Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Индексациите на таксите на телекомите може да бъдат обжалвани

Снимка: БГНЕС

В началото на миналата седмица един от трите телекома обяви, че поради ръста на инфлацията за миналата година и на основание общите си условия ще увеличи цената на месечните абонаменти за услугите си с до 2 лева.

Десет дни по-късно същото съобщи и вторият оператор, като посочи, че повишението при него ще бъде с 15,3%. Абонатите на двете дружества очакват да видят индексацията в следващите фактури. Вероятно скоро и третият телеком ще оповести същата новина.

Според експертите не е необходимо да се изчаква получаването на фактурите с новите цени, а трябва още преди това да се е случило да се предприемат спешни действия от компетентните институции. Това коментира пред Радио Стара Загора Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние потребителите“. За предаването "Час пик" тя обясни още, че е подготвена образец на жалба до компетентните органи относно индексацията на цените на телекомите, защото има множество запитвания в онлайн пространството по повод казуса.

От Комисията за защита на потребителите твърдят, че цените още не са факт, а има само обявени намерения и когато дойдат фактурите ще се види дали коректно са индексирани цените.