Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тракийският университет в Стара Загора заслужи пореден "Академичен оскар"

Тракийският университет в Стара Загора е сред отличените с престижните награди „Академични Оскари“. За поредна година висшето учебно заведение заема челното място в направленията „Ветеринарна медицина“ и „Животновъдство“, припомни ректорът, проф. Добри Ярков:

„Наистина нашият университет стои много стабилно на картата на университетите в България. И не само в направленията „Ветеринарна медицина“ и „Животновъдство“, където сме безспорни лидери, имаме и втори и трети места, които са изключително важни за развитието на нашия университет като мултидисциплинарен. По отношение на първите места –това не е случайно. Двата факултета ветеринарно медицинския и Аграрен имат 100-годишна история. Тази награда ни задължава да продължим да работим на по-високо ниво“, коментира проф. Ярков. Той открои, че ще продължи работата по отношение на дигиталната трансформация в аграрния сектор, въвеждането на роботизирани системи, както и подготвяне на бъдещите ветеринарни лекари да работят с новите проблеми заболявания, които са характерни за новите технологии за отглеждане на животните.

Ветеринарномедицинския факултет получи и европейска акредитация през 2022 г, припомни ректорът.

Проф. Добри Ярков отбеляза още, че за поредна година Тракийския университет е изпълнил приема на студенти - държавната поръчка на 100%. През тази учебна година бяха приети и първите 125 студени в ИТ-специалности. 

По публикацията работи: Иван Славов

Още от категорията

Диана Русинова

Диана Русинова: Добрият шофьор е живият

Потресаващо е незачитането на закона от страна на български граждани, които шофират след употреба на алкохол и наркотици. Така коментира в ефира на Радио Стара Загора последните трагични инциденти със загинали по пътищата Диана Русинова от..

публикувано на 30.01.23 в 11:06

Индексациите на таксите на телекомите може да бъдат обжалвани

В началото на миналата седмица един от трите телекома обяви, че поради ръста на инфлацията за миналата година и на основание общите си условия ще увеличи цената на месечните абонаменти за услугите си с до 2 лева. Десет дни по-късно същото..

публикувано на 23.01.23 в 16:32

Любовта не бива да боли

Люси Тонева пристига от Англия в Стара Загора, където  преди 11 години тръгва от Кризисния център и стига до Англия. Днес, вече на 37 години,  посети  "Самарянска къща“  с мисия - да се срещне с жените, в чиято ситуация е попаднала и от която..

публикувано на 16.01.23 в 16:00

Доцент д-р Борислав Григоров: Нужно е да опазваме горите в страната ни, те са огромно богатство

"Тази година се честват две кръгли годишнини – 60 години Геолого-географски факултет и 50 години катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда“ към СУ „Св. Климент Охридски“. В Античността и Средновековието в българските земи..

публикувано на 16.01.23 в 15:42

Първан Симеонов: Президентът игра на сигурно с мандата за БСП

По-вероятно е да има нови предсрочни избори, но БСП ще направят усилия да реализират мандата, като ще разчитат на енергията и амбицията на своя лидер. Това коментира за Радио Стара Загора политологът Първан Симеонов. По думите му след последните..

публикувано на 16.01.23 в 15:40

Ограничения спъват домакинствата за ВЕИ мощности

Множество ограничения не позволяват на българските домакинства да кандидатстват по предложените по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) мерки за безвъзмездно финансиране за два вида системи за битово ползване – за затопляне на вода, както и за..

обновено на 13.01.23 в 15:55

Дисциплинарно уволнение при употреба на алкохол

Никакво количество алкохол не е приемливо да се констатира в служителя на работното му място. Презумпцията на Кодекса на труда е че всеки служител се явява на работното си място в оптимално си състояние, каза  адвокат Веселин Тончев от..

публикувано на 13.01.23 в 14:30

Община избра проект за центъра си с международен конкурс

Международен конкурс за избор на проект за централната градска част на Добрич впечатли старозагорската гилдия на архитектите, съобщи в интервю за Радио Стара Загора председателят на дружеството на Съюза на архитектите в Стара Загора арх. Велимир..

публикувано на 13.01.23 в 08:25

Пъстра 2023 година и много събития обещава ТД "Сърнена гора"

Туристическо дружество "Сърнена гора " в Стара Загора е най-многолюдното в страната. Над 700 са членовете му,  организирани в 9 клуба по интереси. "Надяваме се през 2023 година да няма ограничения на дейността ни, както се случи през изминалите..

публикувано на 12.01.23 в 18:45

Георги Радев: Украинската продукция пречи на родното производство

Като сравнително добра откъм реколта определи 2022 година заместник-председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България Георги Радев. Той допълни, че основния проблем пред бранша остава вноса на украински суровини, който пречи на..

публикувано на 12.01.23 в 15:56