Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Истории под Липите:

Никола Ичлев - старозагорецът със "страшна балканска сила", според европейската преса

Чували ли сте за Никола Илчев? Ако името му не ви говори нищо, назад в годините, преди по-малко от век това име е прославяло България.  А европейските вестници се надпреварвали да излизат със статии за чутовната балканска сила на българина. 

Никола Илчев е роден в Стара Загора, през 1902-ра година. "Първата му спортна любов  е боксът", разказва Райна Антонова главен уредник отдел "Нова история" в Регионалния исторически музей в Стара Загора

1930-та година е паметна за Никола Илчев.  Тогава българинът печели купата на Париж в чутовен боксов мач срещу считан за непобедим противник и взема купата на Париж, разказва Райна Антонова. 

Тъкмо тогава  е забелязан от Дан Колов  и  Хари Стоев. Двамата българи убеждават Илчев да започне да се  занимава със свободна борба – спорт, известен сега като кеч. Стоев плаща обучението на Илчев в една от най-добрите по онова време школи  -хърватската Херкулес, разказва Райна Антонова. 

Оттук насетне победата става приятел на Илчев и в кеч-а. Сторозагорецът  вдига за втори път купата на Париж,  Печели победи в борбата в редица други европейски държави. Прочува се толкова, че европейската преса се надпреварва да го хвали. 

А през 1932-ра сърцето му пленява французойката Маргарет. Която не се поколебава от Париж да дойде да живее в Стара Загора, защото Илчев решава да се прибере и да продължи кариерата си у дома. 

Животът на нашиия съгражданин обаче е белязан от ужасна трагедия – при раждането на третото им дете, съпругата на Илчев, Маргарет, умира. "Нейните близки във Франция са доста заможни и предлагат на Илчев да изпрати децата там, но той отказва - казва, че те са българи и че ще живеят в България. И успява да ги отгледа с помощта на майка му", разказва Райна Антонова. 

Ужасната трагедия не откъсва старозагореца от борбата, а благодарение на Илчев в Стара Загора идват прославилите България Дан Колов и Хари Стоев. Организират се и борби, които се превръщат във всенародно събитие

Днес Регионалният исторически музей съхранява спомен за Никола Илчев – афиши, медали на прославения старозагорец, който през 30-те и 40-те години на миналия век смайва  Европа със своята балканска сила.  


И не забравя откъде е тръгнал. Не забравя България.


Още от категорията

Работа от вкъщи или работа в споделено пространство?

През последните няколко години онлайн работата извън офиса добива все по-голяма популярност по цял свят. Различни предприемачи, фрийлансъри и дигитални номади ежедневно избират да извършват служебните си задължения от вкъщи. Част от работодателите пък..

публикувано на 31.03.23 в 15:46

Казанлъшкото сдружение "Бъдеще за децата" с две нови инициативи

Казанлъшкото сдружение „Бъдеще за децата“, което навършва 20 години от създаването си, организира юбилейна кампания, с която поставя началото на две нови инициативи. Това каза за Радио Стара Загора - Невена Трифонова от дружеството.  Едната инициатива е..

публикувано на 30.03.23 в 15:22

Българското детско игрално кино се завръща със "Случаят Тесла"

Режисьорът Андрей Хадживасилев връща добрата практика и традиции на българското детско игрално кино с филма си “Случаят Тесла” , който е продължение на „Случаят Кюри“. Продукцията разказва за младия изобретател Тони , мечтаещ да завърши..

публикувано на 30.03.23 в 14:40

29 март - Световен ден на пианото, но защо?

Днешният 29 март е 88-мият ден от годината. Един божествен музикален инструмент – пианото има точно 88 клавиша. Затова и тъкмо днес отбелязваме Световния ден на пианото.  Трима са пианистите в оркестъра на Държавната опера в Стара Загора.  Една от тях..

публикувано на 29.03.23 в 15:18

Кой е човекът, продължил делото на арх. Лубор Байер

През 2023-та година отбелязваме 145 години от създаването на Плана за възстановяване на Стара Загора от чешкия архитект Лубор Байер. Този план се приема за началото на модерното градоустройство у нас.  А знаете ли че, че един от хората, силно свързан с..

публикувано на 24.03.23 в 09:15

На Рожен през юли ще развеем най-високото българско знаме

Необходими са малко над 600 хиляди лева за да се издигне на вр. Рожен българският национален трибагреник! Той ще бъде най-високото знаме на пилон в Европейския съюз и флагът, поставен на най-висока надморска височина - 1430 м.    Над 300 000 лв. са..

публикувано на 22.03.23 в 17:36

"75 кадъра История" от Драгия Драгиев

Драгия Драгиев е роден на 22.02.1948г. в гр.Нова Загора. Детството му е преминало в музея, където майка му е била първата реставраторка в града. От там е любовта му към историята, а увлечението към фотографията е още от ученическите години и в..

публикувано на 22.03.23 в 15:04

Стикери "СТОП реклама" спасяват дървета

„СТОП реклама!“ е гражданска инициатива – механизъм, който ти  позволява да се откажеш от нежеланата хартиена реклама чрез стикер, залепен на пощенската кутия. Механизмът е добре прилаган във Франция, Белгия и Германия. У нас инициативата до..

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Богатството от вкусове и историята на бирата привличат най-много потребителите

Бирата е една от най-древните напитки, произвеждани от хората. Напоследък се появяват все повече артефакти и научни публикации, че пивото е може би първата алкохолна напитка, позната на човечеството . Със сигурност днес тя е третата най-популярна..

публикувано на 21.03.23 в 13:05

"Палци по ноти" събира на една сцена 150 млади таланти

Премиерата на танцовия спектакъл „Палци по ноти“ ще бъде днес от 18.00 часа в Културен център – Стара Загора. Героите в спектакъла са госпожица Симфония и музикалните ноти, чрез поетични диалози в мерена реч, класически хореографии и характерни..

публикувано на 20.03.23 в 16:15