Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фолклорна памет

Кой е "Старопланинският Орфей" Стефан Пенчев?

Смята се, че той е първият гъдулар, записан на грамофонна плоча.

4
Стефан Пенчев с изработените от него гъдулки.
Снимка: Държавен архив - Габрово

Изминаха се 130 г. от рождението на самобитния народен певец и гъдулар Стефан Георгиев Пенчев, известен като Стефан Бойновски от с. Бойновци, Габровско. Над седем десетилетия неговата музика звучи не само в родното му село и Габровския край, но и в много европейски градове. Смята се, че той е един от първите изпълнители на гъдулка, записан на грамофонна плоча.

Държавният архив в Габрово съхранява всички архивни документи на Стефан Бойновски, дарени от неговата дъщеря Минка Стефанова Цвяткова през 1987 г., обособени в личен фонд на негово име.

Биографични данни за живота и дейността на самобитния музикант разказа за Радио Стара Загора - Венета Георгиева, гл. експерт в Държавен архив - Габрово:

"Стефан Бойновски е роден на 15 юни 1892 г. в с. Бойновци, Габровско в бедното семейство на Георги Пенчев – прочут гайдар и Мария Колева. След като баща му си отива от този свят твърде рано, невръстният Стефан се захваща с тежкия и непосилен за едно дете труд на нивата. Получава като подарък една гъдулка от Мянко Иванов Мянков, на която започва да се упражнява. На 9-годишна възраст сам изработва първия си музикален инструмент. Със своята гъдулка започва да свири и пее по сватби, седенки и събори. След казармата Стефан Бойновски участва в Междусъюзническата война (1913 г.) и в Първата световна война. През 1916 г. е тежко ранен в дясната ръка. След войната работи като строител, колар, дърводелец и същевременно продължава да свири и пее.

Грамофонна плоча от колекцията на проф. Иван Иванов, личен архив.

Стефан Боновски прави първите си записи за грамофонна плоча в София през 1929 г., след като към него проявяват интерес двама предприемачи от софийската фирма „Мартинов – Обретенов“, които решават да търгуват и произвеждат грамофонни плочи. Свързват се с него чрез габровските си посредници Ради Точиларов и Христо Цонев. Сред записаните произведения са: „Рано ранила Грозданка“, „Извеждане на булката“, „Кирчо на чардак стоеше“ и др. През 1932 г. Симеон Петров – търговец на грамофонни плочи в Париж предлага на народния талант да направи записи на 24 грамофонни плочи. Година по-късно следват записи в Прага, Виена, Берлин. Завръща се в родното село и продължава работата си като строител и майстор на каруци. Музиката и песента на твореца продължава да се носи по села и градове по различни поводи за радост на всички.

По време на Втората световна война творчеството на прочутия гъдулар секва. След 9 септемви 1944 г. музиката на Стефан Бойновски получава високо обществено признание. През 1960 г. в Габрово идват Филип Кутев и Живка Клинкова, които записват няколко песни от музиканта. Същата година е поканен да свири в зала "България". „Пях така, както не съм пял в живота си“ спомня си народният певец, описан в биографичен очерк за от Цв. Костов (1976). През следващите години записва и в Радио София. Участва във филма "Трите приятелки" и в много фестивали и надпявания, от които получава грамоти и отличия. Журналистът Стоян Белчев го нарича „Старопланинския Орфей“ в статията си във в. „Балканско знаме“ през 1984 г. Стефан Пенчев умира на 23 януари 1980 г. в родното с. Бойновци, но творчеството му остава дълбоко в сърцата на хората".

Разговора с експерта от Държавен архив - Габрово и музика на Стефан Пенчев можете да чуете от звуковия файл.

Звукозаписите от грамофонни плочи са предоставени на Радио Стара Загора от личните колекции на проф. Иван Танев Иванов от Стара Загора и Ив Моро от Канада.
По публикацията работи: Мирослав Василев

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Тридесет и три години преход през карикатурите на вестник Стършел

"Тридесет и три години преход през карикатурите на вестник „Стършел“ " е поканата на Художествена галерия (ХГ)  Казанлък към всички почитатели на платформата „Събота в галерията“. Гост – лектор на срещата е  доцентът по теория и история на..

публикувано на 24.03.23 в 17:57

Създават Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Провеждането на международен архитектурен конкурс за създаване на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора обсъдиха на среща в Министерството на културата директорът на Кукления театър Дарин Петков и заместник- министърът Марина..

публикувано на 24.03.23 в 15:46

Първи детски фестивал "Приказен свят" в Стара Загора

Детски пролетен фестивал „Приказен свят“ кани всички деца и родители в света на книгите и изкуствата в събота, 25 март,  от 11.00 до 18.00 часа във Военен клуб - Стара Загора. Български издателства на детски книги и писатели, носители на множество..

публикувано на 23.03.23 в 14:57
снимка: Държавен куклен театър Сливен

Яница Халачева: най-важните зрители са децата

Яница Халачева от кукления театър в Сливен спечели наградата „Сивина“ за актьорски дебют . Призът за поощряване на млади актьори в кукленото изкуство се връчва за 13-та поредна година. Актрисата бе отличена за ролята й на принцесата в постановката..

публикувано на 23.03.23 в 09:16

Ирина Флорин с нов сингъл и концерт в Стара Загора, който е част от турнето на изпълнителката

Българската поп изпълнителка Ирина Флорин продължава турнето по случай най-новия си албум „Знак“. Изпълнителката обяви датите и за останалите градове. На 22 април ще зарадва своите почитатели в Стара Загора, където в популярен клуб за жива музика ще..

публикувано на 22.03.23 в 18:57

Здрава Каменова: „Живейте с лекота!“

На 5.04 ( сряда ) от 18 и от 19:30 часа в Кукления театър ще бъде поставен музикалният стендъп „Една жена каза“ с премиера за Стара Загора. Здрава Каменова и Вяра Панталеева ще споделят със зрителите абсурдно-смешни истории, от които ще разберете дали..

публикувано на 22.03.23 в 15:22

Концертният спектакъл „Енио Мориконе – киното в ноти“ ще бъде представен в Стара Загора

Концертният спектакъл „Енио Мориконе – киното в ноти“ ще бъде представен в петък в Културен център Стара Загора от 19.00 часа.  Сценарист е Юлия Манукян, солист – сопраното Мария Цветкова – Маджарова, диригент и оркестрации Левон Манукян. Енио Мориконе..

публикувано на 22.03.23 в 15:09
снимка: Светлана Смолева чете откъс от

Комикс за незрящи или как звучи зеленото

Гласовете на разказвачите в съвременния свят звучат все по-разнообразно и търсят своите нови аудитории.  Това правят от екипа, заел се с амбициозната задача да разкаже за незрящи българският комикс „Русалии“ от Мая Бочева.  За целта от сдружение..

публикувано на 20.03.23 в 13:27

Ели Раданова е женствена и провокативна в новата си песен и видео - „Силуети”

В новият си сингъл „Силуети” Ели Раданова разкрива една по-лирична и интимна страна от себе си. Изпълнителката споделя, че реализира настоящия проект с мисията да достигне до тази част от публиката, за която еротиката в музиката не е тема табу. Още в..

публикувано на 19.03.23 в 15:24

Изложба “Жената творец: думи, цветове, метафори” представят в зала „Байер“

Представителството на Съюза на българските художници - Стара Загора кани любителите на съвременните визуални изкуства на откриването на изложба “Жената творец: думи, цветове, метафори” . Куратор на експозицията е Катя Тинева-Гюрковска...

обновено на 17.03.23 в 16:56