Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Живот извън времето

Тихомир Томов не се съобразява със смяната на часа над 40 години

Снимка: БГНЕС

Два пъти в годината ни се налага да настройваме часовниците си с времето. Не че то не определя нашия ритъм, но все пак от години традицията повелява да се съобразяваме с лятно и зимното часово време.

Разбира се, от години се води полемика за или против, имаше и допитване преди 4 години сред българите, в което те категорично заявиха нежеланието си да въртят стрелките два пъти в годината. Знаете ли обаче, че има старозагорец, който не се съобразява с това повече от 40 години?

Смяната на часовото време, практически създава много проблеми, е мнението на Тихомир Томов. Той е познат като „синята каска“, човекът, който предложи да закупим парцел на Луната, известен стана и със съдебните дела за една значка.

И ако предложението му да станем горди собственици на УПИ на Луната не успя, то сегашният му призив сякаш има повече практически смисъл за ежедневието и икономиката ни.

Като човек, който е наясно, че подобни въпроси трябва да получат гласност, Тихомир Томов вече се е свързал със старозагорски депутати, от които зависи този въпрос да бъде придвижен напред.

Какво още коментира Тихомир Томов, чуйте в звуковия файл.Самата идея за въвеждане на лятното часово време, при което часовниците се преместват с един час напред в началото на пролетта и се връщат с един час назад през есента, е въведено за първи път в Европа през 1916 г. от Германия, която по време на Първата световна война се опитва да намали потреблението на въглища, за да ги използва за оръжейните си фабрики.

Повечето съседни страни, както и Обединеното кралство, САЩ и Австралия, решават да последват примера.

След Втората световна война практиката масово е изоставена, но през 70-те години и петролния шок тогава правителствата я въвеждат отново, опитвайки се да намалят нуждата от използване на изкуствена светлина.


БНР подкасти:

Още от категорията

Кой е човекът, продължил делото на арх. Лубор Байер

През 2023-та година отбелязваме 145 години от създаването на Плана за възстановяване на Стара Загора от чешкия архитект Лубор Байер. Този план се приема за началото на модерното градоустройство у нас.  А знаете ли че, че един от хората, силно свързан с..

публикувано на 24.03.23 в 09:15

На Рожен през юли ще развеем най-високото българско знаме

Необходими са малко над 600 хиляди лева за да се издигне на вр. Рожен българският национален трибагреник! Той ще бъде най-високото знаме на пилон в Европейския съюз и флагът, поставен на най-висока надморска височина - 1430 м.    Над 300 000 лв. са..

публикувано на 22.03.23 в 17:36

"75 кадъра История" от Драгия Драгиев

Драгия Драгиев е роден на 22.02.1948г. в гр.Нова Загора. Детството му е преминало в музея, където майка му е била първата реставраторка в града. От там е любовта му към историята, а увлечението към фотографията е още от ученическите години и в..

публикувано на 22.03.23 в 15:04

Стикери "СТОП реклама" спасяват дървета

„СТОП реклама!“ е гражданска инициатива – механизъм, който ти  позволява да се откажеш от нежеланата хартиена реклама чрез стикер, залепен на пощенската кутия. Механизмът е добре прилаган във Франция, Белгия и Германия. У нас инициативата до..

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Богатството от вкусове и историята на бирата привличат най-много потребителите

Бирата е една от най-древните напитки, произвеждани от хората. Напоследък се появяват все повече артефакти и научни публикации, че пивото е може би първата алкохолна напитка, позната на човечеството . Със сигурност днес тя е третата най-популярна..

публикувано на 21.03.23 в 13:05

"Палци по ноти" събира на една сцена 150 млади таланти

Премиерата на танцовия спектакъл „Палци по ноти“ ще бъде днес от 18.00 часа в Културен център – Стара Загора. Героите в спектакъла са госпожица Симфония и музикалните ноти, чрез поетични диалози в мерена реч, класически хореографии и характерни..

публикувано на 20.03.23 в 16:15

Фондация „Енчо Керязов“ отново подкрепя даровити деца

Фондация „Енчо Керязов“ търси млади таланти в спорта, образованието и изкуството за 12-то издание на „Нощ на звездите“. В рамките на месец могат да се подават кандидатури за участие на сайта на фондацията, съобщи за Радио Стара Загора известният цирков..

публикувано на 20.03.23 в 15:39

Стара Загора първа се сдоби с електронно табло, което отчита новородените

Ротари клуб Стара Загора избира датата на настъпване на астрономическата пролет 20 март, за да направи подарък на старозагорци. Електронното табло, което отчита в реално време кога в Стара Загора се ражда бебе, е вече факт и функционира. То се..

публикувано на 20.03.23 в 15:25

Старозагорката Яна Дочева с приз от конкурс в Полша

Яна Дочева от Стара Загора завоюва призово място в Международен конкурс „Star Bridge” в Полша . Яна е на 17, ученичка в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и възпитаник на Вокална студия „Усмивки“ към НЧ „Родина 1860“-Стара Загора. Тя започва да пее още преди да..

публикувано на 17.03.23 в 16:17
Драматичен театър

Поезия в автобуса за Деня на театъра в Стара Загора

Актьорите от Драматичен театър „Гео Милев" в Стара Загора ще разкрият магичния свят на поезията в градския транспорт. Инициативата на талантите е по повод Международния ден на театъра – 27 март. От 8.00 до 10.00 часа, в автобусите, обслужващи линии..

публикувано на 17.03.23 в 15:31