Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Димитър Гайдаров, регионален мениджър на германска компания, глобален лидер в доставката на компоненти и решения за възобновяема енергия

Ограничения спъват домакинствата за ВЕИ мощности

България има потенциал за слънчеви електроцентрали

| обновено на 13.01.23 в 15:55
Снимка: Личен архив

Множество ограничения не позволяват на българските домакинства да кандидатстват по предложените по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) мерки за безвъзмездно финансиране за два вида системи за битово ползване – за затопляне на вода, както и за производство на електричество от фотоволтаични системи. Това коментира енергийният експерт Димитър Гайдаров. Той изрази надежда, че до крайния срок за обществено обсъждане на мерките 23-ти януари са възможни корекции. Гайдаров подчерта, че предвиденaта субсидия от 15 000 лв. е недостатъчна за изграждане на мощност от 10 KW. Необходимо е доплащане, а средства няма да се предоставят авансово, тоест гражданите ще трябва да платят сами инвестицията във фотоволтаична система за лично ползване. Вложените пари ще се възстановяват едва след обследване на вече изграденото и действащо съоръжение. Допустими са кандидати, обитаващи собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда, апартамент. Жилището, с което се кандидатства, трябва да е основно на кандидата и да заменя неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).

Безвъзмездно финансиране по ПВУ до 1 милион лева ще могат да получат фирмите за инсталиране на фотоволтаични системи за производство на ток за собствени нужди и за съхранението му, каза в отговор на въпрос събеседникът.

По думите на Гайдаров България има огромен потенциал за развитие на слънчеви електроцентрали. Германски предприемачи проявяват инвеститорски интерес към строеж на такива мощности у нас. Търсят се терени с площ над 200 дка.

През седмицата Народното събрание задължи служебния кабинет да започне преговори с Европейската комисия за промени в ПВУ,  за да се запазят въглищните централи в следващите 15 години. Според приетото решение до края на март правителството трябва да поиска и получи положителна оценка от Еврокомисията за отпадане на поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% и продължаване работата на централите от Маришкия басейн без ограничения до 2038 година. Според госта подобно решение ще забави зеления преход на България и допусна намаляване или директно спиране на евросредствата за страната.

В световен мащаб се отчита засилен интерес към ВЕИ и секторът е в подем. Войната в Украйна и последвалата криза накараха хората да се замислят за енергийната си независимост, която е напълно постижима, смята Димитър Гайдаров.  Още от категорията

Ганчо Илиев: Над 35% от ромите в Старозагорско завършват средно образование

Конфликти като този, при който при масово сбиване в Казанлък загина човек, а още 18 бяха ранени, тлеят в почти всички ромски квартали, коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев от Сдружение „Свят без граници“. Той обясни, че в села като Тъжа и..

публикувано на 22.03.23 в 16:52

До петнадесетина години водата ще стане по-скъпа от дървесината у нас

У нас проблемът е да си опазим старите гори, които имат значене за задържането на почвите и водите и опазване на биологичното разнообразие. „В близко бъдеще до 10-15 години водата у нас ще стане по-скъпа от дървесината“ Това заяви в Световния ден на..

публикувано на 21.03.23 в 09:10

Борислав Григоров: Странджа е интересен биогеографски район

"Планината Странджа е разположена в югоизточните части на страната ни. Почвеното разнообразие включва жълтоземите, които се срещат единствено тук в Европейския съюз. През плейстоцена северните и централните части на Европа са били покрити с ледници,..

публикувано на 20.03.23 в 07:18

Проблемите в извънболничната помощ могат да се решат с участието на новото сдружение на лекарите от доболничната специализирана помощ

Медицинските центрове в малките населени места имат същите проблеми като тези, при които трябва да работят общопрактикуващите лекари и специалисти в Диагностично- консултативните центрове и Медицинските центрове в големите градове. „Бързаме да учредим..

публикувано на 18.03.23 в 19:27

Интернет инструменти за предизборни цели

Платени публикации в социалните мрежи, тролове и фалшиви новини съпътстват поредната предизборна кампания. Всяка политическа партия има различен целеви електорат, но това, което обединява всички партии в дигиталното пространство преди избори е..

публикувано на 17.03.23 в 19:00

Кметовете на селата трябва да имат свой бюджет

Все повече хора  предпочитат да се връщат и да живеят постоянно или в почивните си дни на село. Тази тенденция се забелязва и в старозагорските села. Жителите в малките населени места, искат да изглеждат  приветливо, да бъдат благоустроени. С..

публикувано на 20.03.23 в 09:40
Павлина Върбанова

Политиците трябва да внимават за изказа си

Политиците трябва да си дават сметка, че са еталон на подражание и начина, по който говорят е важен. Неприятно впечатление прави, че изказът на част от политическите лидери е много снижен, това коментира за Радио Стара Загора Павлина Върбанова,..

публикувано на 17.03.23 в 14:44

Стара Загора е пример за застъпничеството към българските евреи (ГАЛЕРИЯ)

Радио Стара Загора продължава поредицата от разкази за спасяване на българските евреи по време на Втората Световна война, но оказва се, че застъпничеството за еврейската общност в Стара Загора е документирано много по-рано.  Краеведът Снежана Маринова,..

публикувано на 16.03.23 в 19:45

Мариета Филчева: Странджа съчетава много мистика и история

„Тракийските светилища в Странджа са много на брой. Планината ни е мистична и изобилства с много исторически паметници. Местността „Мишкова нива“ и голямата могила е едно от най-интересните места. Датира от 3-5 век преди Христа. Всичко е изградено..

публикувано на 16.03.23 в 11:27

Евреите в Стара Загора са живели в разбирателство с българите и другите народности

" Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" Талмуда  Радио Стара Загора продължава  да разказва за дейността на старозагорското духовенство и на старозагорските народни представители в защита на българските евреи от унищожение в..

публикувано на 15.03.23 в 09:45