Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тревога заради Брюксел:

Приравняване на производството на етерични масла към химическата индустрия, планира ЕК

Снимка: БГНЕС

Остро несъгласие с намерението на Европейската комисия за промени в Регламента за производството на етерични масла, изрази в интервю за Радио Стара Загора кметът на Казанлък Галина Стоянова. Замислените промени предвиждат етеричните масла да не се приемат като земеделски, а като химически продукти, а за тяхното производтво да важат режимите за химическа индустрия. 

За намеренията на Брюксел кметът на община Казанлък е била уведомена преди няколко дни от колегата й градоначалник на френския град Граас, център на парфюмерийната промишленост.  

Галина Стоянова изрази благодарност към евродепутата Андрей Новаков. По думите й, макар че законодателните инициативи по производството на етеричните масла не са в неговата сфера на дейност в Брюксел, той се е ангажирал с проверка по казуса. А тя е показала, че  комисията  е напреднала в промените с Регламента. 

Какви са мотиви стоят зад проектопредложението производството на розово или лавандулово масло да бъде приравнено с производството на петролни продукти –  по думите на Стоянова, докато предложението е в работен вид, еврокомисарите не са длъжни да излагат аргументи.  

На 24 и на 25 май Градът на розите ще бъде домакин на обща среща на кметовете на региони и градове, в които  е застъпено отглеждането на етерични култури и производството на етерични масла. Идеята е да бъдат предприети общи действия срещу намерението за промяна на Регламента от Европейската комисия. 

Освен единните действия, по инициатива на кмета на Казанлък и със съдействието на евродепутата Андрей Новаков се планира и представяне на продукцията на етерични масла - основно розово и лавандулово, в сърцето на Европейския парламент - Брюксел. За да могат депутатите да се запознаят с ползите на продуктите и да са наясно за полезността на продуктите за човешкото здраве.  Успоредно с така наречения "воден проект", Градът на розите се готви и за юбилейното 120-о издание на Празника на Розата. 

"Сроковете на изпълнение на водния проект, както и изборът на изпълнител е изцяло в правомощията на ВиК. Още през миналата година поисках улиците, по които ремонтите вече са приключени да бъдат асфалтирани. Останах само с обещания. 

На информационната среща, организирана от Дружеството, поставих публично два въпроса - кога ще бъдат асфалтирани улиците - даденият  срок сега бе април. А що се отнася до двете главни артерии в Казанлък, ако до края на февруари ремонтните дейности там не бъдат приключени, ще издам забрана за такива, докато не приключи Празникът на Розата през юни. Проверила съм и имам правомощията като кмет да направя това, категорична бе Галина Стоянова.   


БНР подкасти:

Още от категорията

Няма търсене за българския мед, отчитат пчеларите

Проведеният през миналата седмица семинар на пчелари от цялата страна в Стара Загора е бил интересен и полезен за бранша, заяви в ефира на Радио Стара Загора председателят на пчеларско дружество „Липа“ Ростислав Рашев . Събитието е било с..

публикувано на 29.03.23 в 09:31

В петък изтича кандидатстването на стипендии в община Тунджа

Община Тунджа ще отпусне 21 стипендии за отличен успех на ученици и студенти на първата за 2023 г. сесия за кандидатстване, като документи се приемат до 31 март. Стипендиите ще бъдат връчени на церемония на 19 април, като част от програмата за..

публикувано на 29.03.23 в 09:04
Предавател на Радио Стара Загора, FM-88.30MHz, Стара Загора

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 29.03.2023 год. сряда, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Стара Загора с честота 88.3 МHz е възможно да има прекъсване на излъчването от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа профилактика на..

публикувано на 29.03.23 в 08:05

От умерен до силен вятър в Старозагорска област

Добра е видимостта в цялата Старозагорска област тази сутрин. От умерен до силен вятър ще продължи да духа през целия ден. Пътните настилки са предимно сухи, духа от умерен до силен вятър, температурите са от -4 до +3 градуса, информира дежутният в..

публикувано на 29.03.23 в 06:53
снимката е илюстративна

През май започва електронното записване за първи клас

На 18 май 2023 г. /четвъртък/, в 12:00 часа, ще бъде отворена системата за електронно записване на първокласници за учебната 2023/2024 година. Тя ще бъде затворена на 30 май 2023 г. Регистрации, редактирания и откази по заявленията за прием, ще могат да..

публикувано на 28.03.23 в 16:17

В старозагорско има осъдени за нарушения в горите

Горските стражари и служителите на Югоизточното държавно предприятие през миналата  направили близо 38 000 проверки и са издали  1067 акта. „Четири от дадените актове на прокуратурата са завършили с присъда  - глоба или пробация. Но остава ниска..

публикувано на 28.03.23 в 15:46

За втора поредна година Национален университетски лекоатлетически крос ще се проведе в Ямбол

На 31 март и 1 април, петък и събота, в Градския парк на Ямбол и в Лесопарк „Боровец“ за втора поредна година ще се проведе Национален университетски лекоатлетически крос. Събитието е организирано от Община Ямбол, Асоциацията на студентския..

публикувано на 28.03.23 в 14:52
Цветан Филев

Тютюнопроизводители настояват за месец отсрочка за вписване в регистъра

Производители на тютюн настояват пред Министерството на земеделието за удължаване до 30 април на срока за вписване на земеделските стопани в Регистъра на тютюнопроизводителите за 2023 година. Това става ясно от писмо, разпространено от Цветан Филев,..

публикувано на 28.03.23 в 14:26

Цветен Великден с деца и животни организира Зоопаркът в Стара Загора

На Велики четвъртък (13 април) и Велика събота (15 април), малки и големи старозагорци и гости на града, имат покана да се включат в пъстрия празник на Зоопарка в Стара Загора. „Цветен Великден с деца и животни" е мотото на инициативата, която с много..

публикувано на 28.03.23 в 14:19

Затварят за ремонт кръговото кръстовище на входа на Ямбол

До 9 април ще бъде затворено за движение кръговото кръстовище на входа на Ямбол на влизане от Сливен и автомагистрала "Тракия". Създадена е временна организация на движение. В района на кръстовището се извършват довършителни строително- монтажни..

публикувано на 28.03.23 в 14:15