоев се очакват за час между 120 и 180 падащи звезди., не е изключено да надхвърлят 200...

публикувано на 12.08.24 в 15:50

Вълнуващ градски маршрут разкрива тайните на гладиаторските битки

На 17 август, събота, от 9.30 ч., Туристическият информационен център предлага да се потопим в един от най-интригуващите периоди от историята на града чрез новия безплатен градски маршрут „Отиващите на смърт те поздравяват". Поредният тур е част от..

публикувано на 12.08.24 в 14:06