Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От "Баболандия" с любов!

Бабинден, отбелязван на на 21 януари по стар стил, е един от големите български народни женски празници. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

Бабата, като пазител на семейните традиции и помощник в отглеждането и възпитанието на детето, е и жената, която има опита, мъдростта и желанието да откликва на всяка потребност на детето.

„Решихме да използваме умението на бабите на нашите възпитаници за непосредствено и искрено общуване с внуците. За нас те са един неизчерпаем източник на спомени от детството и мъдрост, проверена във времето и в различни ситуации. Целта ни бе да създадем условия и предпоставки за сътрудничество и взаимодействие между бабите, учителите и децата – за постигане на целите на предучилищното образование, както и за формиране на положително отношение към детската градина и мотивация за учене. И всичко това – в една дружелюбна среда, която прилича повече на дом и на голямо семейство“, споделя екипът на Детска градина „Светлина“ в Стара Загора.

Затова и преди няколко години учредяват активен, атрактивен и динамичен комитет, наречен „Баболандия“, в който да вземат участие всички желаещи баби на деца от детска градина. Членове са над 45 любими баби на деца от всички групи в детската градина, всички те встъпват в „Баболандия“ чрез специална церемония и полагат клетва.

„Бабите на нашите възпитаници са жени с много хъс за работа, те не се плашат от предизвикателства и с еднаква страст месят питки, плетат мартеници, прескачат кукерски огньове и разказват приказки“, допълва директорката на детската градина Йоанна Димитрова.

Срещаме ви с две очарователни представителки на „Баболандия“, които застанаха пред микрофона на Радио Стара Загора. Чуйте в звуковия файл интервюто с Жулиета Върлякова (баба Жули на Карина от 1 група) и Спаска Арабаджиева (баба Паси на Дивна, Рада и Александър, също възпитаници на ДГ“Светлина“):
Още от категорията

Никола Ичлев - старозагорецът със "страшна балканска сила", според европейската преса

Чували ли сте за Никола Илчев? Ако името му не ви говори нищо, назад в годините, преди по-малко от век това име е прославяло България.  А европейските вестници се надпреварвали да излизат със статии за чутовната балканска сила на българина.  Никола..

публикувано на 30.01.23 в 15:32

"Когато пея" събира в дует Калин Вельов и Мария Аврамиди

Песента „ Когато пея “ влиза в плейлиста на новия музикален сезон, маркирана от яркото присъствие на Калин Вельов и певицата с гръцки произход Мария Аврамиди . Песента е по музика, текст и аранжимент на Калин Вельов и носи..

публикувано на 29.01.23 в 16:00

Как се е наричал фитнесът век назад в Стара Загора

Ако в днешно време много от нас посещават фитнес, за да поддържат добра форма, век назад в България, и разбира се, в Стара Загора фитнесът е имал друго име.  Което е звучало и доста по-патриотично.   Чували ли сте за гимнастическите дружества "Юнак"..

публикувано на 27.01.23 в 15:50

Защо огърлицата на почетните граждани на Стара Загора има седем елемента

Знаете ли откога датира традицията за удостояване на достойните хора в Стара Загора със званието "почетен гражданин"?.  А знаете ли кой е автор на специалната огърлица, която се връчва на най-достойните измежду достойните?  И защо елементите в нея са..

публикувано на 25.01.23 в 16:32

Отборът на Стара Загора по спортен бридж стана първи на държавното първенство

Отборът на Стара Загора по спортен бридж спечели шампионската титла на държавното клубно отборно първенство. Това е голям успех на старозагорският отбор по спортен бридж на държавното клубно отборно първенство, което се проведе за първи път...

публикувано на 24.01.23 в 14:37
Парк

Предлагат Алея на талантите в Стара Загора

Идеята Стара Загора да си има Алея на талантите, която да събира и показва постиженията на най-изявените младежи от общината, лансира общинският съветник и бизнесдама Ваня Михайлова. Тя допълни, че във времето е работено по подобна идея, но не..

публикувано на 23.01.23 в 17:18

Започна Годината на Черния Воден Заек

Китайската Нова година започва на второто новолуние след зимното слънцестоене, а неин тотем или стопанин е един от знаците на китайския зодиак.  В китайската зодиакална система всеки знак попада под влиянието на 5 елемента (стихии): метал (злато),..

публикувано на 23.01.23 в 13:59

Психолог Неви Бождукова: „Прегръщайте децата си!“

На 21 януари отбелязваме международен ден на прегръдката. Той се е зародил в САЩ през 1986 година и за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. В САЩ денят е известен като Национален ден на прегръщането. Смята се, че около 21 януари хората се..

публикувано на 21.01.23 в 06:00

Празнуваме Евтимовден

На 20 януари според българската народна традиция се празнува Евтимовден или наричан още Петларовден/Петльовден по нов стил. Днес празнуват всички с имената Евтим или Евтимия. В народната обредност днешния ден се отбелязва като символ на..

публикувано на 20.01.23 в 07:10

450 птици зимуват в Центъра, през февруари чакат бебета брадати лешояди

Над 450  птици от няколко различни вида са намерили подслон и убежище тази зима в Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани" в Стара Загора,  "Повечето от тях  с нелека съдба и са попаднали в Центъра тъкмо заради човека", разказва доктор Христина..

публикувано на 19.01.23 в 10:05