Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Цифров хъб "Тракия" предлага бял хакер и киберполигон в подобряване на киберсигурността

Светлин Илиев от ЕЦИХ Тракия
Снимка: Иван Славов

В „Минутите на Зелената сделка“ разговаряме със Светлин Илиев, председател на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“, позициониран в Пловдив, който ще предлага услуги за киберсигурност за цяла България, включително и за региона на Стара Загора.

Структурата е една от 4-те одобрени за България по програма Хоризонт за Цифрова Европа на Европейската комисия. В Стара Загора е позициониран друг такъв - Европейски цифров иновационен хъб „Загоре“, който официално беше открит в началото на седмицата.

Хъб „Тракия“ е фокусиран върху услугите, които ще бъдат предоставяни на малките и средни предприятия и на общинските администрации. Услугите са изключително в сферата на киберсигурността.

„Като освен оценка на вашата инфраструктура и на нивото на риск, на което е изложена вашата организация, било то фирма или общинска администрация, ние ще правим и т.нар. тестове за проникване. Този тест се прави от т.нар. Бял хакер, който използва своите умения за добри цели и за повишаване на нивото на сигурност. Той е част от нашия е екип и ще се опита „да пробие“ вашата система и вашата сигурност. Когато ние успеем, а ние в 99% от случаите успяваме, подготвяме доклад с препоръки как да подобрите вашата киберсигурност“, обясни Светлин Илиев. Той допълни, че ако клиента не може да изпълни препоръките, екипът в Цифровия хъб може да помогне и за това.

Светлин Илиев добави, че структурата си партнира с БАН, Пловдивски университет, УНСС, УНИБИТ, както и Българската асоциация по киберсигурност.

„Имаме и международни партньори в лицето на европейската организация по киберсигурност, както и собствен екип от 12 специалисти, които да извършват тези услуги безвъзмездно.

От следващата година влиза и Европейския акт за киберустойчивост, който регламента, че всяка цифрова услуга, която се предлага от администрация, компания или продукт трябва да премине сертификация по отоношение на киберсигурността. Ние можем да тестваме тази система и да извършим тпова сертифициране, обяснява Илиев.

Цифровият хъб ще изгради в Пловдив и киберполигон. Той е виртуална среда, в която софтуерните компании могат да тестват своите продукти по отношение на тяхната киберсигурност.

„Може да тестваме вашите експерти по кибурсигурност и може да помогнем да оцените техните умения. Може да помогнем и на академичните институции. Например на университета в Стара Загора или на тези, които изброих, да развият своите кадри, като те тренират в този киберполигон в напълно защитена и измерима среда“, обясни Светлин Илиев. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Срещите за обмен между въглищните региони създават ползотворни взаимоотнешения

Инициативата за въглищни региони в преход в Западните Балкани и Украйна стартира през декември 2020 г., за да подкрепи държавите и регионите да се откажат от въглищата към въглеродно неутрална икономика, като същевременно гарантира, че този преход..

публикувано на 07.06.23 в 10:00

Среща по програмата за обмен между въглищните региони се проведе в Стара Загора

Програмата за обмен  между въглищните региони е възможност за регионите да започнат директен диалог едно към едно, да се свържат с различни заинтересовани страни, да се учат един от друг и да предават знания. Възможността да се изследва опита на..

публикувано на 31.05.23 в 10:10
Магдалена Малеева

Кампания се бори с дезинформацията за ВЕИ

В "Минутите на Зелената сделка" разговаряме с легендарната ни тенисистка Магдалена Малеева, която е позната също като екоактивист и основател на инициативата ГоричкаБГ.  През последните седмици ГорчикаБГ започна една инициатива за ползите от..

публикувано на 24.05.23 в 13:00

Проектът „De Carb“ събра опита на девет региона в енергиен преход

Стара Загора е домакин на заключителна конференция днес по проекта „De Carb“. Той обединява девет региона от Европейския съюз и работата им по прехода от базирана на изкопаеми горива икономика към такава, базирана на чиста енергия и технологии...

публикувано на 17.05.23 в 07:05
Соларен панел

За пръв път в България слънчевият ток изпреварва този от конвенциалните централи

За пръв път в България соларите произвеждат повече ток от АЕЦ и ТЕЦ.  В продължение на няколко часа по обед на 1 май произведената енергия от соларни централи надвишава тази от всички други източници, сочат данните от електроенергийният системен..

публикувано на 05.05.23 в 15:21

Националната пътна карта за водородните технологии отваря пътя към „Загора, устойчив водороден регион“

Национална пътна карта за водородните технологии у нас бе приета от Министерски съвет. Тя е в изпълнение на реформите по Плана за възстановяване и третото плащане по него. „Приемането на Водородната пътна карта с фокус „зелен водород“ следва..

публикувано на 03.05.23 в 10:45

Териториалните планове да бъдат представени в Брюксел през юни е амбициозната цел на МРРБ

Информационна среща за възможностите за подкрепа по линия на Програмата "Развитие на регионите" 2021-2027 и Фонда за справедлив преход се проведе в Стара Загора. Събитието в зала „П. Р. Славейков“ беше организирано от Министерството на..

публикувано на 26.04.23 в 10:00

Зеленото предприемачество във фокуса на лекция на Алумни клуба в Езиковата гимназия

Стартира Менторска програма на Алумни клуба в Гимназия с преподаване на чужди езици  „Ромен Ролан“ в Стара Загора.  Менторската програма, която стартира в края на март, предвижда изграждане на мост между випуските. На 22 април, Деня на Земята,..

публикувано на 19.04.23 в 10:00

Общоевропейска онлайн платформа за образование за климата представят в Стара Загора

Общоевропейска онлайн платформа за образование за климата ще бъде представена от експерти от Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Платформата „Еducation for climate”-  https://education-for-climate.ec.europa.eu/community  ще..

публикувано на 12.04.23 в 10:00

Експерти от Карлови вари на обмен по Териториалните планове в Стара Загора

Група от чешкия регион Карлови вари е на двудневно посещение в Стара Загора по програмата за обмен на въглищни региони. Домакин на срещата е Агенцията за регионално икономическо развитие, представител на Старозагорски регион.  Водени от..

публикувано на 05.04.23 в 10:48