Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открита е възпоменателната плоча за поколенията на първото Девическо училище в Стара Загора от 1881 г.

4
Снимка: Кристина Русева

По повод 145 години от повторното Освобождение на Стара Загора, Николай Гичев, потомък на две от старозагорските фамилии, преживели страшните събития  от опожаряването на  града през 1877 г. ,разказа накратко историята на спасяването на неговия пра-пра дядо Начо Коев от руски войник, отстъпващ на кон от горящия град, станал по-късно виден аптекар след завръщането на семейството му.

Като наследник на видни старозагорци, Николай Гичев години наред се интересува, търси и изследва исторически документи, свидетелства, снимки, медали и вещи, свързани с изявени личности и по-малко известни жители на града, но допринесли за неговото развитие и превръщането му в съвременен европейски град.

Припомняйки, че възкръсването на Стара Загора, като птицата Феникс от пепелищата на Руско-турската освободителна война, става с усилията на завръщащите жители на града от Търново, Елена и Трявна и с мисълта и енергията на оцелелите някогашни революционери и дейци на възраждането, на будните младежи, получили образованието си в чужбина, той разказва, че съзиждането на новия град започва с изработването на новия, модерен за времето си градоустройствен план, новото строителство и възстановяването на частично оцелелите къщи и църкви в някогашна Ески Загра. Първите обществени сгради, с които жителите започват новото начало са сградата на общината, полицейския участък, училищата и затвора.

Символичният първи камък на новия град е положен от Алеко Богориди на 5-ти октомври 1878 г. в днешния парк „Пети октомври“. Тогавашните жители на града са вкопавали в основите на всяка важна сграда паметна плоча за поколенията.

Като ценител, любител  на историята и колекционер на исторически факти и документи, истинска гордост за моя събеседник е притежанието на медната упоменателна табела за първата копка на Областното Девическо училище  във възстановената Стара Загора през месец „юний, ден Осемнадесетий,  хиляда осемстотин осемдесет и първа година…“. Това е днешното Второ основно училище в Стара Загора. В текста се посочват важни събития от историята на възстановената след пет века българска държава и опожаряването на Стара Загора.


Случайно Николай Гичев разбира от свой познат, собственик на пункт за вторични суровини, че има такъв надпис върху медна плоча и му предлага да го види, и ако прецени, че е ценен – да го откупи.

Така медната „капсула на времето за бъдните поколения“ от първата копка на първото девическо училище е спасена от претопяване, за да остане за бъдещите наследници на този град с над 8 000 г. история…

Целият текст на плочата, с типичния за своето време език отпреди 142 години, е следният:

  „ Днес, хиляда осемстотин осемдесет и първа година – месяц Юний, ден осемнадесетий, три години и четири месяца от Св. Стефанский мирний договор, три години и единадесет месяца от съвършеното разрушение на настоящий град от турските войски, две години и един месяц от туриянето  в действие Органический Устав в тази област, турна ся основата за съгражданието на това областно Девическо училище.

   Градъ Стара Загора“

 Текстът е изписан с ръкописни букви.

 Чуйте цялото интервю с Николай Гичев в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нов пожар пламна в Свиленградско

Нов пожар пламна в Свиленградско, където ситуацияна вече е силно критична. На широк фронт пламъците горят в района на Равна гора, Левка, Дервишка могила. Огнените езици помитат всичко по пътя си. Има изгорели и няколко къщи, които се оказаха..

публикувано на 13.07.24 в 19:50

Земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена

60-годишен земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена. Мъжът почиствал ореховата си градина с машина. Ралото й се ударило в камък и се получила искра. Мъжът опитал сам да гаси пламъците. Земеделецът е с изгаряния по ръцете,..

публикувано на 13.07.24 в 19:29

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:26
снимка: Таня Балабанова

Пожар избухна и в старозагорското село Остра могила

Три екипа на пожарната и доброволци участват в гасенето на о гъня в село Остра могила .  Пожарът избухва в постройка в стопанския двор, но бързо се прехвръля към съседната нива , съобщи директорът на РДПБЗН Стара Загора старши комисар Стоян Колев.  Горят..

публикувано на 13.07.24 в 18:20
Пожар край село Студена

Частично бедствено положение в община Свиленград, пламъците край с. Студена обхванаха 30хил. дка

Областна администрация Хасково обяви частично бедствено положение в община Свиленград. Причината е разрастващият се пожар край село Студена, който пламна по-рано днес. ПОгнената стихия е обхванала площ от 30 000 декара, уточни пред кореспондента на Радио..

публикувано на 13.07.24 в 14:53

Нови два пожара в Хасковско, пламъците са обхванал 2000дка край границата с Турция

Нови два пожара лумнаха в Хасковска област днес. По данни на зам.-областния управител Митко Петров, пламъци вече има и край свиленградското село Студена и село Дъбовец, община Любимец, предава кореспондентът на Радио Стара Загора в Хасково Христо Христов...

публикувано на 13.07.24 в 12:13

Пожарът между селата Мелница и Гранитово е обхванал 6000 декара

Близо 6000 декара е обхванал пожара в района на ямболските села Мелница и Гранитово. В момента няма опасност за населените места. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители, информира кореспондентът ни..

публикувано на 13.07.24 в 12:02
СНИМКА Министерство на отбраната

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон..

публикувано на 13.07.24 в 10:27

Хеликоптери се включват в гасенето на пожарите в Хасковска област

Безсънна нощ за хората в Ивайловградско и Тополовградско, където вчера избухнаха два големи пожара, предава коресподентът на Радио Стара Загора Христо Христов. Близо 15 000 дка изгоряха предимно в Тополовградско.  Днес ще бъде направен опит огнената..

публикувано на 13.07.24 в 10:20

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила..

публикувано на 13.07.24 в 09:48