Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Регионална библиотека "Захарий Княжески" се сдоби с "Колело на емоциите"

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора работи по нов проект „Колелото на емоциите“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“ на Национален фонд „Култура“.

Новата услуга в библиотеката е предназначена за деца до 14 години. Очаква се над 500 деца да преминат през етапите на проекта, но "Колелото на емоциите" ще продължи своя път като част от "Детски отдел" за постоянно. Целта е чрез игри и по време на четене да бъде указано положително въздействие върху децата, помагайки им да развият емоционалната си интелигентност.

Емоциите, които са избрани да присъстват в Колелото, са любов, радост, изненада, тъга, гняв, страх

"Децата разпознават различните емоции. Целта на проекта е да се научат да ги изразяват и да ги споделят", каза за Радио Стара Загора Надя Груева, директор на РБ "Захарий Княжески". Чуйте повече в разговора с нея: 

Във връзка с "Колелото на емоциите" са предвидени и обучения на екипа за надграждане на техните умения. От 2015 година библиотеката предлага библиотерапевтично консултиране, а сега насочват внимание към по-малките чрез методите на приказкотерапията.  В проекта ще се включат млади експерти и от други изкуства - артисти, писатели, художници и музиканти. 

От 6 февруари стартираха груповите занимания с деца от различни старозагорски училища и детски градини. За да се потопите в атмосферата на първото мероприятие от поредицата срещи, чуйте репортажа:  


  
БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Кой е човекът, продължил делото на арх. Лубор Байер

През 2023-та година отбелязваме 145 години от създаването на Плана за възстановяване на Стара Загора от чешкия архитект Лубор Байер. Този план се приема за началото на модерното градоустройство у нас.  А знаете ли че, че един от хората, силно свързан с..

публикувано на 24.03.23 в 09:15

На Рожен през юли ще развеем най-високото българско знаме

Необходими са малко над 600 хиляди лева за да се издигне на вр. Рожен българският национален трибагреник! Той ще бъде най-високото знаме на пилон в Европейския съюз и флагът, поставен на най-висока надморска височина - 1430 м.    Над 300 000 лв. са..

публикувано на 22.03.23 в 17:36

"75 кадъра История" от Драгия Драгиев

Драгия Драгиев е роден на 22.02.1948г. в гр.Нова Загора. Детството му е преминало в музея, където майка му е била първата реставраторка в града. От там е любовта му към историята, а увлечението към фотографията е още от ученическите години и в..

публикувано на 22.03.23 в 15:04

Стикери "СТОП реклама" спасяват дървета

„СТОП реклама!“ е гражданска инициатива – механизъм, който ти  позволява да се откажеш от нежеланата хартиена реклама чрез стикер, залепен на пощенската кутия. Механизмът е добре прилаган във Франция, Белгия и Германия. У нас инициативата до..

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Богатството от вкусове и историята на бирата привличат най-много потребителите

Бирата е една от най-древните напитки, произвеждани от хората. Напоследък се появяват все повече артефакти и научни публикации, че пивото е може би първата алкохолна напитка, позната на човечеството . Със сигурност днес тя е третата най-популярна..

публикувано на 21.03.23 в 13:05

"Палци по ноти" събира на една сцена 150 млади таланти

Премиерата на танцовия спектакъл „Палци по ноти“ ще бъде днес от 18.00 часа в Културен център – Стара Загора. Героите в спектакъла са госпожица Симфония и музикалните ноти, чрез поетични диалози в мерена реч, класически хореографии и характерни..

публикувано на 20.03.23 в 16:15

Фондация „Енчо Керязов“ отново подкрепя даровити деца

Фондация „Енчо Керязов“ търси млади таланти в спорта, образованието и изкуството за 12-то издание на „Нощ на звездите“. В рамките на месец могат да се подават кандидатури за участие на сайта на фондацията, съобщи за Радио Стара Загора известният цирков..

публикувано на 20.03.23 в 15:39

Стара Загора първа се сдоби с електронно табло, което отчита новородените

Ротари клуб Стара Загора избира датата на настъпване на астрономическата пролет 20 март, за да направи подарък на старозагорци. Електронното табло, което отчита в реално време кога в Стара Загора се ражда бебе, е вече факт и функционира. То се..

публикувано на 20.03.23 в 15:25

Старозагорката Яна Дочева с приз от конкурс в Полша

Яна Дочева от Стара Загора завоюва призово място в Международен конкурс „Star Bridge” в Полша . Яна е на 17, ученичка в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и възпитаник на Вокална студия „Усмивки“ към НЧ „Родина 1860“-Стара Загора. Тя започва да пее още преди да..

публикувано на 17.03.23 в 16:17
Драматичен театър

Поезия в автобуса за Деня на театъра в Стара Загора

Актьорите от Драматичен театър „Гео Милев" в Стара Загора ще разкрият магичния свят на поезията в градския транспорт. Инициативата на талантите е по повод Международния ден на театъра – 27 март. От 8.00 до 10.00 часа, в автобусите, обслужващи линии..

публикувано на 17.03.23 в 15:31