Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

140 години от рождението на Борис Денев

6
Снимка: Венета Павлова

С голяма изложба Художествена галерия „БорисДенев” във ВеликоТърново поставя началото на честванията по повод 140 години от рождението на своя патрон.

Експозицията се открива официално днес, на рождената дата на художника. В нея са включени близо 100 творби от фонда на галерията, много от които непоказвани пред широката аудитория.

Борис Денев - един от най-големите български художници. Автор е на стотици пейзажи, портрети и композиции с исторически, библейски и военни сюжети, хиляди рисунки и на 25 самостоятелни изложби. Участвал е в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Като военен художник рисува човешките, "стаени" моменти между затишията в сраженията, от една страна, а от друга - увековечава в стотици ескизи, скици и рисунки бойната слава на България с подвизите  и саможертвата на българските войни. Неговият път в изкуството започва с представянето на творби в изложба на дружество "Родно изкуство". Окуражен от оценката на колегите си и от направените откупки, през 1909 година, урежда своя изложба. Със средствата получени от продадените картини заминава да учи в Мюнхен. Борис Денев, Никола Танев, Дечко Узунов, Иван Пенков, Иван Лазаров и Сирак Скитник с много ентусиазъм и лични средства създават и една нова галерия в София „Галерията на шестте“, оформена по образец на салоните в Академията за декоративни изкуства в Букурещ. Мястото отваря врати през 1927 година.

През февруари 1942-ра година Борис Денев е определен от Министерството на народното просвещение за комисар на българския отдел във Венецианското биенале. Задачата е много отговорна, тъй като за първи път там нашата страна се представя със собствен павилион. Участието е успешно за България.

Борис Денев също така е бохем и основна фигура в популярния оркестър на „Бръмбъзъците“ Илюстрира поемата „Чеда на Балкана“ от Кирил Христов и „История на музиката“ от Стоян Брашованов, сътрудничи често с публицистиката и прави илюстрации в няколко вестника.

Прекарва 10 месеца в затвор и лагер след 9 септември 1944 година, преживява изключване от Съюза на българските художници и забрана да рисува на открито до възстановяване на членството му през 1956-та година. През този период е затруднен да си купува материали, което ги принуждава да прави малки пейзажи от видяното през прозореца или с остатъци от детските цветни моливи на дъщеря си портретува нейни приятелки.

Автор е на стотици пейзажи, портрети и композиции с исторически, библейски и военни сюжети, хиляди рисунки и на 25 самостоятелни изложби. Участвал е в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Като военен художник рисува човешките, "стаени" моменти между затишията в сраженията, от една страна, а от друга - увековечава в стотици ескизи, скици и рисунки бойната слава на България с подвизите  и саможертвата на българските войни. Любима негова тема е Търновград с романтиката и очарованието на старинната архитектура. За своя роден град казва: “Намирам, че Търново е най-живописният град в България, който със своята странна природа ми е правил дълбоко впечатление още от детинство. От родния си град съм направил, може би, около 2000 пейзажа, но всякога го виждам пак нов и всяко ново посещение е свързано с дълбоки преживявания от природата около тоя град”. 

През 2003 г.  с решение на Великотърновския общински съвет художествената галерия в родния град на художника започва да носи името му.

Предстоящата изложба е първото от събитията, с които галерията започва честванията. С финансиране от Министерство на културата институцията реализира два проекта, посветени на Борис Денев. Единият е за дигитализация и виртуален тур, обхващащ всичките 250 творби на художника, с които разполага галерията, а другият е за издаване на двуезичен книжен каталог. Именно представянето на виртуалния тур ще бъде другото значимо събитие предвидено за днес, 7 февруари.


По публикацията работи: Мила Маринова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Огнян Георгиев

Всяка песен разказва история

Песента „Сънят на ореха“ е сред финалистите в Националния конкурс „Бургас и морето" 2024 . Автор на текста е Йордан Пеев, поет, драматург и писател. Музиката е на Митко Динев. Новата песен, с подчертано шлагерно звучене, ще бъде представена пред публика..

публикувано на 08.07.24 в 17:25

Генко Гешев: Ще съживим "Тракийска лира"

Организирането на нови събития и инициативи в сферата на културата като фестивали, концерти, конкурси е целта на новосъздаденото общинското предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“, каза избраният за ръководител на звеното проф. Генко Гешев...

публикувано на 08.07.24 в 10:12

"Музата Арт Фестивал" ни връща към българското

Какво е да имаш муза? За творците - може би най-ценния инструмент, а за трима ентусиасти с различни професии, музата се крие в природата на Родопа планина. Фотографът Невена Цветкова, барманът Ива Герджикова-Дончева и инженерът Раденко Велинов имат..

публикувано на 05.07.24 в 18:04

Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Представителството на СБХ - Стара Загора кани ценителите на изобразителното изкуство и гостите на града на откриването на експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024. То ще бъде на 5 юли от 18:00 ч., в дома на старозагорските художници – изложбена зала..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Силвия Дончева, Муна Афез, Матео и Омар гостуваха в студиото на Радио Стара Загора.

Ученици от Тунис са на театрален обмен в Стара Загора

Театрална ученическа група от Тунис гостува на своите талантливи съмишленици от трупата "Приключенците на франкофонския театър" в Стара Загора. Двете ученически трупи ще представят своите спектакли пред публика в петък от 19 ч. в Регионална..

публикувано на 04.07.24 в 16:18

Нови награди за талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора

Нови награди прибавят към колекцията си талантите от театрална школа „Жест“ в Стара Загора с ръководител Светла Тодорова. Те са заслужили първа награда за най-добър спектакъл във възрастова група 14-19 г. За “Най-чудното чудо” по Стефан Цанев от..

публикувано на 04.07.24 в 11:34

Ромео и Жулиета танцуват под звездите

Четири поредни вечери са предвидени за премиерата на мюзикъла „Ромео и Жулиета“ , по драмата на Уилям Шекспир и музика на Жерар Пресгурвик. На 19, 20, 21 и 22 юли, на сцената на Античния форум "Августа Траяна" , под звездното небе,..

публикувано на 03.07.24 в 16:50

„Андъкът“ е новият роман на автора Георги Хаджийски, който ни кара да се замислим

Книгата „Андъкът“ е деветата книга на автора Георги Хаджийски и първият роман, който пише и издава. Думата „Андък“ означава дълбока яма, дупка, дол, откъдето се излиза много трудно. В романа е метафора на личностни психофизиологични..

публикувано на 03.07.24 в 13:15

Старозагорски финалист в конкурса "Бургас и морето" 2024 (видео)

Песен на старозагорския поет Йордан Пеев, изпълнявана от младия талант Огнян Георгиев, е финалист в Националния конкурс за забавна песен "Бургас и морето" 2024. „Скъпи Приятели, имам удоволствието да Ви представя песента "Сънят на Ореха" , която е..

публикувано на 02.07.24 в 15:46

ХАСКОВО РОК 2024 събира музикалните фенове за благотворителна кауза

За поредна година Община Хасково и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организират най-грандиозното рок-събитие в региона ХАСКОВО РОК. Това съобщават от пресцентъра на Община Хасково. Фестът приема..

публикувано на 02.07.24 в 14:13