Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев:

Не се очаква липса или рязко поскъпване на горивата

Живодар Терзиев
Снимка: БГНЕС


Криза за горива в България не е имало. Това коментира за Радио Стара Загора председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

„ Считам, че българския пазар ще бъде нормализиран. Разбира се, рафинерията в Бургас е жизненоважна за региона. В същото време всички участници на пазара трябва да децентрализират и диверсифицират своите доставки, което да доведе до разнообразен произход и постоянни наличности на горива. „

Основен доставчик ще си остане рафинерията в Бургас. Ще се търсят и алтернативни доставчици. 2025 е зад ъгъла и това е едно от задълженията ни, смята Живодар Терзиев.

На въпрос за забавянето новите помощти за горивата председателят на Българската петролна и газова асоциация коментира, че е важно държавата да създаде ясни критерии за това кой ще може да се възползва от тях и допълни, че според него по-добрият подход е фокусирането върху конкретни лица, а не за всички на общо основание. А неговите очаквания са през февруари и март тази тема да бъде изчистена.

„ Февруари месец цените трябва да бъдат такива каквито са и сега, но заради динамиката на политическа и геополитическата сцена са възможни много неща, които не можем да предвидим. Предполагам, че през март месец, сезонно цените на горивата ще започнат да се покачват заради строителите, земеделските производители и превозвачите, но това ще бъде със стотинки, няма да бъдем свидетели на нещо като през изминалото лято. „

За да предприеме поредната сериозна стъпка към намаляване на енергийната си зависимост от Русия, Европа от 5 февруари налага ембарго върху вноса на дизел и други продукти, произведени от суров петрол в руски рафинерии. Дерогацията на българския пазар за ползване на руски нефт би трябвало да доведе до това, че в България цените да са най-ниски сравнено с останалите участници, за това нямаме причини за притеснение, обясни още Терзиев.

Още по темата, чуйте в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Елена Енчева

БНР подкасти:

Още от категорията

Тодор Гондов: Откритите тракийски съкровища при Синеморец и Бродилово са уникални за страната ни

"В района на селата Бродилово и Синеморец в община Царево са открити две от най-големите съкровища в региона. При Синеморец локализирахме златно такова от 2-1 век преди Христа, както и сребърно съкровище. Екипът който работи бе ръководен от професор..

публикувано на 24.03.23 в 09:43

Красимира Костова: Деултум е сред чудесата в страната ни

"Деултум е селището, което е предмет на нашите проучвания. Част е от археологическия резерват от над 40 години. Разкопките започват през 1980 година. Тогава се открива средновековна църква и митница. Също и тракийски ритуални ями. През 1986 година..

публикувано на 23.03.23 в 14:53

Милен Николов: Русокастро е бил най-големия град в Южна България

"Русокастро реално е бил не крепост, а огромен град, на площ от 52 декара, най-големия може би в Южна България. Бил е мощен и укрепен още от 6 век, а през 9 век вече е българска фортефикация. По времето на Иван Асен Втори старите градежи са..

публикувано на 23.03.23 в 11:34

Ганчо Илиев: Над 35% от ромите в Старозагорско завършват средно образование

Конфликти като този, при който при масово сбиване в Казанлък загина човек, а още 18 бяха ранени, тлеят в почти всички ромски квартали, коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев от Сдружение „Свят без граници“. Той обясни, че в села като Тъжа и..

публикувано на 22.03.23 в 16:52

До петнадесетина години водата ще стане по-скъпа от дървесината у нас

У нас проблемът е да си опазим старите гори, които имат значене за задържането на почвите и водите и опазване на биологичното разнообразие. „В близко бъдеще до 10-15 години водата у нас ще стане по-скъпа от дървесината“ Това заяви в Световния ден на..

публикувано на 21.03.23 в 09:10

Борислав Григоров: Странджа е интересен биогеографски район

"Планината Странджа е разположена в югоизточните части на страната ни. Почвеното разнообразие включва жълтоземите, които се срещат единствено тук в Европейския съюз. През плейстоцена северните и централните части на Европа са били покрити с ледници,..

публикувано на 20.03.23 в 07:18

Проблемите в извънболничната помощ могат да се решат с участието на новото сдружение на лекарите от доболничната специализирана помощ

Медицинските центрове в малките населени места имат същите проблеми като тези, при които трябва да работят общопрактикуващите лекари и специалисти в Диагностично- консултативните центрове и Медицинските центрове в големите градове. „Бързаме да учредим..

публикувано на 18.03.23 в 19:27

Интернет инструменти за предизборни цели

Платени публикации в социалните мрежи, тролове и фалшиви новини съпътстват поредната предизборна кампания. Всяка политическа партия има различен целеви електорат, но това, което обединява всички партии в дигиталното пространство преди избори е..

публикувано на 17.03.23 в 19:00

Кметовете на селата трябва да имат свой бюджет

Все повече хора  предпочитат да се връщат и да живеят постоянно или в почивните си дни на село. Тази тенденция се забелязва и в старозагорските села. Жителите в малките населени места, искат да изглеждат  приветливо, да бъдат благоустроени. С..

публикувано на 20.03.23 в 09:40
Павлина Върбанова

Политиците трябва да внимават за изказа си

Политиците трябва да си дават сметка, че са еталон на подражание и начина, по който говорят е важен. Неприятно впечатление прави, че изказът на част от политическите лидери е много снижен, това коментира за Радио Стара Загора Павлина Върбанова,..

публикувано на 17.03.23 в 14:44