Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Космосът слезе в Центъра на Вселената - Стара Загора

Спътник -близнак на летателен апарат в орбита монтираха във фоайето на Общината

Летателният апарат тежи около половин тон и е идентичен с изстреляния в Космоса преди 40 години спътник "Интеркосмос България -1300"

Чували ли сте за програмата "Интеркосмос България - 1300"  – преди 40 години по тази програма България изстрелва в орбита  свой спътник. В огромното цилиндрично тяло, което тежи около половин тон, били монтирани 11 български научни уреда, голяма част от които са  направени от  старозагорски фирми.


 Наред с космическия апарат, изстрелян в орбита, били създадени още няколко негови близнака, в случай че нещо се обърка.

Единият от тях от днес може да бъде видян не на снимка или по телевизията, а на живо -  във фоайето на  Община Стара Загора.  Той е напълно реставриран благодарение на старозагорската фирма "Хранинвест", която връща стария блясък на апарата. 

Днес огромното цилиндрично тяло бе докарано с камион до центъра на Стара Загора. 


Оттам то бе разтоварено с кран, и чрез платформа на колички пренесено във фоайето на Общината. Монтирането на спътника във фоайето на Бялата сграда бе дело на работници и служители от от фирма "Прогрес". 
Самият спътник се състои от основно тяло и крила – фотоволтаици.

В Космоса чрез тях апаратът си осигурява енергия. Спътникът,  монтиран във фоайето на Община Стара Загора също ще използва произведената от слънчевите батерии енергия, но  малко по-късно. Когато бъде преместен на постоянно място – защото това е идеята на проект, зад който стои Граждански клуб "Липа" в Стара Загора.  

"Не сме сами" – обяснява Славин Янакиев, член на формацията и мениджър на една от големите фирми в областта на машиностроенето в Старозагорско и част от Граждански клуб "Липа".  

Проектът, който планира космическият апарат да бъде изложен в специален монумент в парк "Артилерийски", среща подкрепата на местната управа, фирми, граждани, Националната астрономическа обсерватория. Той се реализира с партньорството на Института за космически изследвания и технологии при българската академия на науките.

Проектът е разработен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев - ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на Българската  академия на науките в Стара Загора, която изиграва  решаваща роля за реализирането на програмата "Интеркосмос България – 1300".  

"Монументът ще бъде символ на космическата слава и надяваме се на космическото бъдеще на Стара Загора.
Очаква се той да стане водеща туристическа атракция на нашия град – Център на Вселената”, каза още Славин Янакиев. А репортажа от монтажа на спътника във фоайето на Община Стара Загора, можете да чуете тук: 

 


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Да отглеждаш зеленчуци с вкуса от детството на село

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци?  За да потърси отговори на тези..

публикувано на 20.05.24 в 14:50

На път с деца

Навлизаме в това време от годината, в което започваме трескаво да организираме семейната ваканция и дългоочакваните пътувания. Подготовката за тях крие множество подводни камъчета, но ако е правилна, тогава подобно приключение може да бъде и..

публикувано на 20.05.24 в 12:21

За да ги има думите трябват букви, мисъл и смели хора

"За да ги има думите, трябват букви, мисъл и смели хора, които да ги сътворят. Но и да ги отстояват. Такива са били братята Кирил и Методий, такива хора има и до днес, защото и днес използваме българската писменост и реч, за да общуваме помежду си".  Около..

публикувано на 20.05.24 в 09:40

Почитаме името на първата християнка в Европа

Знаете ли коя е първата християнка в Европа? . Според официалните данни името й е Лидия, а днес повод да почерпят имат дамите, които го носят – защото 20 май е денят, в който отдаваме почит на Света мъченица Лидия.   Лидия Филипийска  е търговка..

публикувано на 20.05.24 в 06:05

Съвет към абитуриентите: Красотата започва отвътре навън

Гримът е форма на себеизразяване и позволява на хората да проектират своята уникална идентичност и красота. В миналото е бил символ на богатство и изисканост, а днес е необходимост за съвременната жена и част от грижата за кожата на лицето. Наближават..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Белоглаво лешоядче на 12 дни от днес в Зоопарк Стара Загора

Белоглаво лешоядче на 12 дни бе прието този следобед в Зоопарк Стара Загора. То е излюпено в инкубаторите на Спасителния център за диви животни на сдружение "Зелени Балкани", и е второ яйце на едната двойка лешояди, обитаващи зооградината.  Малкото..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Над 200 кучета от 70 породи ще участват в международна киноложка изложба в Първомай

Над 200 кучета от повече от 70 породи ще се включат в международна изложба, организирана от киноложкото дружество в Първомай. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загорапредседателят на дружеството Пеньо Запрянов. Осмото издание отново се провежда..

публикувано на 17.05.24 в 12:08

Макис Сиопис: „Обичам България и шопската салата!“

Той се казва Макис Сиопис, на 31, от Гърция. Пристига в Българ, за да учи „Педагогика“. Научава български език и започва да сбъдва мечтите си. Съдбата го среща с музиканта Петър Писарски от група „Атлас“ и става част от музикалния проект „Зелени..

публикувано на 16.05.24 в 15:32

Оправдан ли е страхът от змии

Ловуването и освобождаването на змии може да звучи като необичайна заетост за повечето хора, но за Александър Мечев е ежедневие. В интервю за Радио Стара Загора, той сподели опита си от срещите с тези същества. „Змиите често..

публикувано на 16.05.24 в 14:04

Стоян Омарчевски - човекът, на който Стара Загора дължи създаването на Търговската гимназия

Знаете ли кой е Стоян Омарчевски?  Повечето хора свързват името му с честването на Деня на народните будители, но реално му дължим много повече.  Стоян Омарчевски е родом от Нова Загора, завършва мъжката гимназия " Иван Вазов" в Стара Загора през 1908..

публикувано на 14.05.24 в 06:20