Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Старозагорският пазар "Васил Шаханов" с номинация за „Сграда на годината“

3
Снимка: Община Стара Загора

Радио Стара Загора представя архитекти с техните успешно реализирани през годината проекти, които заслужиха признанието на обществото и на гилдията. Професионализмът им донесе на града цели три номинации в престижния национален конкурс „Сграда на годината“. Знакови реновирани и новоизградени обекти намериха място в най-популярното и престижно събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България. Конкурсът отличава постиженията в реализацията на съвременни сградни проекти, както и инвеститор, архитект и строител вече 20 години. 

Зоопаркът е най-известната местна туристическа атракция с номинация в категория „Проекти, свързани с развитието на градовете“. Всеки може да даде своята подкрепа на следния линк: https://www.buildingoftheyear.bg/bg/uchastnici/proekti-svyrzani-s-razvitieto-na-gradovete/zoopark-stara-zagora. Това е най-големият извънстоличен зоопарк у нас, местообитание на 400 животни. Простира се на площ от 70 декара в сърцето на парк „Митрополит Методий Кусев“.

В същата категория номинация има и обновеният Летен театър. Линкът за подкрепа е: https://www.buildingoftheyear.bg/bg/uchastnici/proekti-svyrzani-s-razvitieto-na-gradovete/leten-teatyr-stara-zagora

Друг емблематичен проект, който беше завършен през годината, също е част от националния конкурс. Покритият пазар „Васил Шаханов“ се състезава в категория „Търговски сгради и ритейл паркове“. Подкрепа може да бъде дадена на следния линк: https://www.buildingoftheyear.bg/bg/uchastnici/tyrgovski-sgradi-i-ritejl-parkove/obshtinski-pazar-vasil-shahanov


Модерното съоръжение е със застроена площ от близо 2400 кв. м. Непосредствено пред сградата има изграден нов озеленен площад с водни ефекти и прилежащ паркинг. Автори на проекта по обновяване на някогашния Руски пазар са архитектите Иван Киряков и Петър Киряков.
Пред Радио Стара Загора арх. Иван Киряков сподели, че вертикалните зелени стени на фасадата на тържището са негов “любим детайл”. Воден от намерението да проектира “зелена” сграда, “интелигентно” вписана между два жилищни квартала, залага на обемно и пространствено решение и светлина.
Арх. Киряков е убеден, че трябва да следваме балансирана политика за екологично развитие. Той призовава за опазване на българската природа, богата на видове. Стара Загора носи посланието за "зелен" град и завет към поколенията. 
На официална церемония на 15 декември в София ще станат известни тазгодишните победители в конкурса "Сграда на годината".

Галерия

Още от категорията

Актуална пътна обстановка в област Стара Загора

Видимостта на прохода „Шипка“ е намалена до 100 метра заради мъгла. Вали слаб сняг. Пътните настилки са обработени. Температурата е -4 градуса. На Прохода на Републиката пътят е частично заледен и обработен. Времето е облачно, но видимостта е..

публикувано на 30.01.23 в 06:26

Учениците в област Стара Загора се връщат в класните стаи

Учениците  в Старозагорска област ще се завърнат в класните стаи днес През изминалите четири учебни дни те се обучаваха от разстояние в  електронна среда  и няма никакви индикации, това да продължи, увери началникът на Регионалното управление на..

публикувано на 30.01.23 в 05:42

Откриха Мартин Георгиев на гарата в София

20-годишният студент Мартин Георгиев, който изчезна на 25 януари, е открит в София. Това съобщи майка му София Георгиева, по чийто сигнал студентът беше издирван. Младежът беше в неизвестност от сряда вечерта. Тогава трябва да се е качил във влака от..

публикувано на 29.01.23 в 19:34
Традиционно облекло от Новозагорско, Твърдица и Котленско.

Къща-музей "Сливенски бит" съхранява етнографското наследство на Сливен и региона

"Къщата е музей от 1963 г., като първоначално са представени занаятите - грънчарство, медникарство, килимарството и др. През 2009 г. е открита новата експозиция "Традиционна култура от Сливенско", като акцентът е върху обредите и обичаите в нашия край",..

публикувано на 29.01.23 в 17:26
Снимката е илюстративна, архив.

До 80 метра е намалена видимостта на прохода "Шипка"

Заради мъгла е намалена до 80 метра  видимостта на прохода "Шипка". Има слаб снеговалеж. Пътните настилки са обработени.  На Прохода на Републиката също вали слаб сняг. Пътните настилки са мокри, а видимостта е добра.  На АМ "Тракия" и  АМ "Марица"..

публикувано на 29.01.23 в 16:20

Продължава издирването на Мартин Георгиев от Пловдив

Полицията продължава издирването на 20-годишния студент Мартин Георгиев от Пловдив. Припомняме, че младежът, който учи "Ветеринарна медицина" в Стара Загора е в неизвестност от 25 януари. Тогава той е тръгнал с влака от Пловдив, защото на следващия ден..

публикувано на 29.01.23 в 12:36
Община Ямбол

Поскъпват наемите на общински нежилищни имоти в Ямбол

С почти 17 процента се увеличава размерът на месечните наеми на нежилищните общински имоти в Ямбол. Решението за повишението на цените беше взето на първото за тазигодина заседание на Общинския съвет, информира кореспондентът ни Даниела Костова...

публикувано на 29.01.23 в 12:26

7-годишно дете загина при катастрофа в село Хрищени, шофьорът карал пиян

7-годишно момиче загина при катастрофа в старозагорското село Хрищени. Шофьорът е карал  с 1,2 промила алкохол, съобщиха ОДМВР - Стара Загора. Вчера вечерта около 23,20 часа, в землището на с. Хрищени, по път 66032, км.4 е настъпило пътнотранспортно..

публикувано на 29.01.23 в 11:23

И доброволци се включиха в издирването на 20-годишния Мартин Георгиев

И доброволци от Стара Загора се включиха в издирването на 20-годишния Мартин Георгиев от Пловдив. Той е студент в Тракийския университет в Стара Загора и е в неизвестност от сряда вечерта. Група старозагорци и студенти в Тракийския университет се..

публикувано на 28.01.23 в 17:50

РБ "Георги С. Раковски" в Ямбол се сдоби с 1400 нови заглавия

Регионалната библиотека в Ямбол ще разполага с нови  1400  заглавия. Книгите са закупени със средства  по Програма та  „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност" на Министерството на културата.  Закупени са книги на..

публикувано на 28.01.23 в 13:51