Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Природозащитници: Опитите за прекрояване на закони почти на тъмно, не са добра практика

Снимка: Радио ВИДИН

„Не е добра практика почти на тъмно и в края на това Народно събрание да се прокарват предложения за промени в закони, които са от ключово значение за екологичното равновесие и запазването на природата в България“. Това коментира за радио Стара Загора Катерина Раковска, старши експерт „Политики и биоразнообразие“ в „ WWF – България“.  

Заради недостига на дърва за огрев се наложи спешна промяна в Закона за горите.  Но както често се случва в България, наместо предложенията да имат за цел да решат точно този конкретен казус,  сред тях са се прокраднали и други, нямащи нищо общо с осигуряването на топлото през зимните месеци  за може би най-уязвимата част от българите,  коментира Раковска. 

Предложението, което е давало „зелена светлина“ на строителството в горски територии  е направено от ПП „Български възход“.  

А срещу него в Парламентарната комисия по земеделие и храни са постъпили над 500 възражения от граждани. Със свои експертни становища са излезли и от WWF – България.  В крайна сметка, предложената поправка  не е била одобрено от Постоянната комисия по земеделие към парламента вчера, съобщи Раковска.  Оттеглено е било и предложението на ДПС, според което е трябвало да отпаднат така наречените „областни планове  за развитието на горските територии“, поясни  още тя. 

За сметка на това, сред предложените поправки в Закона за горите, все пак са си намерили място две спорни предложения. Спорни, защото, според природозащитниците нямат нищо общо с решаването на основната цел, заради която се прекроява закона – решаване на проблема с дървата за огрев,  посочи Катерина Раковска:  

От WWF – България  днес  изпратиха  писмо към народните представители с призив  да не се приемат тези две предложения.


Още от категорията

Откриха голяма наркооранжерия в новозагорското село Баня

Една от най-големите наркооранжерии, откривани в страната, бе неутрализирана при съвместна операция на Прокуратура, Полиция и Агенция Митници. Тя се намира в землището на село Баня, община Нова Загора, информират от прокуратурата. Помещенията, в които са..

публикувано на 27.03.23 в 16:56

Местната инициативна група в Тунджа разширява дейността си

Местната инициативна група в община Тунджа започна разработването на новата стратегия за програмния период 2023- 2027 година. През този период в обхвата на  местната група, освен 44-те села на община Тунджа,  ще влязат населени места и от съседната..

публикувано на 27.03.23 в 16:54

Ще отнемат повече контролни точки за нарушения на пътя

От утре (28 март) влиза в сила нова наредба, според която от КАТ ще отнемат повече контролни точки за определени нарушения на пътя. За превишаване на разрешената скорост с над 50 км/час ще се вземат 18 точки (в момента 12 т.), но за първи път се..

публикувано на 27.03.23 в 15:30

Близо 15 тона отпадъци събра кампанията за по-чиста Стара Загора

Близо 15 тона отпадъци са събрани до момента от кампанията "Заедно за една по-чиста Стара Загора", съобщи зам.-кметът на община Стара Загора Радостин Танев. Той добави, че продължава извозването на събран отпадък от инициативата, в която се..

публикувано на 27.03.23 в 15:13
Илюстрация: Георги Цветков

Пристигнаха изборните бюлетини и устройствата за видеонаблюдение за област Стара Загора

Бюлетините и устройствата за видеонаблюдение за изборите на 2 април вече са получени от областна администрация в Стара Загора. Те ще бъдат предадени на общините по график от сряда, съобщи областният управител Иван Чолаков. Създадена е организация и..

публикувано на 27.03.23 в 14:32

Всеки може да е дигитален кукловод

От днес всеки зрител на кукления театър в Стара Загора може да се превърне в дигитален кукловод и да управлява образът на един от най-известните герои от репертоара – марионетката Жабокът Принц . Изображението оживява на специален монитор и всеки,..

публикувано на 27.03.23 в 13:50

Ремонтират детската градина в павелбанското село Осетеново

След като от 30 години ДГ „Радост” в с. Осетеново не беше ремонтирана, днес дейностите са в разгара си. Лично кметът на Павел баня Иса Бесоолу се убеди в това, след като посети детското заведение и разговаря с екипа на място. В рамките на ремонтните..

публикувано на 27.03.23 в 12:41

Простреляха шофьор опитал да прегази полицаи в Свиленград

Мъж е прострелян със стоп патрон в крака след като е опитал да блъсне патрулен екип на полицията в Свиленград, съобщава кореспондентът ни Христо Христов. Инцидентът е станал в неделя малко след 22,30 часа в центъра на града. Шофьорът не е..

публикувано на 27.03.23 в 09:57

Училища и детски градини от Стара Загора се включват в програмата „Бързи герои 112“

Лайънс клуб Стара Загора Августа и фондация "Сърце до сърце за България", съвместно с Община Стара Загора, се обединяват отново в проекта за осъществяване на здравнообразователна програма „Бързи герои 112“. В рамките на програмата до момента в..

публикувано на 27.03.23 в 09:29

„Театър в движение“ изненада пътниците в градския транспорт в Стара Загора

По повод празника, конкурс „Нарисувай ми театър“ ще търси най-добре запечатаните в картина герои или моменти от спектакли на старозагорския театър „Гео Милев“. След това, жури ще реши кои творби да украсят фоайето на 2-рия етаж на Културен..

публикувано на 27.03.23 в 08:48