Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

150 години от гибелта на Апостола на свободата

За Васил Левски старозагорският комитет е преден пост на революционната организация

Вестта за арестите след обира в Арабаконак застигнала Дякона в Стара Загора

Паметник на Васил Левски в Стара Загора


На 18 февруари България ще преклони глава за 150-ти път пред великото дело на Васил Левски.  В памет на Апостола на българската свобода с поредица от материали Радио Стара Загора в партньорство с Министерството на културата ще ви разкаже за живота и делото му, с които миналото на област Стара Загора е тясно свързана в този период. Васил Левски оставя важна диря в историята на Стара Загора, Казанлък, Мъглиж и Чирпан. 

Няколко са обектите, които и днес напомнят за пребиваването на Апостола в Ески Загра и околията - реплика на Метоха, в който  е живял, Светиниколско училище, където е учил, стенопис на северната стена на Катедралния храм „Св. Димитър“ и улица в центъра на града, която носи неговото име, килията, в която се е крил в Мъглижкия манастир, къщата на близкия му съратник Георги Данчов в Чирпан, където Зографина рисува и приемания за най-точен портрет на Дякона. 

Днес в предаването Репортер ви припомним за тясната му връзка със Стара Загора, където е основал комитета, приеман от него като преден пост на изграждащата се Вътрешна революционна организация. В тайният си списък Левски именувал този комитет „Едирнели Афазаа“. 

Най-много сведения за пребиваването му в Стара Загора черпим от неговия учител и съратник Христо Шиваров, разказал ги в своите "Бележки по Старозагорското въстание", които бяха публикувани за първи път през 2022 г. по повод 170 г. от рождението на автора им.

А историята от първото до последното посещение на Васил Левски в Ески Загра, с помощта на историците от Регионалния исторически музей в Стара Загора Райна Антонова и Петьо Мирчев, разказва Зорница Семерджиева. /чуйте прикачения звуков файл/


ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

Още от категорията

Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на Стара Загора (27 март-2 април)

27  март ,  /понеделник/ Веселин Веселинов представя дебютната си стихосбирка "Кънтя като мълчание" . С участието на  поетесата бард Татяна Йотова. 17.30 ч., Къща музей „Гео Милев“ Проект „Дигитално оживели кукли“, се завръща като..

публикувано на 24.03.23 в 17:09

Концерт от пролетни усмивки подаряват ученици от музикалното училище на старозагорци

Четири момичета от класа по поп и джаз пеене на Надя Тончева от  НУМСИ „Христина Морфова“ В Стара Загора  ще поздравят своите съграждани с концерта „Пролетни усмивки“. „В програмата са включени обичани и популярни български и чужди  хитове, джаз..

публикувано на 22.03.23 в 09:45
Антична улица, Стара Загора

Културен афиш на Стара Загора (13-19 март)

13  март ,  /понеделник/ Библиотека „Родина” Стара Загора и издателство „Жанет 45” представят дебютната стихосбирка "Фигури от сол" на Ралица Райкова - носител на първа награда от Тридесет и осмото издание на Националния младежки конкурс за..

публикувано на 10.03.23 в 15:49

Левски оставя трайни следи в казанлъшкия край

Целият казанлъшки край е един от лидерите на образованието в българските земи по времето на Възраждането, наситен с много училища, които утвърждават българите като народ жаден за наука и образование. Сред това будно население през 1869 и 1870 г. минава..

публикувано на 07.03.23 в 12:31
Килията, в която се предполага, че е отсядал Васил Левски в Мъглижкия манастир

По стъпките на Дякона в Мъглижкия манастир "Св.Николай Чудотворец"

През Втората си обиколка по българските земи през 1869г. , с цел създаване на  Революционни комитети,  Левски преминава и през Казанлъшките села. Мястото, за което се предполага, че е избрла за свое скривалище е Мъглижкия манастир "Св. Николай..

публикувано на 28.02.23 в 13:29

Кукерландия започва от днес в Ямбол за двадесет и четвърти път

  Днес в Ямбол започва 24-тият Международен фестивал на маскарадните игри „Кукерландия“. До неделя,  26-ти февруари в Градския парк и по улиците на града  ще играят  кукери, мечкари, джамалари, сурвакари, русалии, старци и сурати  за да покажат..

публикувано на 23.02.23 в 08:05

Георги Данчов - иконописецът получил признанието да е сред най-приближените хора на Апостола

На 18 февруари България преклони глава за 150-ти път пред великото дело на Васил Левски . В памет на Апостола на българската свобода с поредица от материали Радио Стара Загора в партньорство с Министерството на културата ви разказва за живота и делото..

публикувано на 22.02.23 в 14:41

Спомените за създаването на комитета в Енина от Дякона се предават под клетва

В построената през 1837 г. църква „Св. Великомъченик Георги“ в казанлъшкото село Енина портите ми отваря учителят по история и местен краевед Гриша Горецов.  Още на входа ме посреща паметна плоча, която отбелязва историческото събитие: “В този храм..

публикувано на 20.02.23 в 18:01

Дядо Христо Комитата посрещал Левски в Златна ливада

 Местните хора и наследниците на Дядо Христо Димитров Христов Комитата от чирпанското с. Златна ливада, разказват, че той занесъл ножиците на Дякона, с които отрязал косите си, придружавал го, преоблечен като булка за основаването на комитета в Ябълково...

публикувано на 19.02.23 в 08:20

Стара Загора е увековечила връзките на Левски с града в стенопис

От Стара Загора започва последният път на Апостола към Ловеч и безсмъртието.  В църквата "Св. Великомъченик Димитър" в Стара Загора стенопис е увековечил идването на  послушника Васил Иванов Кунчев и на  идеолога и организатора на българското..

публикувано на 18.02.23 в 17:30