Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цифров хъб "Тракия" предлага бял хакер и киберполигон в подобряване на киберсигурността

Светлин Илиев от ЕЦИХ Тракия
Снимка: Иван Славов

В „Минутите на Зелената сделка“ разговаряме със Светлин Илиев, председател на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“, позициониран в Пловдив, който ще предлага услуги за киберсигурност за цяла България, включително и за региона на Стара Загора.

Структурата е една от 4-те одобрени за България по програма Хоризонт за Цифрова Европа на Европейската комисия. В Стара Загора е позициониран друг такъв - Европейски цифров иновационен хъб „Загоре“, който официално беше открит в началото на седмицата.

Хъб „Тракия“ е фокусиран върху услугите, които ще бъдат предоставяни на малките и средни предприятия и на общинските администрации. Услугите са изключително в сферата на киберсигурността.

„Като освен оценка на вашата инфраструктура и на нивото на риск, на което е изложена вашата организация, било то фирма или общинска администрация, ние ще правим и т.нар. тестове за проникване. Този тест се прави от т.нар. Бял хакер, който използва своите умения за добри цели и за повишаване на нивото на сигурност. Той е част от нашия е екип и ще се опита „да пробие“ вашата система и вашата сигурност. Когато ние успеем, а ние в 99% от случаите успяваме, подготвяме доклад с препоръки как да подобрите вашата киберсигурност“, обясни Светлин Илиев. Той допълни, че ако клиента не може да изпълни препоръките, екипът в Цифровия хъб може да помогне и за това.

Светлин Илиев добави, че структурата си партнира с БАН, Пловдивски университет, УНСС, УНИБИТ, както и Българската асоциация по киберсигурност.

„Имаме и международни партньори в лицето на европейската организация по киберсигурност, както и собствен екип от 12 специалисти, които да извършват тези услуги безвъзмездно.

От следващата година влиза и Европейския акт за киберустойчивост, който регламента, че всяка цифрова услуга, която се предлага от администрация, компания или продукт трябва да премине сертификация по отоношение на киберсигурността. Ние можем да тестваме тази система и да извършим тпова сертифициране, обяснява Илиев.

Цифровият хъб ще изгради в Пловдив и киберполигон. Той е виртуална среда, в която софтуерните компании могат да тестват своите продукти по отношение на тяхната киберсигурност.

„Може да тестваме вашите експерти по кибурсигурност и може да помогнем да оцените техните умения. Може да помогнем и на академичните институции. Например на университета в Стара Загора или на тези, които изброих, да развият своите кадри, като те тренират в този киберполигон в напълно защитена и измерима среда“, обясни Светлин Илиев. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30% отстъпка за такса смет в Стара Загора срещу 150 кг разделно събран отпадък

Гражданите ще имат възможност да предават разделно събираните отпадъци на площадката за разделно събиране на отпадъци и тези, които са предали 150 кг, в края на годината ще получат 30% отстъпка за такса смет, в частта сметосъбиране и сметоизвозване...

обновено на 03.07.24 в 11:18

Върви записване за лятна академия "Зелена Европа"

Броени дни остават до крайния срок за записване на ученици в лятната академия „Зелена Европа“. До 30 юни е срокът, в който деца от 1 до 4 клас могат да попълнят формата за  участие в тазгодишната Лятна еко академия в казанлъшкото село..

публикувано на 19.06.24 в 10:00
Снимката е илюстративна

Климатична фреска за учители организират от Европа Директно и Община Стара Загора

Обучение за учители от гимназии в Стара Загора организират съвместно Европа Директно  и Община Стара Загора. Домакин на събитието „Заедно за климата. Климатична фреска“ ще бъде Международният младежки център. Експерт от Регионалното управление на..

публикувано на 12.06.24 в 10:00

Успешен старт на проекта GH2M за ускоряване на внедряването на зелена водородна мобилност в ЕС

На 15 и 16 май 2024 г. се проведе първоначалната среща по проекта GH2M. Проектът има за цел да ускори внедряването на зелена водородна мобилност в различни региони на Европейския съюз. Тази инициатива е ключова стъпка към постигане на целите на ЕС..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

Теодор Стойчев: Важно е да бъдем активни и на европейските избори

"Важно е да бъдем активни и на европейските избори, защото голяма част от темите, които се решават на национално ниво, минават преди това на европейско. Около 70 процента от законодателството, което се приема и което е валидно в България, преди..

публикувано на 15.05.24 в 10:00

Европа Директно отбелязва 9 май на областната панорама на професионалното образование

Европа Директно Стара Загора ще участва в дванадесета областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране в Стара Загора през месец май. Събитието ще се проведе на открито на 9 май от 10.00 до 19.00 часа и на 10 май от 9.00 до 14.30..

публикувано на 08.05.24 в 10:00

Европа Директно и Тракийски университет със съвместно събитие за еврото и професиите на бъдещето

Европа Директно -  Стара Загора и Тракийски университет ще са домакини на мрежовото информационно събитие на 10-те  центрове Европа Директно от страната на теми: „Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“. Целта на събитието е..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

15 старозагорски фирми бяха обучени в кръговата икономика по проект на ТПП с норвежки партньор

До края на април 2024 г. продължава проект "Норвежка подкрепа за зелени иновации в малки и средни предприятия". Той се реализира от Търговско-промишлената палата в Стара Загора. 15 компании от Старозагорски регион участват в него. "Темата..

публикувано на 17.04.24 в 10:00

Седем концепции за интегрирани териториални инвестиции с партньори от област Стара Загора са преминали успешно първия етап на кандидатстване

Започват обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) по места в област Стара Загора. Седем концепции с партньори от Старозагорско  са преминали успешно етапа на административно съответствие и допустимост,..

публикувано на 08.04.24 в 15:16

УНСС изследва въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности

Въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности е темата на изследване по проект, който се осъществява от учени от Университета за национално и световно стопанство в София. Т е работят по него от 2022г.  и е съвместен проект с 12..

публикувано на 03.04.24 в 09:30