Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорската екоинспекция одобри производството на формалин и смоли край павелбанското село Горно Сахране

Снимка: Радио Стара Загора

Екоинспекцията в Стара Загора публикува решението си, с което одобрява Доклада по оценката за въздействие върху околната среда относно инвестиционното предложение на "Кастамону България" за разширяване на производството край павелбанското с. Горно Сахране. 

Намерението на фирмата да изгради инсталация за производство на формалин, както и да увеличи продукцията си, предизвика гражданско недоволство и протести на хората от близките до предприятието населени места. Жителите им се опасяват, че по този начин предприятието променя дейността си от дървообработващо в химическо

Решението на регионалната екоинспекция дава право на фирмата да започне реализация на инвестиционното си намерение.

Основната дейност на Кастамону България е производство на плочи от дървесни частици – ПДЧ. Фирмата предвижда разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли и изграждане на нова инсталация за производство на формалин – суровината, която им е необходима за смолите. Капацитетът на инсталацията за формалин с концентрация 60% ще бъде 164.4 тона на ден или до 60 000 тона на година.  

Едновременно с това се въвежда производство на нови продукти – освен  карбамид-формалдехидна смола, която и до момента е произвеждало за нуждите си, предприятието ще произвежда още меламин-формалдехидна смола и  меламин-карбамид-формалдехидна смола. Производственият капацитет на инсталацията за производство на КФС (карбамид-формалдехидна смола) ще се увеличи от 43 800 т/г. на 79 500т/г., а на новите продукти - меламин-формалдехидна смола (МФС) и на меламин-карбамид-формалдехидна смола (МКФС) ще бъдат съответно –  8000 т/г.  и  500т/г., т.е. общият капацитет на инсталацията за производство на смоли се променя на 88 000 т/г.  Готовите смоли ще се съхраняват в 12 резервоара с обем от 35 до 300 кубични метра.

За производствените си нужди предприятието черпи вода от река Габровница, като разрешеният лимит досега е бил 150 хил. кубични метра  на година. След реализация на инвестиционното намерение не се предвижда изменение на действащото Разрешително за водовземане от повърхностен воден обект - р. Габровница. Изчисленията обаче показват, че само за новата инсталация за формалин ще са нужни до 90 хил. кубика вода годишно.  

В решението на регионалната екоинспекция, издадено въз основа на доклада по ОВОС  е отбелязано, че предприятието е с нисък рисков потенциал по отношение на околната среда и здравето хората.  

"Решението на РИОСВ – Стара Загора не ни изненадва и ще го обжалваме. То беше очаквано след посещението във вторник и срещата ни със служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова", каза за Радио Стара Загора адв. Петрана Гъркова от Инициативния комитет, сформиран от жителите на населените места край фабриката, които се обявиха срещу инвестиционното намерение. 

Решението на РИОСВ – СЗ може да се обжалва в 14-дневен срок пред министъра на околната среда и водите или пред Административен съд-Стара Загора.  Вероятно ще продължат и протестите на недоволните жители от селата Горно и Долно Сахране, Голямо Дряново, както и други населени места в Розовата долина.


По публикацията работи: Елена Балабанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С още ден се удължава ремонтът на възлово кръстовище в Стара Загора

Община Стара Загора съобщава, че във връзка с извършването на строително-ремонтни дейности на кръстовището на бул. „Цар Симеон Велики" и ул. „Св. Отец Паисий", се удължава с един ден срокът на затваряне на кръстовището до  16.07.2024 г ...

публикувано на 11.07.24 в 16:37

Община Ямбол разкрива пункт за минерална вода, заради горещото време

Община Ямбол ще предостави на своите граждани минерална вода в петък, 12 юли, поради обявения от Националния институт по метеорология и хидрология предупредителен жълт код за високи температури. Ще бъде обособен временен пункт пред централния..

публикувано на 11.07.24 в 16:35

Университетски симулационен център ще бъде изграден в Тракийски университет – Стара Загора

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков и главният мениджър и директор на Ветеринарния симулационанен център д-р Здравко Тодоров посетиха Бернския интердисциплинарен ветеринарен симулационен център към университета в Берн, Швейцария. Те бяха..

публикувано на 11.07.24 в 16:30

Започва ремонт на втората база за въздушните линейки край Сливен

Започва ремонта на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух - "Bulgaria Heli Med Service" (HEMS) на летище „Бършен" край Сливен. Днес служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков обяви началото на ремонта...

публикувано на 11.07.24 в 16:23

Областният съвет на ДПС в Кърджали подкрепи Доган, в Хасково още нямат позиция

Общинската структура на ДПС в хасковските Минерални бани излезе с призив към областния съвет на партията да подкрепят Ахмед Доган. До момента няма отговор от областното ръководство, информира кореспондентът ни Христо Христов. Мехмед Атаман, който е..

публикувано на 11.07.24 в 16:14
Христо Панчугов

Разпадът в ДПС не крие опасност за етническия мир в страната

Няма опасност за етническия мир в страната, коментира по Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов, след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган призова за оставките на председателя на движението Делян Пеевски и четирима негови заместници...

публикувано на 11.07.24 в 15:46

Масово съхнене застрашава боровите гори в Старозагорско и Хасковско

Масово съхнене застрашава боровите гори в Югоизточното държавно предприятие- Сливен. Това обяви на форум в Стара Загора посветен на този проблем инж. Димчо Радев, директор на горското предприятие. Причината са климатичните промени и развитието на..

публикувано на 11.07.24 в 13:56

Димитър Николов напусна парламентарната група на ДПС

Димитър Николов е поддал заявление за напускане на парламентарната група на ДПС, съобщи председателстващият заседанието на парламента Росица Кирова, предава БТА. Димитър Николов е народен представител от ямболския регион.  По-рано днес заявление за..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

Мъж е подпалил по невнимание вилата си, приготвяйки зимнина с открит огън

Небрежност при боравене с открит огън е причината за възникване на пожар във вила в местността „Моллова гора“ край град Сливен.  Сигналът е получен в 13,26 часа на 10 юли. В гасенето са се включили 2 екипа на пожарната.  Пострадали няма. Унищожени са..

публикувано на 11.07.24 в 11:38

Двойно повече пожари в Старозагорско в сравнение с миналия юли

Почти двойно повече пожари за първите 10 дни на юли отчитат от пожарната в Стара Загора в сравнение със същия период на миналата година.  От началото на месеца екипите на регионалната дирекция са реагирали на 172 произшествия срещу 95 за 2023 година,..

публикувано на 11.07.24 в 11:31