Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министър Карамфилова: Инвестицията на "Кастамону България" е на финален етап, ОВОС няма да бъде преразглеждан

Ако решението бъде обжалвано, МОСВ ще разпореди пълна проверка

Министър Карамфилова на среща в Горно Сахране

Няма да бъде преразглеждана оценката за ОВОС на инвестиционното предложение, инициирано от фирма "Кастамону България". Това обяви след дискусия в читалището на село Горно Сахране служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова. Фирмата възнамерява да увеличи капацитета за производство на формалин и да изгради инсталации за неговото съхранение на съществуващата вече база в населеното място. Инвестицията предизвика тревога и недоволството сред жителите на близките села, които учредиха и Инициативен комитет, натоварен със задачата да се противопостави на реализацията на проекта. 

Инвестиционното намерение получи зелена светлина от Експертния съвет към РИОСВ-Стара Загора на 11 януари. По този повод министър Карамфилова подчерта, че екоминистерството няма да се меси в решението на контролния орган. Тя обясни, че процедурата, свързана с инвестицията, е във финален етап, но ако бъде обжалвана пред ресорния министър, ще бъде наредена детайлна проверка на всички етапи. 

В препълнената зала на читалището в село Горно Съхране казусът беше дебатиран в продължение на няколко часа. В дебата, наред с екоминистър Росица Карамфилова, се включи и нейният заместник Тома Томов. Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков, директорът на РИОСВ-Стара Загора, Диана Искрева, представители на РЗИ-Стара Загора и на Община Павел баня. Сред присъстващите бяха и хора от фабриката на "Кастамону България", дошли да заявят позицията си в подкрепа на инвестицията.

Противниците на инвестицията за пореден път изразиха своите опасения, че разширеното производство на формалин и формалдехидни смоли ще се отрази негативно върху здравето на хората, природата, поминъкът и питейната вода в региона.

След срещата представители на Инициативния комитет заявиха категорично, че ще обжалват решението на Експертния съвет към РИОСВ-Стара Загора, което се очаква да излезе в следващите дни. 


Още от категорията

Бизнес делегация от Бавария ще посети Стара Загора

Възможностите за привличане на германски инвеститори в Старозагорския регион обсъдиха на работна среща представители на общината, Германо-Българската индустриално-търговска камара, посолството на ФРГ и представител на камарата за район Южен –..

обновено на 30.01.23 в 20:47

Общинските съветници в Болярово приеха плана си за работа до края на мандата

На първото за тази година редовно заседание на 30 януари Общински съвет-Болярово утвърди плана за работа на съветниците до края на мандата и годишния отчет на кмета на общината за 2022 г. относно изпълнението на Програмата за управление на мандата..

публикувано на 30.01.23 в 17:40
Диана Ефтимова

Всеки пети подпис за референдумите в последните години е некоректен, показва изследване

Всеки пети подпис за референдумите в последните 10 години е некоректен. Това показва анализ на Института за развитие на публичната среда, съобщи за Радио Стара Загора Диана Ефтимова от организацията. Повече от 7000 подписа са били с данните на..

публикувано на 30.01.23 в 16:59
Кристиан Вигенин

Парламентът няма да успее с промените в Закона за съдебната власт

До разпускането на това Народно събрание няма да бъдат гласувани промени в Закона за съдебната власт, с които да бъде създаден механизъм за разследване на главния прокурор, коментира зам. председателят на парламента Кристиян Вигенин в Ямбол, съобщава..

публикувано на 30.01.23 в 16:30

Доц. Наталия Киселова: Референдумът на "Има такъв народ" е на ръба на Конституцията

"Отлагането на разпускането на парламента до 3 февруари не нарушава Конституцията на страната, тъй като в нея не се посочва конкретен срок за това действие. В този смисъл действията на президента Румен Радев са правомерни." Това заяви в интервю за..

публикувано на 30.01.23 в 16:17

В Казанлък от утре поетапно затварят участъци от четири улици

Поетапно затварят участъци от четири улици в Казанлък. Това съобщиха от местната администрация в Града на розите. Затварянето започва от утре, 31.01. Временната организация засяга едно от пътните платна за движение по ул. "Бачо Киро", както следва: -..

публикувано на 30.01.23 в 15:37

Събират подписка за ефективни стачни действия в "Български пощи"

Синдикална федерация на съобщенията към КНСБ и Федерация „Съобщения“ към КТ „Подкрепа“ започнаха подписка в цялата страна на служителите в „Български пощи“ ЕАД с искане за увеличение на заплатите и подобряване условията на труд в пощенските..

публикувано на 30.01.23 в 15:33

Стартира конкурс за идеен проект за изграждане на Монумент на Светите братя Кирил и Методий в Стара Загора

Стартира открит конкурс за изготвяне на цялостно обемно-пространствена концепция за изграждане на паметник, увековечаващ личностите, делото и приноса на Светите братя Кирил и Методий - духовни покровители на Европа. Решението за изграждане на..

публикувано на 30.01.23 в 15:22

30 български фирми от хранителния и от розопреработвателния сектор - със своя продукция на "Зелена седмица" в Берлин

14 наши фирми от областта на хранителната промишленост и 16 български розопроизводители взеха участие в най-старото изложение в Европа – Зелената седмица в Берлин.  Този път родните производители бяха подпомогнати от държавата –..

публикувано на 30.01.23 в 15:20

За забавяне на работата при пререгистрация на автомобили в КАТ алармираха слушатели

За забавяне на работата на сектор КАТ - Пътна полиция - Стара Загора алармираха наши слушатели.  Според сигнала, проблемът е със системата, която издава номерчета на клиентите за услугата " регистрация и пререгистрация на автомобили". Още в петък наши..

публикувано на 30.01.23 в 15:14