Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открита е възпоменателната плоча за поколенията на първото Девическо училище в Стара Загора от 1881 г.

4
Снимка: Кристина Русева

По повод 145 години от повторното Освобождение на Стара Загора, Николай Гичев, потомък на две от старозагорските фамилии, преживели страшните събития  от опожаряването на  града през 1877 г. ,разказа накратко историята на спасяването на неговия пра-пра дядо Начо Коев от руски войник, отстъпващ на кон от горящия град, станал по-късно виден аптекар след завръщането на семейството му.

Като наследник на видни старозагорци, Николай Гичев години наред се интересува, търси и изследва исторически документи, свидетелства, снимки, медали и вещи, свързани с изявени личности и по-малко известни жители на града, но допринесли за неговото развитие и превръщането му в съвременен европейски град.

Припомняйки, че възкръсването на Стара Загора, като птицата Феникс от пепелищата на Руско-турската освободителна война, става с усилията на завръщащите жители на града от Търново, Елена и Трявна и с мисълта и енергията на оцелелите някогашни революционери и дейци на възраждането, на будните младежи, получили образованието си в чужбина, той разказва, че съзиждането на новия град започва с изработването на новия, модерен за времето си градоустройствен план, новото строителство и възстановяването на частично оцелелите къщи и църкви в някогашна Ески Загра. Първите обществени сгради, с които жителите започват новото начало са сградата на общината, полицейския участък, училищата и затвора.

Символичният първи камък на новия град е положен от Алеко Богориди на 5-ти октомври 1878 г. в днешния парк „Пети октомври“. Тогавашните жители на града са вкопавали в основите на всяка важна сграда паметна плоча за поколенията.

Като ценител, любител  на историята и колекционер на исторически факти и документи, истинска гордост за моя събеседник е притежанието на медната упоменателна табела за първата копка на Областното Девическо училище  във възстановената Стара Загора през месец „юний, ден Осемнадесетий,  хиляда осемстотин осемдесет и първа година…“. Това е днешното Второ основно училище в Стара Загора. В текста се посочват важни събития от историята на възстановената след пет века българска държава и опожаряването на Стара Загора.


Случайно Николай Гичев разбира от свой познат, собственик на пункт за вторични суровини, че има такъв надпис върху медна плоча и му предлага да го види, и ако прецени, че е ценен – да го откупи.

Така медната „капсула на времето за бъдните поколения“ от първата копка на първото девическо училище е спасена от претопяване, за да остане за бъдещите наследници на този град с над 8 000 г. история…

Целият текст на плочата, с типичния за своето време език отпреди 142 години, е следният:

  „ Днес, хиляда осемстотин осемдесет и първа година – месяц Юний, ден осемнадесетий, три години и четири месяца от Св. Стефанский мирний договор, три години и единадесет месяца от съвършеното разрушение на настоящий град от турските войски, две години и един месяц от туриянето  в действие Органический Устав в тази област, турна ся основата за съгражданието на това областно Девическо училище.

   Градъ Стара Загора“

 Текстът е изписан с ръкописни букви.

 Чуйте цялото интервю с Николай Гичев в звуковия файл.БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Под връх Бузлуджа отбелязаха 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета

Под връх Бузлуджа отбелязаха 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета. Честването започна с панихида в памет на героите, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия, в съслужие с казанлъшки духовници. В церемонията се включиха и деца..

публикувано на 20.07.24 в 18:33

В Сливен започват проверки на земеделци за противопожарно оборудване

В област Сливен мобилни групи започват проверки на местата и дейностите с висок риск от възникване на пожари. Екипите са сформирани по заповед на областния управител Чавдар Божурски. В тях влизат представители на пожарната, полицията, горски и Областна..

публикувано на 20.07.24 в 17:25

Двама мъже пострадаха тежко след сбиване в Раднево

На 19.07.2024г. в 18:33 часа, в  РУ-Раднево е получен сигнал за сбиване в гр. Раднево. На място незабавно е изпратен полицейски екип. Установено е, че около 18:30 часа е възникнал скандал между няколко лица - от една страна двама мъже на 45 и 34..

публикувано на 20.07.24 в 13:16

Покривът на Второ основно училище в Стара Загора протече, наводниха се стаи

Няколко класни стаи и Актовата зала във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” в Стара Загора  са се наводнени след протичане на покрива при падналия дъжд вчера. Това съобщи, в социалните мрежи, директорът на училището Милена Желязкова. Г-жа..

публикувано на 20.07.24 в 12:06

Президентът Румен Радев : Най-важно е да се локализира пожарът ...Има време за доклади и анализи

Президентът Румен Радев посети една от тежко засегнатите от пожари общини - Болярово. Той благодари на пожарникарите, военнослужещите, горските служители, стотиците доброволци и местната власт за това, че  не са допуснали загуба на човешки живот. " Оттук..

публикувано на 20.07.24 в 10:16

Катастрофа на АМ "Тракия" затруднява движението

Движението на 160-и километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас, в района на Чирпан, област Стара Загора, се осъществява в аварийната лента поради пътен инцидент. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". От там призовават шофьорите да се..

публикувано на 20.07.24 в 10:09
Снимка:Даниела Костова

Пети ден продължава борбата с пожарите в община Болярово

Пети ден продължава борбата с овладяването на пожарите в крайграничната община Болярово. В сила остава въведеното от кмета Христо Христов частично бедствено положение в седем села. Днес в района на пожара се очаква да пристигне президентът Румен Радев...

публикувано на 20.07.24 в 09:22

С панихида и възстановка почитат 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му

С богата програма под връх Бузлуджа ще бъдат отбелязани 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му. На  20 юли тържествените чествания ще започнат в Казанлък с поднасяне на венци и цветя пред паметника на местните участници в четата на..

обновено на 20.07.24 в 09:20

Забраняват влизането в язовир "Копринка", ще се ползва от самолети за пожарите

Забранява се влизането във водите на язовир "Копринка" с плавателни средства в съботния ден. Забранява се и практикуването на водни спортове, информират от община Казанлък. Причина за забраната е, че в утрешния ден международни самолети ще използват..

публикувано на 19.07.24 в 18:10